Det er en god start på din genoptræning, at du først tænker på at få mere generel bevægelse ind i din dag, før du egentlig genoptræner. F.eks. som det første at komme igang med at rejse og sætte dig, at stå og gå omkring.
Det er individuelt, hvor meget man kan holde til efter et kejsersnit, og det kommer an på, hvad din krop er vant til. Hvis du under graviditeten har kunnet bevæge dig stort set, som du plejer, har din krop sandsynligvis flere kræfter, end hvis du har været nødt til at skære meget ned på dine aktiviteter.
Hvis der har været komplikationer under eller efter fødslen, kan du have behov for at gå langsommere frem. Komplikationer kan f.eks. være et stort blodtab, luftvejssymptomer, blodpropper, kvalme og opkast, manglende sårheling, føleforstyrrelser, inkontinens eller et øget behov for smertestillende. Tal gerne med din læge om dette.
Det kan også være, at du mentalt har brug for længere tid, før du er klar til at gå igang med træning.
Bækkenbunden er ikke blevet belastet af kejsersnittet i samme grad som ved en vaginal fødsel, men den har været belastet af at bære dit barn, mens du var gravid. Genoptræning af din bækkenbund er derfor også en god idé.
Under ”Træningsanbefalinger” nedenfor finder du en generel rettesnor for, hvordan du kan genoptage fysisk aktivitet og knibetræning efter kejsersnit.
Lyt til din krop og gå gradvist frem
Efter et kejsersnit er det vigtigt, at du lytter til din krop og gradvist genoptager dine normale aktiviteter. At gå gradvist frem hjælper med at reducere risikoen for problemer og hjælper dig med at nærme dig din tidligere fysiske form.
De fleste kvinder kan genoptage vante aktiviteter/træning 4-6 uger efter et kejsersnit.
Hvis du oplever smerte, ubehag eller usædvanlige symptomer, kan det være tegn på overbelastning. Læg flere hvilepauser ind i din dag, og kontakt din læge, inden du genoptager eller ændrer din træning. Hvis du har specifikke spørgsmål eller bekymringer, er det altid en god idé at drøfte dem med din læge eller sundhedspersonale, da hver persons genoptræningsproces er forskellig.
Træningsanbefalinger:
1. Kom igang med at rejse og sætte dig, stå og gå omkring.
2. Kom roligt i gang og lav dagligdagsbevægelser, der giver mening for dig. Det skal føles godt og skal være til at gøre. Lær dine grænser at kende.
3. Kom igang med bækkenbundstræning (find inspiration her) og skab kontakt til mavemusklerne. Prøv at spænde i mavemusklerne, og mærk, hvordan det føles.
4. Kom igang med bevægelse og evt. bevægelse ved belastning. Dvs. længere gåture, kom ned i knæ mens du holder din baby, stræk armene bagud, lav armsving.
5. 4-8 uger efter kejsersnittet kan du begynde at starte op på træning, hvis det føles godt. Det skal være med en lav belastning eller kort træningstid til en start. Mærk efter, hvordan det føles. Kontakt din læge, hvis du er i tvivl.
Du kan finde inspiration til øvelser her. Pjecen henvender sig til gravide med bækkensmerter, men er også et godt opstartsprogram efter fødsel.
6. Øg belastningen gradvist. Du kan herefter begynde at genoptage dit normale aktivitetsniveau, i det omfang du kan holde til.
Amning og træning:
Motion har ingen påvirkning på mængden eller sammensætningen af modermælken eller barnets accept af mælken.
Hvis du træner med meget høj intensitet, kan det være en fordel at amme inden træning, da meget høj intensitetstræning kortvarigt kan øge mælkesyren i brystmælken og evt. bevirke, at dit barn afviser mælken.
At amme eller malke ud inden motion/træning kan nedsætte ubehag ved brystspændinger.
Nogle børn bryder sig ikke om den salte smag, der kan komme, efter man har svedt. Det kan derfor være en fordel at vaske brystet af, inden du ammer, efter du har trænet.