I Danmark har fødende kvinder ret til selv at bestemme, hvor de vil føde, og de har ret til gratis jordemoderhjælp under fødslen.
De fleste kvinder vælger hospitalsfødsler, men et stigende antal fødende vælger at planlægge en fødsel i hjemmet.
I Randers føder ca. 2,5 % hjemme.
Går du i Kendt Jordemoderordning, kommer en af dine "egne" jordmødre hjem til din fødsel. Går du til jordemoder på traditionel vis, kommer der en jordemoder fra det faste beredskab fra Fødeafsnittet ud til dig.
Undersøgelser viser, at kvinder med en ukompliceret graviditet, der går spontant i fødsel til termin, ikke har øget risiko for komplikationer under fødslen, selvom de føder hjemme.
Der kommer en jordemoder ud til dig/jer i hjemmet, og det er hendes opgave, at følge med i, at både du og det ufødte barn har det godt under fødslen.
Hvis der alligevel opstår komplikationer undervejs, kan det komme på tale at overflytte dig til hospitalet.
Jordemoderen har det nødvendige udstyr med til opstart af akut behandling ved f.eks blødning efter fødslen eller "start-hjælp" til det nyfødte barn.
Jordemoderen kan tilkalde hjælp ved akut opstående situationer.
Alle fødende har som udgangspunkt ret til at føde hjemme, men for at sikkerheden skal være optimal, og for at vi som fagpersoner kan anbefale det, skal følgende kriterier være opfyldt:
- Du har en ukompliceret graviditet med et forventet sundt, raskt og normalvægtigt barn i hovedstilling.
- Du går spontant i fødsel mellem graviditetsuge 37+0 og 41+6 (ikke igangsættelse)
- Du har ikke haft komplikationer ved evt. tidligere graviditeter eller fødsler (ikke tidligere kejsersnit eller kraftig blødning efter fødslen)
- Du venter ikke tvillinger
- Du har ikke født mere end 3 gange tidligere.
- Dit BMI er under 35
- Du har ikke fået påvist GBS (gruppe B streptokokker) i urinen i graviditeten
- Du er ikke i medicinsk behandling med antidepressiv medicin
- Du og din partner er enige om at ønske hjemmefødsel
De fleste af dem, der planlægger hjemmefødsel, har født før, men også førstegangsfødende kan planlægge hjemmefødsel.
Overvejer du at føde hjemme, kan du tale med din jordemoder om din individuelle situation.
Der kan være mange forskellige argumenter for at føde hjemme, men de fleste fremhæver tryghed, ro og tid.
Det kan opleves som trygt at være hjemme i vante omgivelser.
Nogle fødende oplever køreturen til hospitalet som stressende, og flere oplever, at veerne aftager efter ankomsten til fødeafsnittet. Det undgår du ved en planlagt hjemmefødsel. Du kan i stedet blive hjemme og koncentrere dig om vearbejdet.
Jordemoderen er gæst i jeres hjem og er der kun for dig og din familie.
De personer, som du gerne vil have med til fødslen, kan være der både under og efter fødslen.
Partneren har en mere aktiv og medvirkende rolle under fødslen. Det kan føles mere naturligt at hjælpe til og hygge om den fødende i hjemlige omgivelser.
Nogle oplever fødslen som mere på deres egne præmisser og tager måske mere aktivt stilling til, hvad de ønsker undervejs.
Efter fødslen kan I putte jer roligt i jeres egen seng og skal ikke have den lille i autostolen og ud på landevejen.
Nedenunder kan du læse et udsnit af en fødselsberetning fra en hjemmefødsel, som en gavmild "hjemmeføder" har valgt at dele med os.
Vi vil ha en lillebror!
En fantastisk surrealistisk fødsel. Kan det virkelig være så godt??
Du ligger her op ad mig nu, grynter smasker og vender dig. Arbejder med arme og ben. Du er så blød og fin, dufter af baby og misser op mod mig med dine mælkede øjne. Tænk at arme kan være så korte…
Jeg sidder med følelsen, wauw, og kigger på vores nytilkomne søn. Det er den mest ressourcestærke overskudsfødsel jeg kunne drømme om. Det er gået ikke efter bogen, men bare dejligt og er et dejligt minde at bære med mig videre ud i livet.
