Denne vejledning er til dig med levercirrose og dine pårørende. Den handler om, hvordan du forebygger de komplikationer, der kan opstå, når man har levercirrose.
Vejledningen er et supplement til den mundtlige information, du får på hospitalet, og handler om generelle forhold, som kan have betydning for alle patienter med levercirrose.
Levercirrose betyder egentlig gul lever og kan opstå i forbindelse med en række forskellige leversygdomme.
De hyppigste leversygdomme, som kan give levercirrose, er et forhøjet alkoholforbrug, leverbetændelse og autoimmune leversygdomme.
Når man har levercirrose, er der dannet arvæv i leveren. Man kalder også tilstanden for skrumpelever, fordi levervævet i nogle tilfælde skrumper.
Når man har skrumpelever, fungerer leveren ikke så godt som en rask lever.
Leveren har mange livsvigtige funktioner. Derfor er det vigtigt, at en person med skrumpelever følger de råd og anvisninger, som læge og sygeplejerske giver.
Bevidsthedsforstyrrelser (hepatisk encephalopati)
Når man har levercirrose, kan hjernefunktionen blive svækket, fordi leveren ikke er i stand til at rense blodet ordentligt.
Nogen oplever det mere end andre, og én person kan godt opleve det flere gange.
Nedenfor kan du læse om, hvad der kan give bevidsthedsforstyrrelser. Du og dine pårørende spiller en stor rolle i forhold til, at risikoen for at få en bevidsthedsforstyrrelse bliver mindre.
Man skelner mellem forskellige grader af bevidsthedsforstyrrelser.
Grad 1. På dette niveau er det ofte kun de nærmeste pårørende, der kan fornemme, at noget er galt. Det kan være små ændringer i væremåden og/eller ændret døgnrytme. Personen kan have svært ved at formulere sig, være irriteret, glemsom og mangle sygdomsforståelse.
Grad 2. Bevidsthedsændring med forvirring, sløvhed eller vredladen opførsel. Personen kan for eksempel have problemer med at finde toilettet eller genkende folk.
Grad 3. Personen virker meget sløv, sover det meste af tiden og er svær at komme i kontakt med. Vedkommende har svært ved at spise, drikke, tage sin medicin og vil ofte tisse eller have afføring i sengen uden at opdage det. Der kan være ufrivillige bevægelser.
Grad 4. Personen reagerer ofte ikke ved tiltale eller berøring. Personen er bevidstløs (i koma).
Når man har forstoppelse, bliver risikoen for bevidsthedsforstyrrelser større. Du skal helst have afføring 2-3 gange dagligt.
Ofte bruger man afføringsmidlet laktulose, så der ikke optages så mange giftstoffer fra tarmen. Du skal muligvis tage laktulose, selv om du ikke er forstoppet.
Derudover er små gåture og lette øvelser godt for din fordøjelse og med til at forebygge forstoppelse.
Hvis du får for lidt væske, eller hvis du får vanddrivende medicin, som medfører et for stort væsketab, kan du komme til at lide af væskemangel. Andre årsager til væskemangel er diarré og opkastning.
Du kan forebygge væskemangel ved at drikke 1-2 liter væske dagligt, ved at veje dig dagligt og holde øje med, at du ikke taber dig mere, end du har aftalt med lægen.
Selv mindre infektioner giver risiko for bevidsthedsforstyrrelser. De mest almindelige er lungebetændelser og blærebetændelser.
Du kan selv være med til at undgå infektioner ved at have en god hygiejne.
Hvis du føler dig varm, skal du måle din temperatur. Hvis du har feber, skal du kontakte din praktiserende læge for at finde årsagen.
Hvis din leverfunktion er nedsat, skal du så vidt muligt undgå sovemedicin.
Hvis du har levercirrose, omsættes sovemedicin langsommere i leveren og kan give bevidsthedsforstyrrelser.
