Ugerne op til fødslen

Din krop forbereder sig

En fødsel er "til tiden" mellem graviditetsuge 37-42. I ugerne op til fødslen forbereder kroppen sig på forskellig vis. Det er meget forskelligt, hvor tydeligt man mærker de forandringer, der sker. Nogle gravide mærker ingen tegn på, at fødslen er på vej, før de rigtige veer kommer, eller fostervandet går.

Det er normalt, at kroppen forbereder sig til fødslen i flere uger før den egentlige fødsel, og uanset hvor mange tegn, du mærker eller ikke mærker, kan det være svært at vurdere, hvornår fødslen vil gå i gang.

Tegn du måske kan mærke

Nogle synes, at maven "synker", og det bliver måske igen lettere at trække vejret ubesværet. Det kan være et tegn på, at barnet har stillet sig dybere i bækkenet.

Barnets hoved står nu og påvirker livmoderhalsen og livmodermunden, hvilket kan opleves som murren i underlivet. Måske mærker du også skarpe jag.

Nogle mærker flere plukkeveer, og nogle opdager, at slimproppen går, eller de oplever lidt lyserød eller brunlig blødning - det, der kaldes tegnblødning.

Slimproppen

Sådan fungerer slimproppen

Slimproppen består af sejt og gulligt slim og sidder i livmoderhalsen op mod livmodermunden. Slimproppen beskytter livmoderen mod indtrængen af bakterier, mens du er gravid.

I graviditeten er livmoderhalsen 4-6 cm lang, fast og lukket. I slutningen af graviditeten afkortes og blødgøres livmoderhalsen lidt, og livmodermunden begynde at åbne sig en smule som en reaktion på, at barnets hoved stiller sig dybere i bækkenet og plukkeveerne tager til. Derved kan slimproppen glide ud.

Når slimproppen løsner sig

Når slimproppen løsner sig, vil den ofte være blandet med lidt brunligt eller lyst, blodigt udflåd.

Slimproppen kan gå flere uger før fødslen, men mange oplever også, at slimproppen først løsner sig under selve fødslen.

Går slimproppen tidligt i graviditeten, kan den gendannes. Slimproppen er dermed ikke et sikkert fødselstegn, men et tegn på at kroppen forbereder sig til fødsel.

Du skal ikke forholde dig anderledes eller tage særlige forholdsregler, når slimproppen går. Du må fortsat gå i svømmehal, tage karbad og have samleje og ellers fortsætte med de ting, du har gjort indtil nu.

Tegnblødning

Hvad er en tegnblødning?

Tegnblødning er en mindre blødning fra skeden, som du måske observerer, når du tørrer dig efter toiletbesøg. Tegnblødning kommer fra aktivitet i den nederste del af livmoderhalsen.

Når fødslen nærmer sig, kommer der ofte flere og flere plukkeveer, der gør, at livmoderhalsen bliver blødere og kortere, og at livmodermunden åbner sig en smule. Aktiviteten får små blodkar i livmoderhalsen og livmodermunden til at briste, og der opstår en lille blødning.

Blødningen vil ofte være lyserød og slimet (evt. blandet med slimprop), men den kan også være brunlig (størknet blødning).

Er tegnblødning et faresignal?

Er du tæt på din termin, er tegnblødning helt ufarligt og et tegn på, at fødslen er nært forestående.

Hvis du er i tvivl om, hvor meget du må bløde inden fødslen, er du velkommen til at ringe til os på Fødeafsnittet, se under Kontakt. Vi har mulighed for at ringe dig op via et videolink, så vi kan kigge med på din blødning og vurdere, om det er normalt.

Plukkeveer

Plukkeveerne kan tage til

Alle gravide har plukkeveer, men det er ikke alle, der lægger mærke til dem. Plukkeveer er en normal del af graviditeten, og op mod termin oplever mange, at de tager til.