Jeg er gået over tid, som med vores to første drenge, og skal sættes i gang i morgen med en hindeløsning. Sådan er det nok bare, min krop skal have et skub før vi kommer i gang. Eller det troede jeg, for kl 2 vågner jeg med veer. Gode veer, og lange pauser, det er helt fint. Det går rigtig godt. Hele natten har jeg veer med 10-15 minutters mellemrum. Bruger smertefrifødsel, kort overfladisk vejrtrækning og føler mig i kontrol. Jeg ligger i smørhul mellem Kenneth min mand, Aske på 6 år og Frej på 2år. I løbet af de næste fire timer når jeg at ligge i ske med dem alle og det er bare fantastisk! Tænk at kunne have min familie omkring mig mens jeg arbejder på det sidste medlem. Det gør det så utrolig meget mere bærbart at have mine veer. Dejlige familie.
Kl 3 ringer jeg først til mormor, som hopper i bilen med det samme og så til fødegangen og advisere dem om at jeg er i gang og nok får brug for en jordemoder senere på natten. Men de har sygdom og har ikke tid før kl 7, når der er vagtskifte.. Det er bare anden gang jeg får den melding, jeg må være god til at ramme lige ind i peak-periods. Men ja ja, vi får se hvordan det skrider frem. Mormor ankommer kl 4.30 og det er dejligt der er noget hjælp i huset.
Klokken seks står vi op! Mor prøver at blive liggende i sengen men Aske kommer væltende med et Lego-hæfte, Hvad ønsker du dig mest på denne side? Åh ja, er det ikke lidt lige meget? Og Frej kommer ind med en trøje, som kun når at komme halvt på inden jeg overmandes af en ve, til Frejs store misfornøjelse. Godt at få dem sendt af sted til skole og dagpleje, ro på. Men alt for stor opmærksomhed på veerne, når jeg bare ligger her i sengen. Jeg beslutter mig for at gå ud i haven. Vores store dejlige have. Og vejret er bare så skønt at jeg må ud i det. Efter uger med regn har vi blå himmel med skyer drivende over, kraftig vind der får asketræerne til at rasle med bladene, solen der skinner ned på mig og varmer min kind og min krop. Det er så godt! Jeg overmandes af lykkefølelse og selvom veerne kommer med 3-4 min imellem og er gode lange ca 1 min. er de slet ikke noget at tale om her midt på græsplænen.
I stedet for smertefrifødsel og overfladisk vejrtrækning, begynder jeg at synge ved hver ve. Det har den mest formidable virkning! (Ina May Gaskin skriver om det i sin bog, Guide to Childbirth) Det er ligesom om hovedet bliver oppe i hovedet og veerne nede i bækkenet, så længe jeg synger. Jeg komponere en tekst over en sang fra ”drengen, der fik en lillesøster med vinger”.
Vi vil ha en baby,
vi vil ha en lillebror,
med store brune øjne
og små tykke lår”.
Den kan synges ca tre gange i løbet af en ve. Det får mig til at smile, hvilket hjælper yderligere til at dulme veerne. Smil for oven, giver smil for neden J Jeg er ovenpå og i hopla, det er da skønt at skulle se vores lillebror nu. Veerne kan bare komme, jeg er klar.
Mormor føler sig tilovers, og beslutter sig for at kører en tur til stranden. Det er godt da både Kenneth og jeg ønsker så få mennesker omkring os til fødslen som muligt. Det skal være simpelt, med så lidt at forholde sig til som muligt
Vores jordemoder ankommer kl 10.40. dejlig kvinde. Det er næsten kendt jordemoder, da jeg er så heldig at få min konsultationsjordemoder fra Frejs graviditet, og vi går så fint i spænd. Jeg går selv ud og tager imod taxaen, er helt overrasket over mit overskud, men det er bare helt fint. Jeg har endda overskud til at joke med at jeg nu reddede hende fra en kedelig dag på dagvagt, så hun i stedet kunne komme her ud til hjemmefødsel. Vi går ind og lige får rigget til omkring fødekarret og lavet en status. Jeg er 5-6 cm åben og vævet er tyndt og fint, det bliver ikke en midnatssceance. Hun er helt med på at jeg bliver i haven, så længe som jeg selv har lyst. Og det har jeg lyst til. Så jeg skynder mig at få tøj på igen inden den næste ve, og smutter ud i det grønne. Jeg fortsætter turene rundt i haven, fortsætter sangene, mens jeg hænger op ad skiftevis flagstang, rutsjebane og frugttræer med grene i den rette højde. -og har det bare så godt! Imens drikker Kenneth og jordemoderen kaffe på terrassen. Det er lige som det skal være!
