Årsager til indlæggelse
Der kan være forskellige grunde til, at dit barn har behov for at være indlagt på Kvinder og Nyfødte Sengeafsnit.
Størstedelen af de børn, der er indlagt på Kvinder og Nyfødte Sengeafsnit, er født for tidligt.
Der kan være mange årsager til jeres barn har problemer med blodsukkeret, f.eks.
- hvis jeres barn er født for tidligt
- hvis du er gået meget over termin
- hvis jeres barn vejer for lidt i forhold til det forventede
- hvis jeres barn har været stresset i forbindelse med fødslen
- andre årsager
Behandlingen kan været ekstra mad på en kop eller sonde, men det kan også blive nødvendigt med drop eller medicinsk behandling.
CPAP er et lukket luftsytem, som giver dit barn opvarmet og fugtet luft ned i lungerne. Den fugtede luft kommer ind i barnets næse via en lille tryne. Dette gør det lettere for barnet at trække vejret.
CPAP er godt til de børn, der selv kan trække vejret, men som har umodne lunger, eller som har problemer med lungerne af andre årsager.
Barnet kan få en infektion af flere årsager, og symptomerne kan vise sig ved:
- feber eller afkøling
- ændret adfærd f.eks. at barnet er mindre vågen og spiser mindre
- ændring i hudfarve f.eks. bleghed eller marmorering
- skinger gråd, pylret eller meget stille
- øget vejrtrækningshastighed
Behandling kan være antibiotika i flydende form, som barnet skal spise, eller som medicin i et drop. Hvor lang tid barnet skal have behandling afhænger af barnets symptomer og blodprøvesvar.
Nyfødte børn bliver ofte gule i huden i 2. eller 4. levedøgn. I de allerfleste tilfælde er gulsot (icterus) ufarligt og forsvinder af sig selv.
Hos nogle børn forsvinder gulsoten ikke af sig selv, men kræver behandling. Gulsot ses hyppigt hos for tidligt fødte børn. Hvis barnet har meget høje koncentrationer af bilirubin i blodet, kan barnets hjerne tage skade.
Gulsot kan også skyldes, at barnet har et overskud eller nedbrydning af røde blodlegemer lige efter fødslen.
Udover at barnet er gult i huden, kan barnet være sløvt og dermed ikke have interesse for at spise. Nogle børn gylper også mere end de plejer.
Behandlingen af gulsot består primært af lysbehandling. Barnet ligger i en særlig vugge eller kuvøse, hvor det får specielt lys. I nogle tilfælde kan lysbehandlingen foregå i hjemmet. Behandlingen varer normalt 1 døgn.
De fleste børn har det godt i lyset. Lysbehandlingen afbrydes normalt, når barnet skal have mad og skiftes.
Hvis jeres barn stadig er gult i huden, når det er 2 uger - for de for tidligt fødte børn 3 uger - skal barnet evt. have taget en udvidet blodprøve.
Nogle børn kan få mere eller mindre iltmangel før/under/efter fødslen, hvis ikke alt går som det skal. Der kan være meget stor forskel på hvor påvirket barnet bliver af iltmanglen.
Mange behøver ikke komme på sengeafsnittet, mens andre har brug for en kortere eller længere indlæggelse.
Symptomerne kan være:
- lav blodsukker
- stivhed eller slaphed
- respirationsproblemer
- pylret og gråd
Hvis barnet har været udsat for svær iltmangel, kan det være nødvendigt, at I bliver overflyttet til Aarhus Universitetshospital til videre behandling.
Vi modtager jævnligt børn med spiseproblemer fra både Randers, Aarhus og omegn.
Det kan være:
- Børn der spiser for meget eller for lidt
- Mødre som ikke har tilstrækkeligt med mælk eller har alt for meget mælk
- Døgnrytmeforstyrrelser og urolige børn
Læs mere om amning og ernæring til det for tidligt fødte og syge nyfødte barn
Forsnævringen opstår, fordi den ringformede lukkemuskel ved overgangen mellem mavesækken og tolvfingertarmen vokser til ofte dobbelt størrelse.
Symptomerne er opkastninger, som skyldes, at mælken næsten ikke kan passere igennem mavemundsforsnævringen. Mælken hober sig op i mavesækken i stedet for at komme ned i tarmen, og opkastningerne bliver hyppige og eksplosive.
Barnets appetit er som regel god, for barnet er sultent hele tiden, da det jo ikke optager særlig meget af den mælk, det drikker.
Symptomerne viser sig normalt først, når barnet er 2-4 uger gammelt, og barnet taber sig i vægt.
Diagnosen stilles typisk ud fra de symptomer, barnet har, blodprøver og/eller ultralydsskanning.
Børn født med handicaps kan være mere eller mindre syge lige efter fødslen. Barnet vil altid blive tilset af en børnelæge, men det er ikke altid, at det har brug for at være indlagt på sengeafsnittet.
Handicaps hos nyfødte kan bl.a. være:
- fysiske handicaps f.eks. læbe-ganespalte
- kromosomfejl / syndrom
- kroniske sygdomme
På Kvinder og Nyfødte Sengeafsnit samarbejder vi med fysioterapeuter og ergoterapeuter. Vi har derudover tilknyttet psykolog og har et godt samarbejde med hjemkommunerne, hvis der senere bliver brug for hjælp i hjemmet.
Udover for tidlig fødte børn og syge nyfødte har vi på Kvinder og Nyfødte Sengeafsnit også raske nyfødte som en del af hospitalets fælles mål om at holde familien sammen.
Der er flere måder at modtage et sygt nyfødt barn på. Det afhænger af, hvad dit barn fejler, og hvor sygt det er.
Hvis dit barn bliver indlagt akut, vil der være både læger og sygeplejersker til stede, når I kommer ind på afsnittet.
Dit barn vil blive modtaget i en kuvøse eller vugge. I starten vil personalet vurdere jeres barn og alt efter barnets tilstand vurdere, om det har behov for elektronisk overvågning og hjælp til vejrtrækningen.
Efter ankomsten vil I blive medinddraget i barnets tilstand og diverse tiltag, det være sig blodprøver, røntgenbilleder osv.
Børn, der kommer direkte fra Fødeafsnittet
Et barn, der kommer fra Fødeafsnittet, vil ofte komme sammen med far. Vores fokus er at holde familien samlet, så når det er muligt, kommer også mor ned i afsnittet.
I nogle tilfælde vil jeres barn kunne komme tilbage til Fødeafsnittet eller Kvinder og Nyfødte Sengeafsnit efter kort behandling. Andre gange er der behov for, at vi observerer jeres barn i længere tid. Hvis det er tilfældet, vil I så vidt muligt få tildelt jeres egen stue her i afsnittet.
I kan komme ind på afsnittet i forbindelse med en planlagt indlæggelse eller ambulant (dvs. uden indlæggelse).
I så fald vil I blive modtaget af en sygeplejerske. Sygeplejersken vil starte med at vurdere jeres barn og sammen med jer forældre få et overblik over barnets problematik. I nogle tilfælde vil sygeplejersken gå igang med at behandle jeres barn, hvorefter lægen tilser barnet på et senere tidspunkt.