Cheføkonoma Mona Carøe modtag certifikatet, der dokumenterer køkkenets svanemærkning, af konsulent ved Miljømærkning Danmark, Malene Nielsen. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Den røde løber var rullet ud foran Regionshospitalet Randers mandag 8. maj i anledning af, at Patientkøkkenet officielt modtog Svanemærket. Miljømærket er blandt verdens skrappeste miljøcertificeringer og dokumenterer hospitalskøkkenets arbejde med at reducere miljø- og klimabelastning.

Certificeringen flugter med Region Midtjyllands dagsorden om mere bæredygtig drift.

- I Region Midtjylland er vi optaget af bæredygtighed. Det, vi gør i dag, må ikke gå ud over borgernes mulighed for at leve et sundt liv i fremtiden. Svanemærket er en anerkendelse af, at Patientkøkkenet og Regionshospitalet Randers går helt i front og viser, hvordan vi kan tage ansvar for den verden, vi er en del af, samtidig med at vi sikrer bedst mulig sundhed til regionens borgere, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

I 2020 blev Serviceafdelingen på Regionshospitalet Randers svanemærket som den første hospitalsafdeling i Norden. Det glæder hospitalsdirektør Jonas Dahl, at hospitalets køkken nu kan følge trop.

- Vi er meget stolte af, at Patientkøkkenet nu også kan bryste sig af at være svanemærket. Det er lykkedes takket være dedikerede medarbejdere og ledere, som bakker op om vores fælles ønske om, at hospitalet skal tage et stadigt større grønt ansvar, siger hospitalsdirektør Jonas Dahl.

Ingen portionspakket emballage

Hospitalsdirektør Jonas Dahl glæder sig over, at Patientkøkkenet nu også har opnået Svanemærket. Foto: Helle Brandstrup Larsen
Hospitalsdirektør Jonas Dahl glæder sig over, at Patientkøkkenet nu også har opnået Svanemærket. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Svanemærket skærpede i marts 2022 kravene til spisesteder, og det er disse nye kriterier, som Patientkøkkenet nu har dokumenteret at leve op til.

For at opnå certificeringen har køkkenet blandt andet udfaset al portionspakket emballage, og det har medført både ændrede arbejdsgange og sortiment. Eksempelvis indeholdt morgenmåltidet tidligere portionspakket smør, smøreoste, nutella, honning og nødder. Nu serveres smør, pålæg, skæreost, pålægschokolade og marmelade på fade og i glas. Det sparer køkkenet for 326 kilo plastemballage om året.

Derudover arbejder køkkenet med at forebygge madspild, blandt andet ved at udnytte hele råvaren. Mad med lav miljø- og klimapåvirkning vægtes i højere grad. Køkkenet arbejder blandt andet intenst med at udvikle brugen af bælgfrugter og linser, som både er en bæredygtig og næringsrig råvare.

Hele processen fra tilberedning til opvask er også set efter i sømmene med henblik på at begrænse forbruget af energi, vand og uønsket kemi.

Bygger oven på Det Økologiske Spisemærke

Patientkøkkenet har arbejdet med den grønne omstilling i adskillige år. I 2016 fik køkkenet Det Økologiske Spisemærke i guld og serverer i dag 98 % økologisk.

 - Vi fokuserer på, at økologi og bæredygtighed hænger sammen, og derfor var det naturligt, at vi selvfølgelig skulle have Svanemærket. Det giver både motivation og faglig stolthed, at der er omtanke bag det, vi laver i køkkenet, fortæller cheføkonoma Mona Carøe.

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers er blot det andet hospitalskøkken i Danmark, som har opnået Svanemærket efter Bispebjerg Hospital, som blev certificeret i 2022.

- Regionshospitalet Randers var det første hospital i Norden, der fik certificeret deres rengøring, og nu har de også fået certificeret deres patientkøkken. Det vidner om en ambitiøs tilgang til miljøarbejdet. Det er samtidig et godt eksempel på, hvordan også hospitaler kan bruge Svanemærket til at bidrage til den grønne omstilling – og jeg håber, at andre hospitaler vil lade sig inspirere og følge trop, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Fakta

Et svanemærket storkøkken kendetegnes bl.a. ved, at det:

 

- Serverer en høj andel af økologi

- Fremmer mad med lav miljø- og klimabelastning

- Forebygger madspild

- Begrænser forbrug af energi og vand

- Begrænser brug af uønskede kemikalier

- Undgår engangsartikler til daglig servering