I en ekstra lang vepause, får jeg snakket med jordemoderen om mine tanker for fødslen, at jeg gerne vil have ro på og tid, og hvor jeg har været mest presset i de to andre fødsler. Hvor er det rart at være erfaren! Vi får vendt det at jeg sidste gang følte mig meget forceret i pressefasen, hvor Frej blev presset ud med alt hvad remmer og tøj kunne holde, men det gjorde så monster ondt. Og det var jeg bange for skulle ske igen, bange for smerten. Men jeg havde selv en ide om at hvis jeg kunne bidde den over i flere små pres, ville det måske være bedre. Jordemoderen er enig og vi aftaler at jeg slet ikke skal presse aktivt med, men kun lade livmoderens pres, presse lillebror ud. Det giver ro på at have fået snakket og at vi har en fælles plan.
Jordemoderen kommer ind i mellem op til mig med hjertelydsmåleren. Så står vi der midt på græsplænen i skyggen af et æbletræ og lytter, det må have set sjovt ud, men er lige som jeg gerne vil have det. Være her ude hvor der er højt til himlen og et sansebombardement uden lige, som gør mig glad og fri. Her kan jeg synge og ingen kan høre mig, jeg skal ikke være bekymret for hvad andre tænker. Hvorfor er der ikke flere der vælger hjemmefødsel?
Jeg står nu mere og mere og hænger ved træerne, går ikke så meget rundt længere. Veerne bliver hyppigere og længere og mere bidende. Synger stadig, det virker stadig! Men Jordemoderen vil gerne have mig med op i huset nu. Foreslår lidt i spøg og lidt i alvor at føde her ude, her er så dejligt. Men hun har nok ret, det er for koldt. Og vi går ind i huset. Mangler straks alle mine sanseindtryk! Og her er jo helt klaustrofobisk inde! Ender med at åbne et vindue og hænge ud af det, det giver da lidt lettelse. Senere går vi ind og tjekker udvidelsen. Det er gået godt den sidste time, veerne har arbejdet og jeg er nu 7-8cm, så tæt på målet. Men som trediegangsfødende ved man jo godt at tæt på målet også er lig med lang og sej vej endnu, så jeg er ikke helt glad. Kommer op i karret og har mest lyst til at droppe den fødsel, fortæller jordemoderen at jeg føler mig bange for presseveerne og den smerte som jeg husker fra sidste fødsel. Det er så dejligt at italesætte det.
Hun hjælper mig virkelig ved at snakke om faktuelle ting og hvordan vi kan gribe pressene an så jeg lader luften sive og kun lade livmoderen presse det den kan. Vi vil give min krop tid og ro.
Vi arbejder videre. Nu er vi virkelig et samarbejde af tre mand. Kenneth holder om mig og kysser og nusser mit hår, mens han hvisker hvor dejlig jeg er og at vi snart skal se lillebror. Sangen bliver lidt forkludret nu, jeg kommer til at synge store tykke øjne og jordemoderen braser i grin. Hvilket får mig til at grine med, det er ret forløsende og herefter prøver vi at få mig til at smile og smågrine, så ofte det lader sig gøre. Puha de udvidelsesveer er ved at tage pusten fra mig. Jeg synger, højere og mere artikuleret nu, men ih hvor det hjælper. Det gør det virkelig til at bære. Selv da vi skal have lidt skred i tingene og jordemoderen holder en kant væk under veen, uh av, men vi klare det sammen, fordi vi er i det alle tre. Vær i det hvisker Kenneth igen og igen, og jeg bliver selvom jeg har mest lyst til at synke væk. Men at blive virker også styrkende. Jeg kan klare det, og nu har jeg klaret endnu en ve, endnu et stykke hinde er væk og vi mangler bare lidt i siden nu. Endnu et par veer på højtryk, og nu er det tid at tage hul på fosterhinden. Jeg gruer for det, for nu kommer vi jo til pressefasen. Den jeg frygter, kan jeg være i det? Kan lillebror virkelig være der? Kan jeg udvide mig tilstrækkeligt uden at få den følelse af at være ved at sprænges?
