Derfor virker varme

De fleste vil opleve en behagelig, afslappende og smertelindrende effekt af varmebehandling under fødslen.

Varme giver en lokal temperaturstigning, øger blodgennemstrømningen til vævet og virker derved muskelafspændende. Varme dæmper også de smerteførende fibre.

Man kan få varmens effekt ved at bruge en varmepude bestemte steder på kroppen, men varme kan også bruges mere generelt ved at tage et varmt bad.

Varmepude

Placering af varmepude

Varme kan påføres som varmepude direkte på det sted, hvor du oplever smerte. Det vil ofte være i lænden eller over kønsbenet, men varmepuden kan også lægges i nakken eller over skuldrene for at gøre det nemmere at slappe af.

Hav din egen varmepude derhjemme til fødslens start

På Fødeafsnittet har vi varmepuder, som du kan anvende under fødslen, men det er også en god ide at anskaffe dine egne varmepuder til lindring derhjemme i fødslens begyndende fase.

Du kan købe en varmepude, men du kan også nemt selv lave en ved at fugte et håndklæde, vride det op, komme det i en plasticpose og varme det i mikrobølgeovnen.

OBS. Husk altid at lægge et tørt stykke stof mellem varmepuden og din hud, og pas på, at temperaturen ikke bliver så høj, at du brænder dig.

Varme bade

Et dejligt varmt bad virker afslappende og smertelindrende og kan benyttes i alle fødslens faser og gerne flere gange.

Hjemme

I fødslens opstartsfase, hvor du stadig er derhjemme, er et bad en oplagt metode til smertelindring. Temperaturen må ikke være for varm - det skal føles behageligt. Husk at få rigeligt at drikke, når du opholder dig i badet i længere tid.

Derhjemme kan du kombinere det varme bad med massage, akupressur og/eller 2 gange 500 mg paracetamol.

Se vores information om massage

Se vores information om akupressur

På Fødeafsnittet

På Fødeafsnittet er det også muligt at anvende varmt vand som smertelindring. Der er eget badeværelse med brus og bade- eller fødekar på alle vores fødestuer.

På Fødeafsnittet kan vi udover det, du kan derhjemme, også supplere med akupunktur, lattergas og steriltvandspapler for større effekt.

Se vores information om akupunktur

Se vores information om ilt og lattergas

Se vores information om steriltvandspapler (bi-stik)

Fødsel i vand

Hvis forskellige betingelse er opfyldt, kan du føde i vand. 

Læs om fødsel i vand