TENS

TENS er en forkortelse for Transkutan Elektrisk NerveStimulering og er en sikker og medicinfri smertelindring under fødslen.

Sådan virker TENS

Gennem 4 selvklæbende elektroder placeret på ryg og lænd sendes elektriske impulser gennem huden og ind mod nervebanerne. Impulserne blokerer for smertesignalernes vej til hjernen, samtidig med at de stimulerer hjernen til at frigive smertelindrende stoffer (endorfiner).

Blokeringen af smertesignalerne opstår hurtigt og fungerer i den tid, hvor apparatet er tændt. Frigivelsen af endorfiner sker gradvist og har først fuld effekt efter ca. 30 min. Til gengæld er der effekt i op til 2 timer, efter at apparatet er slukket.

Du styrer selv intensiteten

Intensiteten af de elektriske impulser styrer du selv via knapper på et lille mobilt apparat, og der er forskellige programmer samt en boost-knap, der gør det muligt at øge den smertelindrende effekt i takt med, at fødslen skrider frem.

Det skal ikke gøre ondt at bruge TENS, men for at få den optimale endorfinudskillende effekt skal du gerne skrue så meget op for styrken, at du lige mærker, at det gør ondt, og så skrue et trin ned igen. Senere i fødslen kan du igen skrue op, til det føles smertefuldt, og du vil da opleve, at du kan gå længere op end før.

Steriltvandspapler

Hvad er steriltvandspapler?

Steriltvandspapler, der også kaldes bi-stik, er små mængder sterilt vand, der med en tynd kanyle sprøjtes ind under huden i det område, hvor smerter opleves - ofte i lænden eller over kønsbenet, men de kan i princippet anlægges alle steder.

Det gør ondt - svier og brænder, når vandet sprøjtes ind, og der efterlades en lille papel/bule i huden (deraf navnet bi-stik). Smerten er intens, men kortvarig. Den varer ca. 30 sekunder. Paplerne anlægges typisk under en ve.

Sådan virker steriltvandspapler

Den smertestillende effekt indtræder hurtigt og lindrer området i op til 1 time. Der er ingen bivirkninger, og man kan få papler flere gange og på et hvilket som helst tidspunkt i fødslen. Steriltvandspapler virker ved at få kroppen til at udskille endorfin, kroppens eget morfinstof.