Du modtager denne vejledning, hvis du skal være opmærksom på at få jern nok via kosten. Se hvilken slags mad og hvor meget du skal spise for at få nok jern.
Gå direkte til
Vær opmærksom på
Kvinders behov for jern er større end mænds. Kvinder mister nemlig jern, når de har menstruation, og kvinder har desuden ekstra stort behov for jern ved graviditet, fødsel og så længe de ammer.
Kvinder mellem 12 og 50 år: 12-16 mg jern pr. dag
Kvinder over 50 år: 10 mg jern pr. dag
Gravide: 40-50 mg jern hver dag fra 10. graviditetsuge til fødslen
Ammende: Min. 18 mg jern pr. dag
Sådan gør du
Den måde, et måltid er sammensat på, afgør, hvor meget af jernet i kosten, du kan optage. Man skal selvfølgelig vælge fødevarer, som selv indeholder godt med jern. Men der findes andre stoffer i maden, som har betydning for jernoptagelsen.
Der er stoffer, som fremmer optagelse af jern, og der er stoffer, som hæmmer jernoptagelsen, og det skal du derfor også være opmærksom på, når du vælger, hvad du vil spise og drikke.
Der findes jern i små mængder i næsten alle fødevarer - både animalske og vegetabilske. De bedste kilder til jern er
NB. Gryder og pander af støbejern afgiver lidt jern til den mad, vi tilbereder i dem.
Madvarer, der fremmer optagelse af jern
C-vitamin fra frisk frugt og grøntsager
Protein fra kød og fisk
Mad- og drikkevarer, der hæmmer optagelse af jern
Te og kaffe (te mere end kaffe)
Kakao og chokolade
Æg. Æg indeholder dog selv så meget jern, at det ikke går ud over jernoptaget fra de andre madvarer
Madvarer med fytin. Fytin findes i groft mel og gryn. Hvis man bager brød, er det derfor en god idé, hvis man
giver hele gryn et opkog, før de bruges i brød
bager med sur væske
lader dejen hæve to gange.
På den måde spalter man fytinet, så det ikke længere kan binde jern.
Du kan ikke selv bestemme menuen, så længe du er indlagt på sygehuset. Men der er valgmuligheder ved de fleste måltider, så du har selv indflydelse på, hvordan dine måltider skal sammensættes.
Vi anbefaler, at du vælger følgende til de forskellige måltider.
Morgenmad
Groft brød
Surmælksprodukt med müsli eller lign.
Svesker og rosiner
Juice eller grapefrugt
Frokost og aftensmad
Kød, fisk eller indmad
Grøntsager og kartofler
Groft brød
Pålæg af kød og fisk - husk leverpostej og grøntsager
Husk at du også kan hente jern i salatskålen: ærter, bønner, rødbeder, rosiner, nødder mm.
Mellemmåltider
Groft bagværk
Frugt eller juice
Kontakt
Kontakt
Kvindesygdomme og Barsel Sengeafsnit Skovlyvej 15 Indgang A - gå til E5 8930 Randers NØ
Tlf. 78 42 10 40
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1359631
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.