Læs om hvordan en tvillingefødsel kan foregå, samt hvad der sker i tiden umiddelbart efter fødslen.
Gå direkte til
Tvillingefødsel
På Regionshospitalet Randers er ca. halvdelen af tvillingefødslerne vaginale fødsler og halvdelen kejsersnit. Heraf er ca 25-30% planlagte kejsersnit, og ca 40-50 % får fødslen sat igang.
Når du i løbet af graviditeten skal forberede dig på tvillingernes fødsel, er det en god ide at indhente information om både vaginal fødsel og kejsersnit, og det er en fordel, hvis du kan holde ud, at fødslen ikke kan planlægges i god tid og ned i detaljen.
Valg af fødselsmetode
Tidspunktet for fødslen (for tidlig fødsel, spontan fødsel eller igangsættelse) og tvillingernes position i livmoderen har betydning for, om vi anbefaler, at du føder vaginalt eller ved kejsersnit. Dine egne præferencer og evt. tidligere erfaringer spiller også ind i forhold til valget af fødselsmetode.
Generelt vil en vaginal fødsel dog være vores anbefaling, hvis forholdene taler for det.
Tvillingernes position
Hvis tvilling A (den tvilling, der ligger længst ned mod fødselskanalen og fødes først) ikke er i hovedstilling, når fødslen går i gang, eller du kommer til igangsættelse, anbefales et kejsersnit. Sidst i graviditeten planlægger vi kejsersnittet, men det kan ændres, hvis tvilling A alligevel stiller sig i hovedstilling til sidst.
Hvis tvilling B er væsentlig større end tvilling A (mere end 25 % større) og samtidig ligger i sædestilling, anbefaler vi ofte kejsersnit, men anbefalingen vil altid være en individuel vurdering.
Hvis tvillingerne er meget små
Vi anbefaler oftest kejsersnit, hvis vi skønner, at tvillingerne er meget små (mindre end 1500 g), eller hvis fødslen går i gang meget for tidligt. Det vil dog altid være en individuel vurdering.
Hvis tvillingerne deler moderkage
Deler tvillingerne moderkage, er der skærpede forholdsregler, og føder du før graviditetsuge 32, vil vi anbefale, at du får et kejsersnit.
Til fødselsforberedelse for tvillinger taler vi om både vaginal tvillingefødsel, planlagt og akut kejsersnit, så du har en grundlæggende viden, uanset hvordan din fødsel bliver.
Du må meget gerne dele dine tanker, ønsker og evt. bekymringer med din jordemoder eller fødselslæge, når du kommer til dine aftaler på hospitalet og i jordemoderkonsultationen.
Vi drøfter fødselsmetoden løbende, men ofte lægges den endelige plan først til allersidst i graviditeten, eller når fødslen går i gang, med mindre det er åbenlyst, hvilken fødselsmetode, der anbefales.
Igangsættelse
Vi anbefaler at sætte fødslen i gang, hvis fødslen ikke er gået spontant i gang
inden graviditetsuge 38 for tvillinger, der ikke deler moderkage
inden graviditetsuge 37 for tvillinger, der deler moderkage.
Årsagen er, at der efter dette tidspunkt ses en let øget tildens til sygelighed og dødelighed hos børnene. Risikoen er dog stadig lille.
Er du i tvivl, kan du altid tale med din jordemoder eller fødselslæge. Vi aftaler igangsættelsestidspunktet sammen.
Er du gravid med tvillinger, der deler moderkage, skal du være indlagt i forbindelse med igangsættelsen.
En tvillingefødsel adskiller sig ikke nævneværdigt fra andre fødsler frem til selve pressefasen. Veerne er ikke mere smertefulde og arbejdet med at afkorte livmoderhalsen og åbne livmodermunden er det samme.
Du kan anvende samme smertelindringsmetoder og bevæge dig omkring på fødestuen, som du ønsker.
Når du ankommer til Fødeafsnittet, bliver du ofte skannet for at bestemme børnenes position i livmoderen, og vi undersøger dig indvendigt for at vurdere, hvordan fødslen skrider frem.
For at holde øje med børnenes tilstand under fødslen får du CTG-overvågning på. CTG registrerer børnenes hjertelyd i relation til veerne og fortæller noget om, hvordan tvillingerne klarer sig under vearbejdet.
CTG hele tiden eller i perioder
Vi anbefaler, at du har CTG-overvågning på under hele fødselsforløbet,
hvis du føder før graviditetsuge 37
hvis vi skønner, at børnene er små
hvis der har været komplikationer under graviditeten
Føder du efter 37. graviditetsuge, og har graviditeten været ukompliceret, kan vi i kortere perioder holde en pause med CTG-overvågning, men når du når presseperioden, anbefaler vi, at du har overvågningen på hele tiden.