Pressene kommer helt af sig selv. Jeg synger lillebrooo-ooo-ooor. Igen og igen, op og ned i toneleje mens livmoderen presser og huden ved indgangen giver efter. Vi bruger mange veer, jordemoderen taler en masse, giver mig rapporter for at nu kan hun se toppen af hovedet, nu bliver veerne ikke stærkere, nu er hovedet næsten på sit maksimale, og på den næste ve sætter det sig fast i fødselskanalen og synker ikke ind. Uhh, kan jeg det her, vær i det siger Kenneth, om to veer er han ude siger Tea. Det er pludselig næsten overstået og jeg kan være i det, jeg synger lillebror til verden i endnu en presseve hvor livmoderen arbejder ham ud med hovedet, og pludselig er det værste overstået. Det er en sjov og dejlig og livsfyldt følelse at have et hoved ude, der står og drejer sig lidt rundt og en krop inde, der sparker med benene. Og den forløsning der så kommer med næste ve, da først skulder, så mave, hofte og ben smutter ud i armene på jordemoderen der glad kan give ham videre op til mig. Kl er 13.33, jeg har haft presseveer i 20 min.
Forløsning! Hvor er jeg glad, det er det bedste ved en fødsel. At gå fra de voldsomme kræfter der arbejder på højtryk, til ro og stilstand, ingen smerter og den lille varme klump i ens arme. Og hvor er jeg bare sej! Jeg gjorde det, jeg lod min krop arbejde mens jeg ved alle mine bevidste sansninger og sang holdt hovedet beskæftiget så jeg ikke blev overmandet af smerterne, men tog dem som en naturlig del af det at få et barn til verden. Det er jo naturligt, det er en kæmpe muskel der arbejder for at trække sig væk, give plads og give lov til passagen ud i det fri.
Og nu ligger du her ved min side og sover mens jeg gør status fra en af livets mest underfundige og smukke sider.
Skrevet af Randi Jørgensen, der blev mor til vores lillebror en dejlig sommerdag i august.
Forbered dig til hjemmefødsel
Ved din graviditetsundersøgelse hos jordemoderen i graviditetsuge 35-36 vil I sammen gennemgå de praktiske forberedelser til hjemmefødslen samt tale om ønsker til forløbet.
Det kan være en hjælp til forberedelserne, hvis du forinden optager små filmklip eller tager fotos af det sted i jeres bolig, hvor du tænker at fødslen skal foregå.
Ved en hjemmefødsel er der en del praktiske opgaver, der skal sørges for. I skal
- rede op og dække af
- rydde af
- fylde fødekar
- varme håndklæder
- sørge for mad og drikke osv.
Overvej om der udover din partner skal være en anden "praktisk medhjælper" til stede under fødslen, så din partner kan være der fuldt ud for dig.
Er der større søskende hjemme under fødslen, skal der være en anden voksen end din partner til stede til at tage sig af dem.
Fødeafsnittet i Randers er et undervisningssted, og der er tilknyttet jordemoderstuderende på flere niveauer af jordemoderuddannelsen. De jordemoderstuderende følger jordemødrene i alle deres arbejdsopgaver - herunder også til hjemmefødsler.
For jordemoderen er en jordemoderstuderende en god ekstra hjælp undervejs.
For den studerende er det en god mulighed for at opleve og blive tryg ved hjemmefødsler, inden hun som færdiguddannet står "alene" til en hjemmefødsel.
Den jordemoderstuderendes opgaver under fødslen vil afhænge af hendes erfaring og uddannelsesniveau.
De fleste fødende er glade for de studerende og accepterer, at der er én med til fødslen. Ønsker du/I ikke jordemoderstuderende med til fødslen, bedes du fortælle det til din jordemoder.
Du og din partner står for de praktiske forberedelser til hjemmefødslen. En af opgaverne er at forberede en "fødeseng".
