I øre-næse-hals-området kan der opstå små udfyldninger i huden, som kan opereres bort. Det kan eksempelvis være talgknuder (aterom) eller fedtknuder (lipom).
Gå direkte til
Talgknuder
Talgknuder (ateromer) opstår, hvis udførselsgangen fra en talgkirtel bliver blokeret. Herved kan talgvæske ikke komme ud og den hober sig op i talgkirtlen.
Du vil kunne føle en talgknude som en lille rund knude under huden. Talgknuder er altid godartede, men det kan være nødvendig at fjerne dem ved en operation, hvis de generer.
Fedtknuder
Fedtknuder (lipomer) opstår under huden, uden at man kan forklare hvorfor. De er som udgangspunkt helt ufarlige, og som regel gør man ikke noget ved dem. De kan dog fjernes, hvis de giver anledning til ubehag og generer kosmetisk.
Begge typer knuder kan i mange tilfælde fjernes ved en lille operation i lokalbedøvelse.
Forbered dig til operationen
Du skal købe smertestillende medicin, så du er klar til at behandle smerter, når du kommer hjem:
Paracetamol (tabletter a 500 mg)
Ibuprofen (tabletter a 200 mg)
Pillerne fås i håndkøb på apoteket og i de fleste dagligvarebutikker.
Der kan være tilfælde, hvor paracetamol er nok, men vi anbefaler, at du tager begge slags smertestillende tabletter.
Hvis der gælder særlige forholdsregler for dig, får du det at vide af personalet.
Rygning nedsætter sårhelingen. Vi anbefaler derfor, at du nedsætter rygning til et minimum de sidste 14 dage før operationen og i tiden efter, hvor såret skal hele.
Du modtager et indkaldelsesbrev via digital post. Hvis du er fritaget for digital post, kommer brevet med posten.
Du vil dagen før operationen modtage en SMS vedr. mødetidspunkt. Skal du opereres en mandag, skriver vi til dig om fredagen.
Har du spørgsmål vedr. dit forløb er du velkommen til at kontakte afdelingen i vores telefontid.
På operationsdagen
Da operationen foregår i lokal bedøvelse, er det ikke nødvendigt, at du er fastende. Du må spise og drikke som normalt, indtil du møder på operationsdagen.
Tag et bad og tag derefter rent tøj på, inden du møder til operation. Undlad smykker, creme og makeup i det område, hvor du skal opereres.
Om operationen
Operationen foregår i lokalbedøvelse. Lægen laver et lille snit i huden for at bortoperere knuden. Såret bliver syet sammen med små sting, og du får en forbinding på.
Hvis der er sting, der skal fjernes efterfølgende, bliver du informeret om at booke tid hos egen læge til stingfjernelse.
Det væv der er blevet fjernet ved operationen, bliver muligvis sendt til undersøgelse. Hvis det sker, får du det at vide.
Sådan foregår lokalbedøvelse
Nogle mindre operationer foregår i lokalbedøvelse. Lokalbedøvelsen sprøjtes ind i det område, hvor du skal opereres. Den kan svie og spænde lidt, når bedøvelsen sprøjtes ind, men ubehaget er kun kortvarigt.
Når bedøvelsen virker
Når bedøvelsen virker, vil du ikke kunne mærke smerte i det bedøvede område, men du vil kunne føle berøring. Bedøvelsen varer i 2-4 timer.
Du må køre bil efter lokalbedøvelse
Efter lokalbedøvelsen må du køre bil, medmindre lokalbedøvelsen eller en evt. anden medicin, som du måske har fået, vil have indvirkning på kørslen.
Der kan være omstændigheder ved dit indgreb, som ikke har noget med bedøvelsen at gøre, der gør, at du ikke må køre bil. I så fald vil det stå i vejledningen, eller du vil blive informeret om det af personalet.
Risici og bivirkninger
Ved enhver operation er der risiko for komplikationer. De væsentligste komplikationer er:
Der kan i sjældne tilfælde opstå infektion/betændelse i det område, hvor du er blevet opereret.
Infektion viser sig ved, at huden omkring såret bliver rød, varm, øm, spændt og du får feber.
Hvis du får symptomer på infektion, skal du kontakte Øre-, Næse- og Halsklinikken eller Lægevagten.
Se under Kontakt.
Det er normalt med let hævelse og misfarvning den første uges tid.
Hævelsen og misfarvningen forsvinder af sig selv. Du kan sove med hævet hovedgærde på sengen for at modvirke den.
Der kan også komme lidt sivende blødning fra arret de første dage.
Forsøg at presse/trykke på arret. Brug eksempelvis is/frosne grøntsager med et stykke stof imellem huden og det frosne. Derudover kan man evt. forstærke forbindingen.
Hvis blødningen mod forventning tiltager, eller hvis der kommer en blodansamling, som kan kendes på, at operationsområdet hæver, skal du kontakte Øre-, Næse- og Halsklinikken eller Lægevagten.
Se under Kontakt.
Når du kommer hjem
Som regel vil du ikke have behov for sygemelding. Lægen vil give dig besked, hvis du skal være sygemeldt. Det kan bl.a. afhænge af din arbejdssituation.
Du kan have smerter i området, hvor du er opereret. Det vil være meget individuelt, hvor store smerter man får.
Hvis du har behov for det, anbefaler vi, at du tager smertestillende medicin medicin som eksempelvis Panodil og/eller Ibuprofen.
Paracetamol 2 x 500 mg max. 4 gange dagligt
Ibuprofen 200 mg max. 3 gange dagligt (Afhængig af din vægt skal du måske tage 2 x 200 mg Ibuprofen. Spørg lægen, hvis du er i tvivl.)
Behold forbindingen på, indtil du evt. skal have fjernet sting. Du skal måske skifte forbindingen og sætte en ny på, hvis den sidder løst. Du kan købe ekstra forbindinger på apoteket.
Forbindingen kan holde til en let overbrusning uden at skulle skiftes efterfølgende.
Operationsarret ændrer udseende over tid. I starten er det ofte lidt rødt og stift. Det er en del af helingsprocessen.
Arret kan ændre udseende helt op til et år efter operationen.
Vi anbefaler, at du beskytter arret mod sol hele det første år efter operationen - enten med plaster, 2 lag englehud, eller solblokkerstift.
Mange bruger desuden englehud (fås på apoteket) de første 3 måneder for at opnå det pænest mulige kosmetiske resultat.
Du får svar på evt. vævsprøver ca 4-6 uger efter operationen. Du får svaret via digital post.
Kontakt
Kontakt
Kontakt Øre-, Næse- og Halsklinikken, hvis du har spørgsmål til dit forløb.
Øre-, Næse- og Halsklinikken Tlf. 78 42 20 40 Telefontid: Hverdage kl. 9.00-12.00 Udenfor telefontid oplyses et akutnummer til de spørgsmål, der ikke kan vente.
Lægevagten Tlf. 70 11 31 31 Telefontid: Hverdage kl. 16.00-08.00 samt weekend og helligdage
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1274731
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.