Læs om årsager, symptomer, behandling og hvad du selv kan gøre, hvis du har fået konstateret polycystisk ovariesyndrom.
Gå direkte til
Polycystisk ovariesyndrom, også kaldet PCOS, er en hyppig hormonforstyrrelse blandt kvinder i den fødedygtige alder.
PCOS er defineret ved, at kvinden har:
Uregelmæssige menstruationer
Mange små væskefyldte blærer (cyster) på æggestokkene
Et øget indhold af mandligt kønshormon (testosteron) i kroppen.
Symptomer
Symptomerne kan være:
Uregelmæssige menstruationer (ofte med lang tid mellem blødningerne) eller ingen menstruationer
Øget behåring
Uren hud
Overvægt
PCOS kan derudover medføre:
Øget risiko for at udvikle sukkersyge (type 2 diabetes)
Ufrivillig barnløshed
Årsag
Årsagen til PCOS kendes ikke, men det er formentlig en kombination af arv og miljø. Forhøjet niveau af mandligt kønshormon (testosteron) spiller en rolle. Desuden er der en sammenhæng mellem forhøjet insulinniveau i blodet og symptomerne.
Når insulinniveauet i blodet er højt, fungerer æggestokkene ikke, som de skal. Æggene går i stå i deres udvikling, og der dannes små væskefyldte blærer (cyster) i æggestokkene. Når der ikke er ægløsning, kan man ikke blive gravid, og menstruationerne bliver uregelmæssige.
Samtidig producerer æggestokkene mere mandligt kønshormon (testosteron) end normalt. Det mandlige kønshormon (testosteron) medfører øget hårvækst og uren hud.
De fleste vil ofte opleve, at symptomerne mindskes med alderen.
Om forløbet
For at finde ud af, om der er tale om PCOS, tager vi blodprøver for at undersøge dine kønshormoner og dit stofskifte. Vi måler dit blodtryk og undersøger dine æggestokke og livmoder med ultralyd.
Derudover registrerer vi din højde og vægt, og vi undersøger din fedtfordeling ved at måle din talje og dine hofter.
Hvis undersøgelserne viser, at du har PCOS, fortæller vi dig om de muligheder, vi har for at hjælpe dig. Hvis du er indforstået, igangsætter vi behandlingen.
Kvinder med PCOS har øget risiko for at udvikle sukkersyge (type 2 diabetes), og en øget risiko for at udvikle det tidligere sammenlignet med kvinder uden PCOS.
Med sukkersyge (type 2 diabetes) følger samtidig en øget risiko for hjertekarsygdomme, som f.eks. forhøjet blodtryk og blodprop i hjertet.
Kvinder med PCOS anbefales at blive undersøgt for sukkersyge (type 2 diabetes), forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk hvert 3. år hos egen læge.
Om behandlingen
Behandlingen afhænger af kvindens problemer og behov. Generelt anbefaler man alle kvinder med PCOS at tabe sig, spise sundt og motionere.
Motion
Motion forbedrer insulinfølsomheden og er derfor et vigtigt element i behandlingen. Du bør motionere mindst en ½ time hver dag. Det er nok f.eks. at gå en tur, men du bør gå så stærkt, at du føler, at pulsen stiger lidt. 1-2 gange om ugen bør du bruge 1 time på at motionere så kraftigt, at du virkelig anstrenger dig og kommer til at svede.
Vægttab
Det er vigtigt, at du taber dig, hvis du er overvægtig. Man anbefaler generelt et vægttab på 5-10 %. Det kan være nok til, at insulinniveauet falder, æggestokkene begynder at fungere normalt, og en del af symptomerne forsvinder. Det vil typisk være nødvendigt at lægge kosten om. Søg evt. rådgivning hos en diætist.
Metformin bedrer insulinfølsomheden og kan hos nogle medføre et lille vægttab. Det er et præparat, som bruges til behandling af sukkersyge (type 2 diabetes).
Metformin tages som tabletter, og som regel skal det tages i lang tid, eller indtil sukkerstofskiftet og kønshormonerne er blevet normale.
Metformin er ikke godkendt til brug under graviditet i Danmark, og vi anbefaler derfor, at behandlingen stoppes, hvis man bliver gravid.
Hvis du ikke har et aktuelt ønske om at blive gravid, behandler vi oftest de uregelmæssige menstruationer med p-piller. Det gør blødningerne regelmæssige og har en gunstig effekt på uren hud og øget hårvækst.
P-piller bevirker via flere forskellige mekanismer, at huden bliver renere. Du vil typisk kunne se en effekt efter at have taget p-piller i bare nogle få uger. Du kan dog først forvente at se effekten på den øgede hårvækst efter 6 måneder. Hårene bliver blødere og vokser betydeligt langsommere. Men hårene forsvinder ikke for altid og vil kunne komme igen, når man holder op med behandlingen.
Øget hårvækst kan også behandles med medicinen Spironolacton, men den behandling er dog ikke effektiv hos alle. Man skal bruge sikker prævention under behandling med Spironolacton, og det er vigtigt, at man holder op med behandlingen, hvis man planlægger at blive gravid.
Stive og mellemtykke/tykke mørke hår kan behandles med IPL ("laser"). Hvis du her hårvækst i ansigtet eller på halsen, kan du blive henvist til en hudafdeling for at få en vurdering. Ofte skal man dog forsøge med medicin, før man kan blive henvist.
Der er mange forskellige former for behandling af uønsket barnløshed, og hvilken metode der vælges vil afhænge af faktorer både hos kvinden og hos manden.
Ved PCOS vil man stimulere æggestokkene med hormoner for at fremkalde ægløsning. Samtidig vil man evt. behandle med Metformin (indtil man bliver gravid).
Overvægtige kvinder bør tabe sig, da det kan være nok til, at æggestokkene begynder at fungere normalt igen. Behandlingen vil være succesfuld for langt de fleste.
Kontakt
Kontakt
Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet Østervangsvej 54 Indgang C eller A Gå til C3 8930 Randers NØ
Telefon 78 42 10 69
Telefontid Mandag - fredag fra kl. 8.00-10.00
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1321372
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.