På hospitalet tilbyder vi en række undersøgelser og tjek. Det samme gør jeres praktiserende læge og sundhedsplejersken. Læs om de forskellige tilbud her.
Gå direkte til
Efterfødselspakke på hospitalet - barn
Når barnet er mellem 48-72 timer gammel, tilbyder vi at tage en hælblodprøve, hvor man kan undersøge barnet for flere medfødte sygdomme, bl.a. immundefekter, cystisk fibrose og stofskiftesygdomme.
Sygdommene er sjældne, men kan være alvorlige, og derfor er det et landsdækkende screeningstilbud.
Hvis alt er normalt, hører du ikke mere, efter blodprøven er taget. Hvis prøven viser tegn på sygdom, får du besked i løbet af 14 dage.
Vi tilbyder en høreundersøgelse af jeres nyfødte barn. Undersøgelsen viser, om barnet reagerer tydeligt på lyd eller ej.
Udstyret, vi bruger til screeningen, er meget sensitivt, og det er derfor en fordel, at barnet sover eller er helt roligt under undersøgelsen.
Hvis ikke testen kan gennemføres i første forsøg, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at barnet ikke kan høre. Der kan sidde rester af fosterfedt eller størknet blod fra fødslen i øregangen, som kan forhindre signalet i at gå igennem. I så fald må man gentage prøven efter lidt tid.
Efterfødselspakke på hospitalet - mor
Vi tilbyder alle, der har født i Randers, en efterfødselssamtale, hvis de ønsker det.
Der er ikke en udløbsdato på efterfødselssamtalen. Det betyder, at du altid kan kontakte os med henblik på at få en efterfødselssamtale, hvis du, efter du er kommet hjem, alligevel føler behov herfor.
Kontakt Fødeafsnittet på tlf. 78 42 10 10 og lav en aftale, hvis du ønsker en efterfødselssamtale.
Hør vores jordemoder Heidi fortælle om efterfødselssamtalen:
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
I forbindelse med efterfødselspakken tilbyder vi at tjekke bristningen. Vi ser efter, om bristningen er begyndt at hele, og om tråden er intakt.
Det er en rigtig god idé at få bristningen efterset på dette tidspunkt, da der ellers går 8 uger inden næste tjek hos egen læge.
Hvis du ønsker det, vil vi meget gerne vise dig den begyndende opheling i et spejl. Så kan du efterfølgende selv holde øje med, hvordan det heler hjemme.
Grafisk eksempel på en bristning, før den er blevet syet
Tilbud fra kommunen
Når barnet er født, sørger personalet på Fødeafsnittet for, at sundhedsplejen i din kommune får besked om, at barnet er født.
Sundhedsplejersken kontakter dig på telefon eller SMS i løbet af de første dage efter fødslen for at aftale, hvornår hun må komme på første besøg hjemme hos dig.
Typisk ligger første besøg af sundhedsplejersken på 5. dagen efter fødslen. Når sundhedsplejersken har været på besøg hos dig, bliver hun og din praktiserende læge dine primære kontaktpersoner.
Tilbud hos din praktiserende læge
Når barnet er 5 uger gammelt, tilbydes I den første børneundersøgelse hos egen læge. Her vil lægen måle og veje barnet, og der vil være fokus på barnets trivsel. Lægen vil desuden undersøge, om barnet udvikler sig alderssvarende.
Du skal selv bestille tid hos lægen til 5-ugers-undersøgelsen.
8 uger efter fødslen er der et tilbud om en efterfødselskonsultation hos egen læge til dig som mor.
Her vil lægen mærke, om livmoderen har en normal størrelse, og der vil være en gynækologisk undersøgelse, hvor lægen undersøger bækkenbundens funktion. Hvis du fik en bristning i forbindelse med fødslen, undersøger lægen også, hvordan den heler. Der vil desuden være mulighed for at tale prævention.
Hvis I begynder at have sex inden 8-ugers-undersøgelsen, anbefales det, at I bruger kondom, når I har samleje - dels for at forebygge infektion i livmoderen, dels for at undgå en ny graviditet.
Du skal selv bestille tid hos lægen til din 8-ugers-undersøgelse.
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1362856
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.
Kontakt
Kvindesygdomme og Barsel Sengeafsnit
Skovlyvej 15 Indgang A - gå til E5 8930 Randers NØ