Hvis du taber dig imens du er syg, risikerer du at miste væv fra livsvigtige organer og muskler. Din krop bliver derfor svagere og du bliver mere træt, hvis du taber dig under sygdom.
For at sikre, at du ikke taber dig imens du er syg, skal du tænke på mad som en del af din behandling. Det er vigtigt at få fedtstoffer og protein, så du får energi og vedligeholder dine muskler.
Sådan gør du
Spis gerne 3 hovedmåltider og 3-4 mellemmåltider fordelt på dagen
Fedt er fyldt med energi, som er kroppens brændstof. Det er derfor vigtigt, at der er en del fedt i maden, når appetiten er lille.
Fedt findes især i:
Smør
Margarine
Mayonnaise
Fløde
Sødmælk
Fed ost
Fedt kød
Fede fisk
Desserter
Når du er syg, bliver proteiner i muskler og væv nedbrudt i højere grad end normalt.
Derfor er det vigtigt at spise mad med protein, så du undgår at miste for meget væv og muskelmasse.
Proteiner findes især i:
Kød
Fisk
Fjerkræ
Æg
Ost
Mælkeprodukter
Bælgfrugter som bønner, linser mm.
NB. Et glas = 175 ml.
1 Nutridrink 20 g protein / 1260 kJ
1 Nutridrink yoghurt style 12 g protein / 1260 kJ
1 Nutridrink 12 g protein / 1260 kJ
1 Nutridrink juice style 8 g protein / 1260 kJ
1 glas proteinberiget saft (Atpro 100) 8,4 g protein / 735 kJ
1 glas kakaomælk 6 g protein / 479 kJ
1 glas sødmælk 5,8 g protein / 473 kJ
1 glas juice 1,1 g protein / 322 kJ
1 hvidtøl 1,0 g protein / 627 kJ
1 glas vand 0 g protein / 0 kJ
Når appetitten er lille, kan du måske gøre det nemmere at spise ved at gøre det til en rar oplevelse.
Du kan:
Vælge mad du godt kan lide
Spise i hyggelige omgivelser
Spise sammen med andre
Mere information
Havregrød med smørklat
Øllebrød med piskefløde
Ymer eller sødmælksyoghurt
Tynde skiver rugbrød med smør eller andet fedtsstof og fed ost
Fisk, kød og fjerkræpålæg. Eksempelvis makrel i tomat med mayonnaise, flæskesteg med rødkål, kogt kalvekød med flødepeberrod
Hønsesalat med grovflutes
Legerede supper, eksempelvis aspargessuppe
Medisterpølse med rødkål, rugbrød og smør eller andet fedtstof
Dansk bøf med pikantsauce
Fiskefrikadeller med remouladesauce
Frikadeller med skysauce
Grillstegt kylling med italiensk tomatsauce
Til alle aftensmåltider kan du som tilbehør bestille pasta, ris, kogte eller mosede kartofler og grøntsager.
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/699302
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.