Fødesengen kan væres jeres egen seng i soveværelset, en rummelig sofa eller en briks opstillet til lejligheden. Tænk i alle tilfælde på jordemoderens arbejdsstilling - kan sengen "klodses op", og er der plads til at bevæge sig rundt?
Dæk sengen af med plastik/voksdug og læg sengetøj på, der må blive snavset eller kan smides væk efter fødslen.
Red op med dyne og pude, som kan vaskes eller kasseres efter brug.
En stor pude eller sækkestol, kan være god som rygstøtte eller til at læne sig over.
Selvom du planlægger at føde i et fødekar, skal du alligevel have en seng klar. Sengen kan f.eks. bruges, hvis der er bristninger, der skal syes.
Sørg for en god lyskilde - gerne flytbar, så jordemoderen får optimale forhold.
Er sengen meget blød, kan det være en fordel at have en hård plade (f.eks. et stort spækbræt) som jordemoderen kan lægge under din numse i tilfælde af blødning efter fødslen eller ved barnets forløsning.
Er jeres hus i flere etager, kan det være en fordel at føde i stueetagen, hvis det skulle ske, at du skal overflyttes med liggende transport. Ambulanceredderne løfter ikke ned af trapper.
Jordemoderen får brug for:
- En pusleplads i almindelig arbejdshøjde tæt ved fødesengen eller karret i det sjældne tilfælde, at barnet har behov for "starthjælp" lige efter fødslen
- Gamle håndklæder, der evt. kan kasseres efter brug, til aftørring af barnet. En "varmekilde" til at opvarme håndklæderne - f.eks. radiator, tørretumbler eller ovn
- Vaskeklude
- Babydyne, stofbleer - også gerne opvarmede.
- En skammel eller lav stol, som jordemoderen kan sidde på ved siden af fødesengen eller fødekarret
- Flytbar lampe med kraftigt lys, hvis der er bristninger, der skal syes efter fødslen
- Et lille bord/bakke/strygebræt tæt på fødesengen eller karret til de ting, der skal bruges ifm. fødslen
- Affaldsspand
- Forlængerledning med 2 stik til computer og sug
- Rektaltermometer
- Adgang til mad, drikke, toilet, håndvask og rent håndklæde
Hvis du planlægger at føde i vand eller gerne vil bruge vand som smertelindring under fødslen, skal du selv anskaffe dig et kar.
Et almindeligt badekar eller spabad (evt. med plastik-indlægspose) kan selvfølgelig anvendes, hvis det er rummeligt nok, og hvis der er plads omkring karret til jordemoderen.
Der findes flere muligheder for i privat regi at leje et fødekar, og det er også muligt at købe et oppusteligt kar til lejligheden.
Det kan være en god idé at afprøve karret i god tid. Vær sikker på, at I har nok varmt vand til at fylde karret. Find en egnet metode til at tømme vand ud - både undervejs i fødslen og efterfølgende.
Dæk af med vandtæt afdækning under og omkring fødekarret.
Et "låg" til fødekarret holder på varmen.
Hav et termometer parat, så vandtemperaturen kan kontrolleres.
Hav en god stak gamle håndklæder til rådighed. Til barnet kan håndklædet evt. varmes i en tørretumbler, på en radiator eller i ovnen.
Hvis det undervejs i fødslen bliver nødvendigt at overflytte dig til hospitalet, er det en god idé på forhånd at have pakket en taske med bleer og tøj til mor og barn samt have babydyne og autostol stående klar til at tage med.
Hvis overflytningen skyldes komplikationer hos mor efter fødslen, skal partner følge efter ambulancen i egen bil med barnet i autostolen.
Energigivende snacks og drikkevarer til under fødslen - f.eks. saft med sukker, druesukker, frugt, kiks eller chokolade.
Sugerør med knæk.
Beroligende musik.
Affaldssække og evt. en stor vasketøjsbalje til våde/beskidte håndklæder/sengetøj.
Rummelige trusser og ammevenlig skjorte/cardigan.
Varmepude - både til lindring af vesmerter men også til lindring af efterveer.
Store bind (kan købes på apoteket).
Pamol og evt. Ipren til lindring af efterveer.
