Madens betydning, når du er syg

Mad og drikke har stor betydning under sygdom, for her har kroppen særlig brug for energi. Derfor er det vigtigt at få spist og drukket nok - også selvom appetitten er lille, så du undgår vægttab. Det gælder også, selvom du har et ønske om at tabe dig.

Når du får tilstrækkelig med mad og drikke, kan du undgå at komme ind i en ond cirkel med appetitløshed, tab af kræfter, øget risiko for infektion og en længere sygdomsperiode. Mad og drikke er derfo en vigtig del af din behandling.

Plejepersonalet kan altid vejlede dig, hvis du er i tvivl om hvilken mad, der er bedst for dig. Har du behov for en speciel diæt eller særlig vejledning, sker det i samarbejde med hospitalets diætist eller kostkonsulent.

Forskellige menuer alt efter dit behov

Sygehuskost

Du bliver tilbudt det, vi kalder sygehuskost, medmindre du har helt særlige behov. Der vil ved hvert måltid være forskellige valgmuligheder, og i forbindelse med frokost og aftensmad kan du vælge mellem et tilbud med kød eller fisk og et kødfrit alternativ.

Du får udleveret en menuplan for den pågældende uge, når du bliver indlagt. Her kan du se præcis, hvad du kan få de forskellige dage.

Særlige behov

Vi tilbyder særlig kost til de patienter, der har svært ved at tygge og/eller synke, eller som bruger meget energi på at spise. 

Hvis du har diabetes eller en hjertekarsygdom, kan du vælge at spise efter de særlige anbefalinger, der gælder for de sygdomme. Se anbefalingerne i menuplanen. Informer personalet, og så vil de hjælpe dig med at sammensætte din mad, så du følger anbefalingerne. 

Hvis du er diagnosticeret med en fødevareallergi, vil din menu selvfølgelig blive tilpasset den. 

Vidste du, at hospitalets mad er næsten 100 % økologisk?

Vi arbejder målrettet med økologi og var det første hospital i landet til at opnå det økologiske spisemærke i guld. Vores økologiprocent ligger for tiden på omkring 97 %. For vores bager- og slagterprodukter er økologiprocenten 100.

Derudover har vi fokus på at minimere madspild og bruge varer, der er i sæson. Vi har bl.a. egen bager og slagter, så vi kan lave det meste af vores mad fra bunden.

5 måltider om dagen

Som indlagt på hospitalet er der fast 5-6 tidspunkter om dagen, hvor du bliver tilbudt mad og drikke.

Serveringstidspunkter

Tidspunkterne her er ikke helt præcise. De kan variere fra sengeafsnit til sengeafsnit. Ofte vil de mere præcise tidspunkter stå i afsnittets velkomstvejledning.

Morgenmad: kl. 8 
Formiddagskaffe: kl. 10 
Frokost: kl. 12 
Eftermiddagskaffe: kl. 14 
Aftensmad: kl. 17.30 
Aftenkaffe: kl. 20

Se oversigten over afsnittenes velkomstvejledninger

Sig til, når du er sulten

Det er vigtigt, at du siger til, hvis du er sulten, også selvom det er uden for måltiderne. Hvis du ikke har så meget appetit, er det særlig vigtigt, at du siger til personalet, hvis du tror, at du kan have lidt at spise eller drikke.

Morgenmad

Til morgenmad tilbyder vi forskellige typer friskbagt brød; både rugbrød, rundstykker mm.

Dertil kan du vælge mellem forskellige typer klassisk tilbehør i form af marmelade, ost, smør, pålægschokolade, pålæg og et blødkogt æg mm.

Derudover har vi forskellige slags yoghurt, skyr, ymer, havregryn, cornflakes, müsli mm. Og hvis du er interesseret i grød, kan du vælge mellem havregrød, havresuppe og øllebrød.

Frokost og eftermiddagskaffe

Frokost

Til frokost tilbyder vi valget mellem ca. 5 forskellige slags smørrebrød, en suppe og en lun ret eller en hønsesalat eller tunmousse. Dertil kan du få blandet salat. 

Se i menuplanen, hvad du kan vælge mellem på de konkrete dage.

Eftermiddagskaffe

Til eftermiddagskaffen har vi dagens kage. Det kan eks. være wienerbrød, muffins, toscatærte mm.

Se i menuplanen, hvad der er dagens kage.

Aftensmad og aftenkaffe

Aftensmad

Hvis du får sygehuskost, kan du til aftensmad vælge mellem to varme retter; en med kød eller fisk og en uden kød.

Til retten er der valgfrit tilbehør i form af hvide kartofler, løse ris, kartoffelmos, pasta og/eller kogte grøntsager.

Derefter er der dessert. Du kan vælge mellem dagens dessert, frisk frugt eller frugtgrød.

Se i menuplanen, hvad du kan få på den konkrete dag.

Aftenkaffe

Til aftenkaffen serverer vi franskbrød med ost og pålæg. 

Mellemmåltider og drikkevarer

Mellemmåltider

I løbet af dagen har du mulighed for at vælge mellem forskellige mellemmåltider. 

Mellemmåltiderne er f.eks. frisk og tørret frugt, småkager, nødder, ost, hjemmelavet is mv. 

Drikkevarer

Drikkevarer tilbydes selvfølgelig døgnet rundt. Du kan få:

  • Vand
  • Kaffe
  • Te
  • Mælk
  • Kakaomælk
  • Juice
  • Saft
  • Proteindrikke med forskellig smag.

Hvis appetitten er lille

Hvis din appetit er nedsat, er det oftest nødvendigt at spise små energirige mellemmåltider for lettere at få dækket kroppens energibehov.

Derfor har vi bl.a. en særlig menu med lidt over 10 forskellige små retter, som sengeafsnittet kan bestille til dig, når lysten melder sig. 

Retterne kan bestilles mellem kl. 7.30 og kl. 17.30. 

Vi har et særligt menukort til de små retter.

Du kan derudover se vores anbefalinger til patienter med nedsat appetit i Patientkøkkenets vejledning: www.hospitalsmad.randers.rm.dk 

Når du skal hjem

Få en madpakke med

Når du bliver udskrevet, har du mulighed for at få en madpakke med hjem. På den måde har du lidt at spise, før der kan nå at blive handlet ind. Madpakke består typisk af et par stykker smørrebrød.

Tips og gode råd, når du er hjemme igen

Man er ikke nødvendigvis rask, fordi man er blevet udskrevet. Så tænk fortsat på maden som en del af din behandling og læs vores vejledning med tips, opskrifter og gode råd - særligt hvis det er svært at få spist nok.

Se Patientkøkkenets vejledning om kost ved sygdom, når du er hjemme

Kontakt

Mail

Hvad synes du om maden og serveringen? Send os gerne en mail om dine oplevelser, hvis du har været indlagt.

Skriv til vores cheføkonoma Mona Carøe Jensen:

Send mail til Mona

Adresse

Patientkøkkenet 
Regionshospitalet Randers 
Dronningborg Boulevard 16E 
8930 Randers NØ