CTG og badekar/fødekar
Vores CTG-apparater tåler vand og kan fungere under bruseren, men desværre ikke i badekar, så hvis du har brug for at have CTG-overvågningen på hele tiden, kan du ikke anvende det at komme i badekar som smertelindring.
Hvis du kan holde pause med CTG-overvågningen i perioder, kan du komme i badekar i pauserne.
Det er ikke muligt at føde tvillinger i fødekar.
Inden presseperioden vi du få lagt et drop i din håndryg. I droppet kan du opleve at få vestimulerende medicin (S-drop), hvis veerne bliver for svage undervejs, eller hvis veerne ikke bliver tilstrækkelig stærke til at føde igen efter fødslen af tvilling A.
Når presseperioden er godt i gang, og tvilling A er ved at være klar til at blive født, tilkalder vi ekstra personale til fødestuen. Der vil typisk komme 5-7 ekstra personer på stuen foruden den jordemoder, der allerede er hos dig.
Det ekstra personale er bl.a. en jordemodersupervisor, en fødselslæge og en yngre fødegangslæge, en social- og sundhedsassistent og 1-2 børnelæger.
Det er en almindelig procedure og ikke et udtryk for, at noget er galt - tværtimod er det et tegn på, at fødslen er nært forestående.
Når tvilling A er født, bliver der pludselig god plads i livmoderen, og tvilling B kan finde på at lægge sig på tværs. Det vil vi meget gerne undgå, da det kan betyde, at det blive nødvendigt at foretage et kejsersnit. Derfor er vi hurtige til at skanne og med hænderne på din mave fastholde eller vende tvilling B til en god fødeposition. Om det er hovedet eller sædet, der vender nedad, er ikke så vigtigt, men barnet skal gerne indstille sig i bækkenet på langs.
Tvilling A bliver ofte afnavlet "i fodenden af sengen", og din partner har mulighed for at hjælpe. Derefter kan tvilling A ligge på dit bryst, men oftest er det din partner, der sidder med barnet. På den måde bliver der god plads til, at personalet kan hjælpe tvilling B i med at lægge sig på langs, og du kan koncentrere din om at føde endnu et barn. Har tvilling A brug for hjælp, undersøger børnelægen det på fødestuen.
Det går ofte hurtigere at presse tvilling B ud - vejen er banet og pladsen er god. Tvilling B kommer direkte op til dig at ligge, hvis alt er fint. Der går ofte 15-45 minutter mellem børnenes fødsler, men er hjertelyden hos tvilling B stadig normal, kan det også tage længere tid.
Du er i øget risiko for at bløde efter fødslen. Derfor vil vi anbefale, at du samtykker til behandling med noget medicin, der hjælper din livmoder med at trække sig sammen og mindsker risikoen for kraftig blødning.
Medicinen gives i droppet i hånden og som en indsprøjtning i låret. Blødningsrisikoen er den samme efter et kejsersnit.
Moderkagerne (som ofte er vokset sammen til én moderkage) fødes først, når begge børn er født.
Efter fødslen får I tid og ro til at lære hinanden at kende og til den første amning.
Hvis børnene skal indlægges på Sengeafsnit for Nyfødte, kan I som forældre ofte følge med med det samme eller kort tid efter.
Kejsersnit
Er forholdene for en vaginal fødsel ikke til stede, vil du blive anbefalet et planlagt kejsersnit, når tvillingerne skal til verden.
Et kejsersnit kan også komme på tale undervejs i fødslen
hvis fødslen f.eks. ikke skrider frem som forventet
hvis børnenes hjertelyd bliver påvirket af vearbejdet
hvis der opstår andre komplikationer undervejs.
Et kejsersnit foregår stort set ens med et eller to børn, uanset om det er planlagt eller akut. Den største forskel er hastigheden og antallet af personer, der er til stede på stuen, når børnene fødes.
Alt går hurtigere ved et akut kejsersnit, og der vil være ekstra personale tilstede, ligesom det også er tilfældet ved en vaginal tvillingefødsel.
Bedøvelsesformen ved et akut kejsersnit kan være en anden end ved et planlagt kejsersnit. Det kan i meget sjældne tilfælde betyde, at din partner ikke kan gå med til kejsersnittet. Langt de fleste akutte kejsersnit foregår dog i spinalbedøvelse (rygbedøvelse) ligesom planlagte kejsersnit, og her kan din partner være med uden problemer.
Du og din partner kan få børnene op hud-mod-hud umiddelbart efter forløsningen og være sammen i tide efter fødslen, hvis alt forløber uden komplikationer.
Har børnene behov for at blive indlagt på Sengeafsnit for Nyfødte umiddelbart efter fødslen, kan din partner vælge at følge med børnene. Så snart du er færdig med operationen og føler dig klar, kan du blive ført sammen med din lille nye familie.
