Læs om undersøgelsen, hvordan du bliver henvist, hvis du er kommet til skade, samt hvordan du får svar på, hvad røntgenbilledet viser.
Gå direkte til
Er du kommet til skade eller er blevet akut syg?
Er du kommet til skade, kan det være nødvendigt at røntgenfotografere dig for at undersøge, om en knogle er brækket eller gået af led.
Du skal være tilset af en læge, som sender en henvisning til Røntgen og Skanning, inden vi kan fotografere dig. Den læge kan enten være din egen læge, vagtlægen, en læge eller behandlersygeplejerske fra Skadestuen eller en læge på en afdeling, hvis du er indlagt.
Under en røntgenundersøgelse dannes der røntgenstråler. Strålerne affotograferer kroppens indre strukturer, hvorefter de rammer en billedplade. Signalerne fra billedpladen aflæses af en computer og omdannes til et røntgenbillede.
På undersøgelsesdagen
Du vil blive bedt om at fjerne alt metal i det område, der skal fotograferes. Det drejer sig typisk om smykker (halskæder, fingerringe, osv), piercinger, lynlåse, knapper og BH (sports-BH uden hægter er ok).
Du må gerne tage en ledsager med, men under selve undersøgelsen vil vi typisk bede din ledsager om at vente på gangen.
I sjældne tilfælde kan din ledsager være med inde i rummet. Ledsageren skal i så fald have et blyforklæde på.
Om undersøgelsen
Til undersøgelsen skal du enten stå op, ligge ned eller sidde på en stol. Det afhænger af hvilken legemsdel, vi skal fotografere, og hvor mobil du er.
Det er vigtigt, at du holder den del af kroppen, der skal fotograferes, helt stille, mens vi tager billedet.
Du kan ikke mærke, at selve billedet bliver taget, men det kan være, du kan høre en stille summen lige i det øjeblik, billedet tages.
Alt efter hvor meget du skal have undersøgt, vil undersøgelsen typisk vare 5-15 minutter. Har du flere steder på kroppen, der skal fotograferes, skal du forvente, at undersøgelsen tager længere tid.
Hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, du fortæller det til personalet. Et foster er særlig følsomt overfor røntgenstråler, og når vi undersøger gravide, er vi derfor særligt forsigtige i områder nær fosteret.
Efter undersøgelsen
Hvis radiografen/røntgensygeplejersken ser et tydeligt brud på knoglen, sender vi dig direkte i Skadestuen. I langt de fleste tilfælde skal en røntgenlæge dog vurdere billederne, og du vil derfor blive bedt om at vente i venteværelset på svar.
Vi sender dig videre til Skadestuen, hvis lægen vurderer, at knoglen er brækket, gået af led eller hvis lægen mener, at din skade/sygdom skal vurderes i Skadestuen af andre årsager.
Hvis lægen vurderer, at alt ser normalt ud, sender vi dig hjem, og en eventuel følgende behandling foregår hos den læge, der henviste dig til røntgenundersøgelsen.
Billederne viser et tydeligt brud på en knogle eller en knogle, der er gået af led
Den læge, der har henvist dig, har skrevet i henvisningen, at du skal vurderes i Skadestuen efter røntgenundersøgelsen
Din skade sidder på en del af kroppen, som ifølge vores retningslinjer altid skal vurderes i Skadestuen, inden du må blive sendt hjem.
Videre forløb
Det er den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen, der står for din videre behandling
Mere information
Når du skal til røntgenundersøgelse, kan du være bekymret for, om bestrålingen kan give forøget risiko for senere at få skader.
Ved de lave stråledoser, der bliver brugt ved almindelige røntgenundersøgelser, er der en ubetydelig øget risiko for at udvikle kræft mange år efter bestrålingen.
Vi udsættes for stråling hver dag
Vi bliver hver dag udsat for naturlig baggrundsstråling fra omgivelserne - fra jorden, luften, flyrejser, maden vi spiser og fra byggematerialer. Hver røntgenundersøgelse giver os en lille yderligere stråledosis, der svarer til fra få dages til få års naturlig baggrundsstråling. Større undersøgelser som CT skanning og gennemlysning kan give en stråledosis, der svarer til op til 3 års baggrundsstråling.
Vi passer godt på dig
Hvis du allerede har fået foretaget mange røntgenundersøgelser og er bekymret for at få foretaget flere, så husk:
at behovet for en ny undersøgelse altid bør vurderes ud fra den nuværende situation.
at sundhedsrisikoen fra røntgenstråler er minimal i forhold til ikke at få opdaget en mulig sygdom
at fortælle din læge om tidligere røntgenundersøgelser, der evt. kan overfløddiggøre nye røntgenundersøgelser
at vi på røntgenafdelingen gør en stor indsats for at holde stråledosis så lav som mulig
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/697641
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.