Dialyse er en livsforlængende behandling, som du som patient har ret til at afslutte. I denne vejledning forsøger vi at besvare spørgsmål, som kan hjælpe dig til at træffe den beslutning, der er rigtig for dig.
Hvis du beslutter at ophøre med din dialyse og senere skifter mening, kan du altid vælge at genoptage din behandling.
Hvis du overvejer at afslutte din behandling
Dialyse er en livsforlængende behandling med både fordele og ulemper. Måske kommer der et tidspunkt, hvor du oplever, at ulemperne bliver for mange.
Du føler måske, at dialysebehandlingen er blevet så belastende, at den ikke længere opretholder eller forbedrer din livskvalitet.
Du føler måske, at det er blevet for hårdt at blive kørt frem og tilbage til dialysebehandlingen.
Måske er dit helbred blevet forværret og måske har du andre sygdomme, som truer din helbredstilstand.
Det er vigtigt, at du taler med lægen, plejepersonalet og dine nærmeste om, hvorfor du ikke længere ønsker at modtage dialysebehandling.
Hvis du har særlige eller specifikke udfordringer med din behandling, kan lægen måske ændre på den, så det føles bedre for dig. Måske findes der også andre muligheder for at forbedre din situation. Tal med lægen og plejepersonalet om, hvordan du har det, og om der eventuelt er noget at gøre.
Afslutning af behandlingen
Hvis du ikke har vandladning, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at køre enkelte dialyser på nedsat tid, for at hjælpe dig af med overskydende væske.
Nogle lever i dage efter endt behandling, imens andre kan leve i uger. Levetiden afhænger af graden af restnyrefunktionen og den øvrige medicinske tilstand.
Uden dialysebehandling bliver du mere og mere træt, og til sidst i forløbet kan du blive ukontaktbar
Du kan til hver en tid genoptage din behandling, hvis du ombestemmer dig
Overvejelser og bekymringer
Plejepersonalet vil støtte dig i dit valg, men vi vil også undersøge, om der eventuelt kunne ændres noget i din behandling, som vil kunne påvirke din beslutning.
Du og dine pårørende har måske forskellige udgangspunkter og holdninger til afslutningen af behandlingen. Det vil altid være en proces at nå frem til en fælles accept.
Fortæl dine venner og familie, hvordan du har det, og vis dem eventuelt denne vejledning.
Nej. Alle har ret til at fravælge behandling og derfra lade naturen gå sin gang.
Du kan overveje, om det kan hjælpe dig at tale med en præst eller en anden religiøs rådgiver, hvis du har bekymringer.
Mad og drikke
Det kan være nødvendigt fortsat at overholde væskerestriktioner – men du må spise lige præcis det, du har lyst til
Den sidste tid
Du har som udgangspunkt tre forskellige muligheder for, hvor du kan tilbringe din sidste tid.
Hjemme Hvis du vælger at være i dit eget hjem, har du mulighed for at få hjælp fra hjemmeplejen og din praktiserende læge. Du kan også få støtte fra Enhed for Lindrende Behandling, som er et hold bestående af læger, sygeplejersker, fysioterapeut, psykolog, præst og sekretær. Enheden er specielt uddannet til at behandle uhelbredeligt syge.
Hospice Du kan vælge at bo på et hospice - enten på et aflastende ophold i en periode eller du kan blive på hospice til livets afslutning.
Hvis du ønsker at være på hospice, skal du have en henvisning enten fra din læge på sygehuset eller fra din egen læge.
Sygehuset Du har også mulighed for at vælge at være indlagt på hospitalet i den sidste tid.
Hvis du vælger at afslutte din behandling, vil plejepersonalet forsat gerne hjælpe både dig og dine pårørende. Vi tilbyder råd og vejledning om pleje på sygehuset og vi står til rådighed for at tale med dig og dine pårørende, uanset hvilke bekymringer, I har.
Din kommune kan rådgive dig om pleje i hjemmet.
Vi kan også tilbyde hjælp til at lindre ubehag, smerter og kvalme. Tal med dit plejepersonale om dine muligheder.
Mere information
Ønsker du eller dine pårørende en samtale med hospitalets præst, Joan Møller Molbo, kan personalet hjælpe jer med at få lavet en aftale. Du kan også selv tage kontakt til præsten på tlf. 20 47 62 12.
Du skal ikke være troende eller medlem af Folkekirken for at tale med præsten.
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/705454
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.