Alle, der har født tvillinger, tilbydes indlæggelse i barselsperioden. Du kan dog også vælge at gå hjem få timer efter fødslen, hvis du har født ukompliceret efter graviditetsuge 37, og børnene er normalvægtige og friske. De fleste vælger dog at blive på hospitalet nogle dage, indtil amningen er etableret.
Barselsopholdet kan enten være på Kvindesygdomme og Barsel Sengeafsnit eller på Sengeafsnit for Nyfødte. Både du og din partner kan være indlagt med børnene. Længden af opholdet bestemmes i høj grad af børnenes tilstand, alder og trivsel.
Hvis du vil amme, hjælper og støtter vi dig. Ammeetablering kræver tid og ro og ofte også en hjælpende hånd i starten.
Hvis indlæggelsen er forlænget på grund af tvillingernes tilstand, kan du få udleveret en erklæring fra afsnittet til din bopælskommune, så barselsorloven først starter, når du bliver udskrevet.
Det er en god ide på forhånd at have lagt en plan i forhold til pasning af større børn, kæledyr mm., så barselsopholdet kan foregå uden stress og bekymring for det derhjemme.
Amning og ernæring
Det kan være svært at forestille sig, at en kvinde kan producere mælk nok til to børn i månedsvis, men rent fysiologisk er de fleste kvinder i stand til det, og det lykkes også for mange.
Mælken dannes efter princippet om udbud og efterspørgsel. Jo mere mælk der efterspørges (tømmes ud af brystet), jo mere mælk bliver der produceret, og mælkens sammensætning og mængde tilpasses børnenes behov.
Når det er sagt, oplever mange kvinder, at ammeetablering med tvillinger er benhårdt arbejde.
Den første tid efter fødslen optager amning en meget stor del af hverdagen. Det kan opleves som opslidende, men også samtidig som meningsfyldt. Det handler om at mærke efter, hvad der føles rigtigt for jeres familie.
Vælger du, at børnene skal ammes, kan det være en god ide at forberede dig selv og dine nærmeste på, at dette projekt kommer til at tage det meste af din tid i starten.
Dermed må andre gøremål overtages af dine pårørende eller vente. Senere, når børnene er større, får du mere tid og overskud, men i begyndelsen oplever mange, at amning og pleje af børnene fylder de fleste af døgnets timer.
Tid, ro, tålmodighedogstøtte er nøgleord, når amningen af tvillinger skal etableres. Uro, stress, bekymringer, usikkerhed eller smerter kan påvirke amningen negativt.
Personalet på både Kvindesygdomme og Barsel Sengeafsnit og Sengeafsnit for Nyfødte vil hjælpe og støtte dig i den første tid, så du forhåbentlig føler dig godt på vej, når I skal hjem.
Hvis du er på Facebook, findes der en gruppe, der hedder "Amning af tvillinger og flerlinger i danmark". Denne gruppe er fuld af gode råd og fifs fra kvinder, som selv har ammet tvillinger.
Behov for mælk lige efter fødslen
Tvillingerne har brug for mælk umiddelbart efter fødslen,
hvis de er født før uge 37
hvis de er født med lav fødselsvægt
hvis der har været komplikationer.
Børnene har enten ikke haft tid til at opbygge sukker- og fedtdepoter i løbet af graviditeten, eller de kan have opbrugt depoterne under fødslen. Hvis de ikke hurtigt får tilført mælk, kan de opleve at få lavt blodsukker.
Din råmælk og/eller modermælkserstatning
Selvom du oplever at have råmælk i brysterne, er dette ikke nok umiddelbart efter fødslen, og børnene vil blive tilbudt modermælkserstatning.
Børnene kan drikke mælken af en lille kop, der kan lægges en sonde, eller de kan suge mælken op i et tyndt blødt rør, der lægges langs brystvorten (lact-aid).
Hvis du i løbet af graviditeten har udmalket råmælk, vil børnene selvfølgelig få denne mælk tilbudt først.
Udmalkning af mælk
I forløbsguiden Emento kan du læse om håndstimulation i graviditeten og se en video, der viser, hvordan du bærer dig ad, og hvordan du opbevarer den evt. udmalkede mælk.
Hvornår kan børnene undvære ekstra mælk
Det kræver både en vis alder og størrelse, før tvillingerne selv kan sutte, spise sig mætte, stimulere brysterne tilstrækkeligt ift. mælkeproduktion og undvære tilskud af ekstra mælk.
Så i disse tilfælde kræver amningen en ekstra stor indsats. Igen er tid, ro, tålmodighed og støtte vigtigt. Med en vedvarende indsats kan amningen komme op at køre - selv efter startvanskeligheder og udfordringer.
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1324954
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.