Hvis du har sukkersyge, er det vigtigt, at dit blodsukker ikke bliver hverken for højt eller for lavt, da det også øger risikoen for bevidsthedsforstyrrelser.
Hvis det bløder fra åreknuder i spiserøret (variceblødning), kan der opstå bevidsthedsforstyrrelser. Se i afsnittet Vær opmærksom på.
Vær opmærksom på
Hvis man har levercirrose, har blodet fra tarmen svært ved at komme igennem leveren. Blodet finder derfor andre veje udenom leveren; bl.a. via blodårer i spiserøret. Blodårene svulmer op og danner åreknuder.
Store åreknuder kan briste, og du skal derfor være opmærksom på blodige opkastninger, eller om afføringen ser sort eller rød ud. Du kan ikke mærke åreknuderne, og mange med levercirrose har åreknuder, som ikke bløder.
Åreknuder kan undersøges ved en kikkertundersøgelse (gastroskopi). Hvis man ved kikkertundersøgelsen opdager åreknuder i spiserøret, kan man få medicin, der kan forebygge en blødning, eller man kan sætte elastikker på åreknuderne.
Hvis du får blodig opkastning, skal du straks ringe 112, da det er nødvendigt, at du bliver indlagt.
Vand i bughulen opstår, fordi blodet har svært ved at løbe igennem leveren. Derfor stiger trykket i leverens store blodåre. Det forhøjede tryk gør, at væske presses ud i bughulen.
Vand i bughulen kan gøre det svært at trække vejret, give smerter og bughindebetændelse. Du skal være opmærksom, hvis du bliver bredere omkring maven og tager på i vægt. Derfor skal du veje dig dagligt. Du må ikke tage mere end ½ kg på om dagen eller 3½ kg om ugen. Hvis du gør det, kan din saltbalance komme i ubalance.
Hvis du har vand i bughulen, kan det hjælpe at få vanddrivende medicin eller at få tappet noget af væsken (ascitestapning). Hvis du har behov for at blive tappet, kan du kontakte Klinik for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme telefonisk, så vi kan arrangere det nødvendige; herunder at du skal indlægges. Se under Kontakt.
Hvis du får vanddrivende medicin, skal du undgå salt på maden samt lakrids og vingummi, da det modvirker den vanddrivende behandling.
Hvis du har levercirrose, har du brug for næsten dobbelt så meget protein i din kost som raske.
Mange, der har en leversygdom, har ikke så stor appetit og får derfor ikke dækket behovet for protein. Det betyder, at man taber muskler og bliver fejlernæret.
For at få protein nok skal man derfor spise kød, fisk, fjerkræ, æg og drikke mælk og syrnede mælkeprodukter.
De fleste har desuden gavn af tre proteindrikke om dagen samt vitamin- og mineraltilskud i form af zink, magnesium, B-vitaminer og en almindelig vitaminpille.
Du bør undgå naturlægemidler og andre kosttilskud, der ikke er ordineret af lægen.
Kontakt
Det kan være svært at huske at få stillet alle de spørgsmål, man har. Skriv jeres spørgsmål ned, når du skal til samtale/undersøgelse på hospitalet.
Ring til klinikken, hvis du har spørgsmål til medicin/sygdom, skal have ændret en tid eller har behov for at få en ascitestapning.
Kontakt Klinik for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme
Østervangsvej 54 Indgang C - gå til C7 8930 Randers NØ
Kontakt sekretærerne Receptfornyelse, ændring eller aflysning af tid: Tlf. 78 42 28 15 Telefontid: alle hverdage kl. 9-12
Kontakt sygeplejersken i klinikken Tlf. 78 42 28 52 Telefontid: alle hverdage kl. 8-9 og 12-12.30
Kontakt sygeplejersken i daghospitalet Tlf. 78 42 28 65 Telefontid: alle hverdage kl. 8-9 og 13-14
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/878431
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.