Sådan virker akupunktur og akupressur

Rundt på kroppen findes forskellige punkter, som man kan stimulere med enten akupunktur (tynde bløde nåle) eller akupressur (tryk). Når man stimulerer punkterne, kan det hjælpe kroppen med at genfinde balancen, skabe ro, afslappe og smertelindre. Nogle punkter kan også virke vestimulerende.

Akupunktur på Fødeafsnittet

Akupunktur kan stimulere de samme punkter som akupressur samt en lang række andre punkter, og der vil altid være en jordemoder på Fødeafsnittet, som kan anlægge det.

Nålene sidder som udgangspunkt 20-30 minutter, men kan godt sidde længere.

Jordemoderen kan tape nålene fast, så de ikke falder ud eller ændrer placering, hvis du gerne vil bevæge dig.

Akupressur - hjemme og på Fødeafsnittet

Under fødslen kan du eller din partner/fødselshjælper stimulere de punkter, der er vist i afsnittet Punkter til akupressur, ved at trykke på dem med at jævnt, middelhårdt tryk.

Det er normalt, at punkterne kan være ømme ved berøring, men det skal ikke gøre direkte ondt. Du kan holde trykket, så længe det føles rart, eller du kan stimulere i 1-2 minutter og så holde en kortere pause for derefter at genoptage trykket.

Til dig som partner/fødselshjælper

Det kan være rart for den fødende, at det er dig, der stimulerer punkterne, så hun kan koncentrere sig om sin vejtrækning. Vær opmærksom på, at det er hendes fingre/hænder, I skal bruge til at udmåle punkterne for at ramme dem mest nøjagtigt.

Punkter I kan stimulere