Isbind (almindelige hygiejnebind overhældt med vand og frosset) Lindrer smerter fra en evt. bristning
Mad og drikke til fødselsdagsfejring. Det er ligeledes en god idé at have fryseren fyldt med færdiglavede retter til de første dage efter fødslen.
Det kan være en god idé at informere nærmeste naboer om, at I planlægger hjemmefødsel.
Undervejs i en fødsel kan der komme lyde, der måske kan forurolige tætte naboer, og blodigt affald i skraldespanden udenfor kan give anledning til unødige spekulationer :-)
Bliver det nødvendigt med en overflytning med ambulance, kan det også være rart, at naboerne i forvejen ved besked.
Om at føde hjemme
Når fødslen er i gang, og du har behov for, at jordemoderen kommer ud i hjemmet, skal du ringer til din Kendte Jordemoderordning eller direkte til Fødeafsnittet.
Der kan gå 30-60 minutter, fra du ringer, til jordemoderen er på adressen, så ring gerne i god tid. Det kan også være en fordel at orientere jordemoderen om, at fødslen så småt er på vej i gang, inden du/I har brug for hendes assistance i hjemmet.
Har du født før, skal du ringe efter jordemoderen, når veerne bliver kraftige og regelmæssige med 5-10 min interval.
Er det første gang du føder, skal veerne være kraftige og regelmæssige med 4-5 min interval gennem 1-2 timer, før du ringer.
Ved vandafgang er det altid en god idé at ringe til jordemoderen.
Du er selvfølgelig altid velkommen til at ringe og få en snak tidligere i forløbet, hvis du har behov.
Jordemoderens taske er spækket med udstyr og hjælpemidler, som hun skal bruge under og efter fødslen.
Af udstyr kan bl.a. nævnes:
- Akupunkturnåle
- Doptone/lytterør
- Blodtryksapparat
- Medicin og udstyr til forebyggende behandling af blødning efter fødslen
- K-vitamin til det nyfødte barn
- Lavement/klyx (til udtømmelse af afføring fra nederste del af tarmen)
- Afnavlingssæt
- Udstyr til at bedøve og sy bristninger efter fødslen
- Vægt og målebånd
- Udstyr til "starthjælp" hvis barnet er uventet dårligt
- Udstyr til at anlægge drop i hånden og medicin til blødning efter fødslen
De fleste fødende oplever vearbejdet som mere eller mindre smertefuldt.
Oplevelsen af smerternes intensitet kan påvirkes med forskellige metoder. Ved en hjemmefødsel anvendes primært ikke-medicinsk smertelindring.
Vejrtrækningsteknikker, der beroliger kroppen, er en effektiv måde at lindre smerter på, ligesom følelsen af at være tryg og afslappet virker smertelindrende.
Varme fra varmepuder eller varmt vand virker smertelindrende. Det er en god idé at anskaffe varmepuder både til lindring af vesmerter og til lindring af smerter fra efterveer. Varmt vand virker lindrende både i et kar og ved at tage et varmt brusebad.
Massage og berøring virker smertelindrende.
1000 mg Paracetamol (Pamol, Pinex eller Panodil) virker let smertelindrende.
Bevægelse og rebozomassage kan lindre vesmerterne og virke fremmende på vearbejdet. Jordemoderen kan komme med forslag til forskellige effektive hvilestillinger og ligeledes hjælpe med Rebozomassage, men i kan sagtens selv "gå i gang" inden hun ankommer.
Akupunktur eller akupressur kan anvendes til smertelindring. Jordemoderen medbringer akupunkturnåle og har ligeledes forslag til smertelindrende akupressurpunkter.
Jordemoderen medbringer udstyr til anlæggelse af steriltvandspapler. Steriltvandspapler virker lokalt smertelindrende, da ubehaget ved at få indsprøjtet et lille depot sterilt vand lige under huden omkring det smertende sted, hidkalder kroppens eget smerteforsvar - endorfiner.
TENS (Transcutan Elektrisk Nerve Stimulation) kan anvendes som smertelindring under fødslen. TENS virker ved at sende en svag strøm gennem huden på det sted, hvor smerten opleves. Strømmen stimulerer berøringsnerverne, og impulserne fra disse nerver blokerer helt eller delvis for smerteimpulserne. Impulerne når altså ikke op til hjernen for at registreres som smerte. Du skal selv anskaffe et TENS-apparat, hvis du vil anvende det under fødslen.
