Bevægelse

Det er forskelligt om det føles mest behageligt at ligge, sidde, stå eller bevæge sig rundt under fødslen, men prøv dig gerne frem og skift stilling/bevæg dig med jævne mellemrum.

De tidlige faser

I fødslens tidlige fase kan det være en god ide at finde en stilling, hvor du kan slappe maksimalt af og gerne hvile/blunde mellem veerne (især hvis det er om natten). Spar på kræfterne til senere i forløbet.

Har du lyst til at være lidt mere aktiv på dette tidspunkt, er nogle typer bevægelse og øvelser gode til at støtte det begyndende vearbejde og hjælpe barnet til en god indstilling i bækkenindgangen. 

Se følgende videoer nederst på siden:

 • Bækkenkip
 • Cirkelbevægelser på bold
 • Foroverbøjet udstrækning og afspænding
 • Sideliggende afspænding
 • Stående rebozo-massage

I udvidelsesfasen

Når udvidelsesfasen er godt i gang, og styrken på veerne intensiveres, kan bevægelse også opleves som smertelindrende. Jordemoderen vil hjælpe dig med at foreslå nogle behagelige stillinger eller gode øvelser, der kan fremme vearbejdet og hjælpe barnet med at rotere ned gennem bækkenet.

Mod slutningen af fødslen kan det være fornuftigt at anvende øvelser og stillinger, der øger pladsen i bækkenudgangen, så der bliver bedre plads til, at barnets hoved kan trænge helt ned på bækkenbunden i position til at blive presset ud.

Stillinger, hvor tyngdekraften kan være behjælpelig, kombineres med stillinger, hvor du kan hvile i pauserne. Jordemoderen vil altid være behjælpelig og komme med forslag til egnede stillinger.

I presseperioden

Selv i presseperioden kan det være en god ide at prøve forskellige stillinger. Selvom det kan virke uoverskueligt i situationen, kan det være behageligt og meget effekttivt for fødslens udvikling at ændre stilling undervejs.

Det er i princippet kun fantasien, der sætter grænser, men mange foretrækker at presse

 • I sideleje
 • I halvt siddende rygleje
 • Siddende på hug
 • Stående på alle fire

Massage, rebozo og berøring

Smertelindrende og afslappende

Massage og berøring kan være med til at øge kroppens udskillelse af hormonet oxytocin. Oxytocin øger vores følelse af tryghed og velvære. Under en fødsel er det oxytocin, der får livmoderen til at lave veer.

Massage og berøring bremser også delvist den smerteinformation, der bliver sendt op til hjernen. Massage og berøring kan derved både virke afslappende, vestyrkende og smertelindrende.

Find ud af, hvad der virker for dig

Massage kan udføres med hænderne eller med et rebozotørklæde. Både partner og jordemoderen kan hjælpe.

Det er forskelligt fra fødende til fødende, hvad der virker og føles rart under en fødsel, og det kan være svært at vide på forhånd.

Nogle fødende nyder at blive nusset blidt på lænd, ryg eller i panden, mens andre ”kræver” et hårdt tryk et helt bestemt sted i lænden. Nogle foretrækker, at bækkenet holdes og klemmes sammen, mens andre slet slet ikke kan overskue at blive berørt. Det kan være en god ide at prøve forskellige teknikker i løbet af den sidste del af graviditeten.

Se følgende videoer nederst på siden:

 • Bækkenvuggen med rebozo
 • Ryst æbletræet med rebozo
 • Stående rebozo-massage

Øvelser - se videoer