Træning af bækkenbunden
Det er generelt en fordel med en stærk og smidig bækkenbundsmuskulatur, men særligt i graviditeten kan bækkenbunden blive udfordret af tyngden og ved selve fødslen, skal musklerne strække sig, når barnet skal fødes.
Det er normalt, at der opstår bristninger i fødselsvejen, når barnet fødes, men ved at have stærke og smidige muskler, kan risikoen for større fødselsbristninger mindskes.
Læs mere om og blive guidet i, hvordan du både træner og afspænder bækkenbundsmuskulaturen:
www.randers.rm.dk/840373
Massage af mellemkødet
Regelmæssig massage af mellemkødet fra graviditetsuge 34 kan være med til at forebygge større fødselsbristninger.
Før du går i gang
Tænk over god hygiejne. Vask altid hænderne, inden du går i gang.
Vælg en olie uden parfume og andre kemiske indholdsstoffer. Gerne mandelolie eller koldpresset madolie. Undgå babyolie og almindelige massageolier.
Sådan gør du
- Sæt eller læg dig til rette i en behagelig stilling. For nogle kvinder kan det være vanskeligt selv at nå i takt med at maven vokser. I så fald kan du måske få hjælp af din partner.
- Fordel lidt olie på dine fingre.
- Før en eller to fingre (oftest lettest med tommelfingrene, når du selv masserer) cirka 5 cm ind i skeden og massér nedad mod endetarmsåbningen og ud mod siderne (U-formet bevægelse)
- Massér gerne i minimum 5 min. hver dag frem til fødsel.
Du vil muligvis mærke en varm/brændende fornemmelse, når du strækker og masserer musklerne. Det er helt normalt. Det skal dog ikke være ubehageligt eller smertefuldt.
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at tale med din jordemoder.
Tiltag ved fødslen
Ved fødslen har jordemoderen også stort fokus på at mindske risikoen for større fødselsbristninger.
Det betyder, at jordemoderen gerne vil have god og tæt kontakt med dig under pressefasen, så hun kan guide dig i, hvordan og hvornår du skal presse aktivt. Jordemoderen vil også tilbyde at lægge en varm klud på mellemkødet for at øge blodgennemstrømningen og ved forløsningen af barnet, vil hun bruge sine hænder til at støtte og holde imod på mellemkødet.
Vi har rigtig gode erfaringer med disse tiltag, og vi har generelt stort fokus på at mindske risikoen for store fødselsbristninger.