Det er muligt at anvende lattergas til hjemmefødsel. I så fald skal du selv anskaffe gas og udstyr fra et firma, der udlejer medicinsk lattergas til private.
Jordemoderen medbringer lokalbedøvelse, der kan anvendes, hvis der kommer en bristning ifm. fødslen, som skal syes.
Yderligere smertelindring
Hvis det bliver nødvendigt med yderligere smertelindring - evt. i form af en epiduralblokade - overflytter vi til Fødeafsnittet i Randers.
For at en hjemmefødsel skal være sikker for både mor og barn, skal fødslen forløbe uden komplikationer.
Hvis der undervejs tilstøder komplikationer - det kan være grønt fostervand, manglende fremgang i fødslen, feber, påvirket hjertelyd eller andet, kan en overfltyning til Fødeafsnittet i Randers komme på tale.
Ofte foregår det fredeligt og roligt, og du og din partner kan selv køre i egen bil til hospitalet.
Andre gange skal overflytningen gå hurtigere, og jordemoderen vil rekvirere en ambulance. Sker overflytningen med ambulance, skal din partner selv følge efter i privat bil.
En overflytning kan også komme på tale efter barnets fødsel. Hvis moderkagen ikke løsner sig, som den skal, eller hvis der opstår en kraftig blødning, skal behandlingen foregå på hospitalet. Barnet kan også uventet have behov for behandling efter fødslen, og den skal ligeledes foregå på hospitalet.
Pak en taske i forvejen og hav autostol og babydyne parat i tilfælde af, at en overflytning bliver nødvendig.
Hvis fødslen skrider hurtigere frem end forventet, og du pludselig oplever pressetrang, inden jordemoderen er ankommet i hjemmet, kan du/din partner ringe til Fødeafsnittet eller din "kendte jordemoder" og have hende i røret, indtil hjælpen og/eller barnet kommer.
Læg dig ned, så barnet ikke falder på gulvet, hvis det pludselig hurtigt fødes.
Når du får pressetrang, så prøv at puste luften i dine lunger langsomt ud i stedet for at holde det inde og presse. Derved bliver barnet født lidt mere skånsomt.
Når barnets hoved er født, fødes kroppen nogle gange i samme ve, men det også sagtens være, at der kommer en vepause og barnet først fødes helt i næste ve. Begge dele er normalt.
Når barnet er født, skal det tørres af og holdes varmt. Læg gerne barnet hud-mod-hud og dæk det med varme svøb/håndklæder og giv det en hue på.
Hvis barnet ikke skriger med det samme, kan det hjælpe at gnubbe det lidt hårdt på ryggen og puste det i ansigtet. De fleste børn skriger helt spontant i løbet af det første ½-1 minut.
Lad navlesnoren og moderkagen sidde. Når jordemoderen eller ambulancen når frem, skal de nok tage sig af den del.
Hvis der mod forventning opstår akutte komplikationer i forbindelse med fødslen - enten at barnet er uventet dårligt lige efter fødslen, eller at der opstår kraftig blødning fra livmoderen, kan jordemoderen få brug for partnerens hjælp.
Som partner ved en hjemmefødsel skal du være indstillet på at bistå jordemoderen både ved at tilkalde hjælp, men eventuelt også ved at udføre praktiske opgaver.
Videre forløb
Jordemoderen bliver hos jer i hjemmet de første timer efter fødslen.
I den periode observeres både mor og barn.
Jordemoderen vurderer din blødning og sikrer sig, at du kan lade vandet normalt.
Inden jordemoderen forlader jer, måler, vejer og undersøger hun barnet.
Jordemoderen kan hjælpe med den første amning, hvis der er behov for det.
Efter en hjemmefødsel kan vi nogen gange tilbyde at komme i hjemmet og foretage hælblodprøve (PKU), hørescreening samt kontrolvægt.
Da Fødeafsnittet er en akutafdeling med forskellig grad af travlhed, er dette tilbud dog ikke altid muligt at efterleve.
Det kan derfor blive nødvendigt, at I kommer på hospitalet til undersøgelserne.
Gå direkte til
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.