Ilt

Ilt på maske bruges til at understøtte den dybe vejrtrækning og kan derved virke smertelindrende.

Ilt kan bruges, når mor og barn har det godt, og fødslen er ukompliceret. 

Der er som udgangspunkt ingen bivirkninger ved brug af ilt.

Lattergas

Du har mulighed for at anvende lattergas som smertelindring, når du føder i Randers. Lattergas er sikker for mor og barn (og personale), når det anvendes korrekt.

Sådan virker lattergas

Lattergas er ikke et specielt potent smertestillende middel, og du opnår ikke en kraftig smertestillende effekt ved at anvende det, men lattergas har andre gode effekter, som du kan få glæde af under fødslen. Du vil formentlig

  • få nemmere ved at slappe af
  • opnå en øget følelse af kontrol
  • opleve en reduktion i opfattelsen af smerten

Lattergas påvirker populært sagt kroppens hormonudskillelse, så mængden af stresshormoner reduceres, og mængden af dopamin og endorfiner øges. Lattergas påvirker ikke fødselshormonet oxytocin og påvirker således ikke veernes styrke eller fødslens fremgang.

Når man får lattergas

Oplevelsen af lattergas

Du kan opleve ændringer af bevidstheden, når du får lattergas. Disse ændringer kan beskrives som eufori, svimmelhed, afslapning, træthed, beroligelse og ligegyldighed.

Bivirkninger ved lattergas

Uønskede virkninger af lattergas kan være kvalme, ubehag, mareridt, hallucinationer og ”klokkefornemmelse”.

Sådan bruger vi lattergas under fødslen

Der findes forskellige måder at anvende lattergas på under fødslen og også forskellige doseringer.

Nogle anvender masken fra vestart, til veen atter har sluppet, og holder så pause fra lattergassen i vepausen. Denne metode giver ikke den store smertelindrende effekt, men kun den beroligende effekt, hvilket kan være tilstrækkelig i nogle faser af fødslen.

Alternativt kan lattergassen bruges mere konstant, så der ikke holdes pauser med lattergassen i vepauserne. Ved denne metode gennemgår du typisk tre stadier, hvor du først bliver svimmel, så oplever snurren i fingrene og sidst bliver døsig eller oplever at ”falde gennem lejet”. Herefter stabiliserer tilstanden sig, og du oplever den smertestillende effekt.

Lattergassen er forholdsvis hurtigt ude af kroppen igen, hvilket er en fordel. Mange fødende bliver rigtig glade for "masken", og lattergas er en populær form for smertelindring under fødslen.

Lattergas kan anvendes i alle fødslens stadier, men anvendes typisk ikke i mange timer sammenhængende. Er der behov for kraftig smertelindring i flere sammenhængende timer, kan en epiduralblokade evt. komme på tale.

Se information om epiduralblokade