Lungebiopsi ved CT-skanning for patienter i Lungeklinikken
Læs om undersøgelsen, mulige bivirkninger, samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal have foretaget en lungebiopsi på Regionshospitalet Randers.
Gå direkte til
Du skal have en undersøgelse af dine lunger, hvor vi vejledt af en CT-skanning tager en vævsprøve fra lungen. Det kaldes også en lungebiopsi. En biopsi er en prøve af væv fra lungen, som vi undersøger for celleforandringer.
At vævsprøven er CT-vejledt betyder, at du bliver skannet i en CT-skanner under undersøgelsen. Det gør vi for at sikre, at vævsprøven tages fra det rigtige sted. Samtidig giver en CT-skanning mulighed for at se detaljerede strukturer i det skannede område, som vi ikke kan se på en almindelig røntgenundersøgelse.
Forbered dig til undersøgelsen
Det er vigtigt, at du giver besked så hurtigt som muligt, hvis du er forhindret i at møde op til den aftalte tid.
Ring til Lungeklinikkens forløbskoordinator. Se kontaktoplysninger under Kontakt.
Vi anbefaler, at du ikke er alene i 24 timer efter undersøgelsen. Aftal derfor inden undersøgelsen, hvem der kan henholdsvis hente dig og være sammen med dig det første døgn efter undersøgelsen.
Hvis du tager blodfortyndende medicin, kan det være nødvendigt at holde en pause før din undersøgelse. Derudover kan det være nødvendigt at få taget en blodprøve inden undersøgelsen.
Du aftaler med lægen, hvad der gælder for dig, da det er individuelt og afhænger af, hvilken medicin du får.
Hvis der er mulighed for, at du er gravid, er det vigtigt, at du kontakter den læge/afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen, da et foster er særligt følsomt over for røntgenstråling.
På undersøgelsesdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din undersøgelse bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 4 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 4 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter undersøgelsen. Hvis du har diabetes, skal du drikke vand i stedet for sød saftevand.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Vi anbefaler, at du heller ikke ryger, bruger e-cigaretter, skrå eller snus eller tygger tyggegummi.
Forud for undersøgelsen vil du modtage et indkaldelsesbrev med oplysninger om mødedato, tidspunkt og sted.
Du skal møde op direkte på Røntgen og Skanning 2, hvor selve undersøgelsen finder sted. Se adresse m.m. for Røntgen og Skanning 2 under Kontakt.
Brug dit sundhedskort til at registrere din ankomst ved ankomststanderen.
Du vil blive hentet, når det er din tur.
Om undersøgelsen
Når du kommer ind på undersøgelsesstuen, skal du have tøjet af overkroppen, inden du kommer over på CT-lejet. Du skal enten ligge på maven, ryggen eller siden afhængig af, hvor knuden er placeret i lungerne.
Ved hjælp af CT-billederne vurderer lægen, hvorfra prøven skal tages.
Du bliver lokalbedøvet, når vi skal tage vævsprøven, og indsprøjtningen kan svie en anelse.
Selve vævsprøven mærker du normalt ikke meget til. Når prøven er taget, får du et plaster på.
Undersøgelsen varer ca. 30-60 minutter
Risici og bivirkninger
Det kan i sjældne tilfælde forekomme blodigt opspyt i forbindelse med biopsien. Det stopper typisk efter få minutter.
Nogle mærker lette smerter der, hvor vi har taget prøven.
I enkelte tilfælde kan der opstå åndenød og ømhed i brystet. Smerterne skyldes oftest luft mellem lungehinderne (pneumothorax). I langt de fleste tilfælde forsvinder luften af sig selv.
Hvis det ikke skulle være tilfældet, kan det være nødvendigt at lægge et plastikkateter (dræn) for at fjerne luften.
Efter undersøgelsen
Personalet vil holde øje med din tilstand ved regelmæssigt at måle dit blodtryk, din puls samt din iltmætning i blodet.
Efter ca. 2 timer skal du have taget røntgenbillede af dine lunger, så vi tjekker, at alt ser godt ud, inden du må tage hjem.
Hvis der har været luft mellem lungehinderne eller blødning, skal du måske observeres i længere tid.
Når du kommer hjem
Tag det stille og rolig og undgå fysisk anstrengelse det første døgn efter undersøgelsen.
Derefter er der ingen særlige ting du ikke må.
Selvom dit røntgenbillede af lungerne viser, at der ikke er nogen væsentlig udsivning af luft til lungehinderne, er der stadig en lille risiko for, at der kan opstå en forsinket udsivning af luft til lungehinderne, efter du er blevet sendt hjem.
Du skal derfor være opmærksom på, om der opstår åndenød eller smerter i brystkassen.
Graden af åndenød afhænger af mængden af luft, der er undsluppet til lungehinderne og din lungefunktion inden undersøgelsen.
Se under 'Kontakt' for at finde oplysninger om, hvordan du kan komme i kontakt med os i løbet af dagtimerne, om aftenen, om natten og i weekenderne.
Fortæl, at du har fået foretaget en CT-vejledt biopsi, og at der er risiko for, at du har luft mellen lungehinderne.
Den sundhedsfaglige visitator vil sammen med dig planlægge det videre forløb. Det kan betyde, at du skal komme ind på Akutafdelingen på hospitalet og evt. have taget røntgenbilleder af dine lunger. Du skal muligvis også indlægges, alt efter hvad undersøgelserne viser, og hvordan du har det.
Flyrejser frarådes i 2 uger efter indgrebet, da lufttrykket ved en flyrejse ændres, og der derfor kan opstå komplikationer, hvis man har fået foretaget en lungebiopsi.
Videre forløb
Du får en tid til samtale i Lungeklinikken, hvor du vil få svar på, hvad biopsien viste samt information om det videre forløb.
Mere information
Når du skal til røntgenundersøgelse, kan du være bekymret for, om bestrålingen kan give forøget risiko for senere at få skader.
Ved de lave stråledoser, der bliver brugt ved almindelige røntgenundersøgelser, er der en ubetydelig øget risiko for at udvikle kræft mange år efter bestrålingen.
Vi udsættes for stråling hver dag
Vi bliver hver dag udsat for naturlig baggrundsstråling fra omgivelserne - fra jorden, luften, flyrejser, maden vi spiser og fra byggematerialer. Hver røntgenundersøgelse giver os en lille yderligere stråledosis, der svarer til fra få dages til få års naturlig baggrundsstråling. Større undersøgelser som CT skanning og gennemlysning kan give en stråledosis, der svarer til op til 3 års baggrundsstråling.
Vi passer godt på dig
Hvis du allerede har fået foretaget mange røntgenundersøgelser og er bekymret for at få foretaget flere, så husk:
at behovet for en ny undersøgelse altid bør vurderes ud fra den nuværende situation.
at sundhedsrisikoen fra røntgenstråler er minimal i forhold til ikke at få opdaget en mulig sygdom
at fortælle din læge om tidligere røntgenundersøgelser, der evt. kan overfløddiggøre nye røntgenundersøgelser
at vi på røntgenafdelingen gør en stor indsats for at holde stråledosis så lav som mulig
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1378288
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.