Tryghed

Viden om, hvad der sker, gør tryg

Hvis man føler smerte, men ikke kender årsagen, bliver man nemt urolig, anspændt og utryg. Oplevelsen af smerten bliver ofte forstærket, og en ond cirkel med mere smerte, mere utryghed og anspændthed og måske endda panik er skabt. Kroppen går i ”kæmp eller flygt”-tilstand med udskillelse af hormoner, der både forstærker oplevelsen af smerte og panik, men også virker hæmmende på de hormoner (oxytocin), der fremmer fødslens udvikling.

Omvendt kan oplevelsen af smerten mindskes, hvis man kender årsagen, føler sig tryg og ved, at man ikke er i fare. Udskillelsen af fødselshormonet (oxytocin) fremmes også, når man føler sig tryg og derved får fødslen bedre betingelser for at skride fint fremad.

Denne viden kan du bruge, når din fødsel begynder, og du kan mærke din krop arbejde.

Overvej, hvad der gør dig tryg

Det er forskelligt, hvad der øger følelsen af tryghed for den enkelte. At have gået til fødselsforberedelse og dermed fået en viden om fødslen og mulighederne for lindring, kan medføre en øget følelse af tryghed og en følelse af at ”kunne gøre noget” i en uvant situation.

Mange vil finde tryghed i at have deres partner/fødselshjælper tæt på og være i vante omgivelser. Dæmpet belysning, afslappende musik, kærtegn, omsorg eller blid massage kan også bidrage til følelsen af tryghed.

Når fødslen skrider frem, vil mange finde tryghed i at komme ind på Fødeafsnittet og være i ”gode hænder” eller tilkalde jordemoderen, hvis du/I planlægger en hjemmefødsel.

Tænk over og tal med min partner/fødselshjælper og jordemoder om, hvad der gør dig tryg.

Vejrtrækning

Fokus på vejrtrækningen hjælper din krop med at arbejde effektivt

Man kommer ofte instinktivt til at spænde i kroppen, trække skuldrene op mod ørene, bide kæberne hårdt sammen, knytte hænderne og holde vejret eller hyperventilere (for hurtige vejrtrækninger), når man mærker smerte og måske en snert af panik.

Når kroppen er anspændt bliver det sværere for livmoderen at arbejde effektivt, sværere for barnet at trænge ned gennem bækkenet og følelsen af smerte forværres.

Fokus på vejrtrækning kan hjælpe med afspænding i kroppen. Det er svært at være anspændt samtidig med, at man trækker vejret roligt - gerne med fokus på lange udåndinger. Vejrtrækning kan også bruges som afledningmanøvre, så fokus flyttes bort fra smerten.

Vælg en teknik, der virker for dig

Der findes flere bud på vejrtrækningsteknikker, som kan anvendes under fødslen. Vælg en teknik, der fungerer for dig og får dig til at føle ro og afslappethed i kroppen. Læg især mærke til, om du slapper af i kæbe, skuldre, lænd, bækkenbund, baller og lår og lad hænderne være åbne. Øv dig gerne i løbet af graviditeten, så du nemmere kan finde ind i rytmen, når vearbejdet intensiveres.

Få hjælp af din partner og din jordemoder

Det kan være en hjælp at øve med din partner/fødselshjælper. Nogle fødende er glade for at hjælperen tæller ned undervejs eller giver mellemtider, så man ved, hvor langt i veen, man er kommet. Lidt som at løbe efter næste lygtepæl inden en gåpause på løbeturen.

Når du er på Fødeafsnittet vil din jordemoder selvfølgelig også gerne hjælpe dig med vejrtrækningen. Nogen har glæde af at trække vejret gennem en maske, og det er muligt at få luft/ilt på maske under fødslen.