Læs om, hvordan du forbereder dig og hvordan selve undersøgelsen foregår, hvis du skal have foretaget en knoglemineralmåling i Røntgen og Skanning.
Gå direkte til
En knoglemineralmåling kaldes også en DEXA-skanning. Det er en form for røntgenundersøgelse, hvor vi skanner lænderyggen og lårbenshalsen på begge hofter.
Undersøgelsen kan fortælle, hvor meget kalk der er i dine knogler. Hvis dit kalkindhold i knoglerne er lavt, har du osteoporose eller knogleskørhed. Et lavt kalkindhold i knoglerne er forbundet med en øget risiko for knoglebrud.
Forbered dig til undersøgelsen
Det er vigtigt, at du læser dit indkaldelsesbrev grundigt igennem. I nogle tilfælde skal du f.eks. videre på en anden afdeling efterfølgende, og dette vil stå skrevet i dit brev.
Du skal medbringe dit sundhedskort, når du kommer til undersøgelse. Det bruges til at registrere din ankomst.
Har du flere undersøgelser samme dag, men forskellige steder, skal du registrere dig på ny.
Kontraststoffer og isotoper kan medvirke til en ukorrekt undersøgelse.
Fortæl os det, hvis du har været til undersøgelser og er i tvivl om, om du har fået noget af ovenstående.
Da din skanningstid ligger udenfor almindelig dagtid, er det vigtigt, at du er selvhjulpen. Det vil sige, at du selv skal kunne tage dit tøj af og på. Du skal også selv kunne finde vej til og fra afdelingen.
Ring til os, hvis du ikke er selvhjulpen, så vi kan give dig en anden tid.
På undersøgelsesdagen
Du skal så vidt muligt undgå at tage kalktabletter på undersøgelsesdagen. Hvis de ligger i maven hen over området, der skal fotograferes, kan det medvirke til en ukorrekt måling.
Spørg din egen læge forud for undersøgelsen, hvis du er i tvivl om, hvornår du bør tage din medicin.
Du vil blive bedt om at fjerne alt metal i det område, der skal skannes. Det drejer sig typisk om lynlåse, knapper og BH (sports-BH uden hægter er ok).
Du må gerne tage en ledsager med, men under selve undersøgelsen vil vi typisk bede din ledsager om at vente på gangen.
I sjældne tilfælde kan din ledsager være med inde i rummet. Ledsageren skal i så fald have et blyforklæde på.
Om undersøgelsen
Hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, du fortæller det til personalet. Et foster er særlig følsomt overfor røntgenstråler, og når vi undersøger gravide, er vi derfor særligt forsigtige i områder nær fosteret.
Du skal ligge fladt på et leje, mens en skanner bevæger sig henover de dele af kroppen, der skal undersøges. Der er god plads omkring dig. Det er vigtigt, at du ligger helt stille. Det gør ikke ondt at blive skannet.
Det er din lænderyg og dine hofter, der bliver skannet. I nogle tilfælde skal der også laves målinger af håndleddet.
Vi betjener skanneren i et rum ved siden af af undersøgelsesrummet, hvorfra vi kan se og høre dig.
Metal i hoften eller lænderyggen?
Sig det til os, hvis du har fået indopereret en ny hofte eller har noget metal i lænderyggen. Vi kan nemlig kun lave målingerne på knogle og ikke på metal.
Selve undersøgelsen varer typisk 5-15 minutter
Efter undersøgelsen
Det er læger på Røntgen og Skanning, der vurderer billederne, og som sender en beskrivelse af undersøgelsen til den læge eller afdeling, der har henvist dig.
Da vi laver mange undersøgelser hver dag, kan du ikke forvente at få svar samme dag.
Svartiderne kan variere, men vil typisk være omkring 3 hverdage. Spørg evt. en medarbejder på Røntgen og Skanning inden, du går hjem.
Videre forløb
Det er den læge eller afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen, der står for din videre behandling
Mere information
Når du skal til røntgenundersøgelse, kan du være bekymret for, om bestrålingen kan give forøget risiko for senere at få skader.
Ved de lave stråledoser, der bliver brugt ved almindelige røntgenundersøgelser, er der en ubetydelig øget risiko for at udvikle kræft mange år efter bestrålingen.
Vi udsættes for stråling hver dag
Vi bliver hver dag udsat for naturlig baggrundsstråling fra omgivelserne - fra jorden, luften, flyrejser, maden vi spiser og fra byggematerialer. Hver røntgenundersøgelse giver os en lille yderligere stråledosis, der svarer til fra få dages til få års naturlig baggrundsstråling. Større undersøgelser som CT skanning og gennemlysning kan give en stråledosis, der svarer til op til 3 års baggrundsstråling.
Vi passer godt på dig
Hvis du allerede har fået foretaget mange røntgenundersøgelser og er bekymret for at få foretaget flere, så husk:
at behovet for en ny undersøgelse altid bør vurderes ud fra den nuværende situation.
at sundhedsrisikoen fra røntgenstråler er minimal i forhold til ikke at få opdaget en mulig sygdom
at fortælle din læge om tidligere røntgenundersøgelser, der evt. kan overfløddiggøre nye røntgenundersøgelser
at vi på røntgenafdelingen gør en stor indsats for at holde stråledosis så lav som mulig
Mail Send gerne evt. afbud eller ønske om ændring af tid til os via sikker mail på borger.dk. Husk at skrive dit cpr-nummer i mailen. Skriv en sikker mail til os (Hav dit MitID klar):
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/703731
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.