Plukkeveer gør ikke ondt, men kan godt føles ubehagelige. Det kan beskrives som en strammende fornemmelse henover livmoderen, eller som om man har slugt en stor sten. Når man mærker på maven, mens man har en plukkeve, vil maven føles hård og spændt.

Hvis du har født før, mærker du oftere plukkeveerne, og de kan forekomme allerede tidligt i graviditeten.

Hvad er plukkeveer?

Plukkeveer er ukoordinerede sammentrækninger af livmodermusklen, og de kommer ofte i forbindelse med fysisk aktivitet eller ved hvile efter en lang dag på farten.

Plukkeveer kan vare flere minutter og kan være svære at afgrænse tidsmæssigt. De kommer ikke med et fast interval, er ikke tiltagende i styrke over tid og går som regel væk efter en periodes afslapning.

Forskel på plukkeveer og de første fødselsveer

Overgangen mellem plukkeveer og det, vi kalder modningsveer/opstartsveer, kan nemt være glidende, og du kan opleve at være i tvivl i starten. Se tiden an og læg mærke til, om der er udvikling i styrke, regelmæssighed og varighed.

Se video fra Regionshospitalet Gødstrup om fødslens start

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Veer

Veer er livmodermusklens koordinerede sammentrækninger. Livmoderen strammer op og bliver hård under ve for efter et minuts tid igen at blive afslappet og blød.

Veerne trækker i livmoderhalsen og livmodermunden og presser barnet ned mod fødselsåbningen. De fleste finder veernes arbejde smertefuldt eller anstrengende, men vepauserne er smertefrie og giver mulighed for et tiltrængt pusterum.

Se vores kolleger fra Regionshospitalet Gødstrup beskrive vearbejdet mere detaljeret:

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Oxytocin - hormonet der styrer veerne

Livmoderen stimuleres til at lave vearbejde af hormonet oxytocin - også kaldet kærligheds- eller glædeshormonet. Derfor er niveauet af oxytocin en vigtig faktor for fødslens start og udvikling. Der er dog også en række andre faktorer, der påvirker fødslens fremgang, bl.a. barnets position i bækkenet.

I videoen her kan du høre mere om det fantastiske hormon, og hvordan du selv kan påvirke flowet af hormonet i din fødsel:

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Kontakt

Akutte henvendelser

Hvis du er bekymret for dit eget eller barnets helbred, skal du henvende dig til følgende:

Før uge 18+0

Kontakt egen læge. Udenfor din læges åbningstid skal du kontakte lægevagten.

Se kontaktinformation til lægevagten (sundhed.rm.dk)

Fra og med uge 18+0

Situationer, hvor du skal kontakte Fødeafsnittet

Kontakt altid Fødeafsnittet, hvis...

Fødeafsnittet
Skovlyvej 15 
Indgang A - gå til A5 
8930 Randers NØ

Tlf. 78 42 10 10 

Se afsnittets placering på webkort

Hvis du er del af Kendt Jordemoderordning
Ring på det vagttelefonnummer, der står på din vandrejournal.

Ikke-akutte henvendelser

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål om din graviditet, som ikke haster, kan du sende os en besked via dit forløb i Emento-/forløbsguide-appen. 

Sådan downloader du appen (hvis du ikke allerede har gjort det)

Alternativt kan du ringe til vores jordemoderkonsultation. Se nedenfor.

Ændring af aftale

Hvis du vil ændre en aftale, skal du henvende dig til det sted, du har en aftale.

Jordemoderkonsultationer 
Se adresser og kontaktinformation til jordemoderkonsultationerne

Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet 
Østervangsvej 54 
Indgang A eller C - gå til C3 
8930 Randers NØ 

Tlf. 78 42 10 60 
Telefontid: Mandag-fredag fra kl. 8.00-11.30 og kl. 13.00-14.00

Parkering

Parkering på hospitalet

Mail til alle afsnit

Skriv en sikker mail til os (Hav dit MitID klar):

Send mail via borger.dk