Hvis du lider af kvalme og opkastning under din graviditet kan tiden føles uendelig lang og udfordrende. Se vores råd om, hvad der kan lindre dine gener.
Gå direkte til
Årsag
Vi kender ikke årsagen til kvalme og opkastning under graviditet, men de hormonelle forandringer i kroppen spiller en væsentlige rolle.
De fleste gravide (ca. 80 %) oplever kvalme, men i forskellig grad og i forskellige perioder. Hos de fleste ophører symptomerne omkring uge 12-14, nogle gravide skal lidt længere hen i graviditeten, før kvalmen ophører.
50 % af alle gravide oplever at kaste op. Der er normalt at kaste op - også selvom det er hver dag.
Hvad du selv kan gøre
Du kan sandsynligvis ikke fjerne kvalmen helt, men prøv dig frem og find ud af, hvad der virker bedst for dig og dæmper kvalmen.
Måske finder du ud af, at noget bestemt mad eller træthed kan fremkalde eller forværre kvalmen og opkastningerne. Måske skal du starte dagen med at spise lidt på sengekanten eller hvile dig en eller flere gange hver dag.
Vigtigst af alt: Acceptér at kvalmen ikke går helt væk i en periode.
Gode råd om madvarer
Det er normalt at have mindre lyst til mad. Det er dog vigtigt, at du spiser og drikker, da din krop og din graviditet har brug for energi.
Hvad kan hjælpe?
Spis primært noget, du har lyst til - det er vigtigere, at du får nok at spise end at du spiser noget bestemt
Spis gerne små måltider, såsom nødder, saltede kiks/chips, frugt eller mejeriprodukter
Kold mad er ofte lettere at spise end varm mad
Undgå stærk og krydret mad, der lugter kraftigt
Undgå meget fedtholdig mad
Gode råd om drikkevarer
Dit behov for væske er større end normalt, fordi du er gravid. Det er derfor vigtigt, at du hver dag drikker ca. 1,5 liter væske. Det er normalt at have mindre lyst til eller svært ved at drikke.
Hvis du i en periode har voldsom kvalme og må kaste op flere gange dagligt, er det vigtigt, at du sørger for at få væske nok, minimum 1 liter i døgnet.
Hvad kan hjælpe?
Drik det, du har lyst til - gerne søde drikke
Drik lidt ad gangen, altså små slurke
Indtag evt. væske i form af sodavandsis, isterninger, suppe eller frugt
Drikke med kulsyre kan mindske kvalmen hos nogle
Nogle har gavn af at få akupunktur eller akupressur, når de har kvalme.
Mod både kvalme og opkastning anbefaler vi også, at du kan prøve at tage et tilskud af B6-vitamin i form af 25 mg Pyridoxin 3 gange dagligt. Få hjælp til at finde det rette produkt på apoteket.
Det er normalt at tabe sig lidt i begyndelsen af graviditeten. Et større vægttab medfører dog, at du begynder at nedbryde dine fedtdepoter, og selvom det kan lyde som en god ting, er det ikke hensigtsmæssigt, når man er gravid.
Kontakt din praktiserende læge, hvis du taber mere end 5 % af den vægt, du havde, før du blev gravid.
Sådan regner du dit vægttab ud i %
Vægttab i kg gange med 100 divideret med din vægt, før du blev gravid = dit vægttab i %
Hvad kan hjælpe?
Spis og drik mange små portioner
Vælg mad og drikkevarer med et højt indhold af energi og protein, f.eks. kiks med ost, koldskål med kammerjunker, frugtgrød med sødmælk, sødmælksyoghurt, kakaomælk mv.
Du skal gerne have vandladning minimum 4 gange om dagen.
Mange oplever problemer med træg mave under graviditeten. Det kan være tegn på forstoppelse, hvis der går mere end 3-4 dage, hvor du ikke har haft afføring.
Det er helt almindeligt og naturligt at bekymre sig og føle sig magtesløs, når kvalmen og/eller opkastningerne er allermest generende. Men husk det aftager igen.
Del dine tanker og bekymringer om, hvad dine symptomer betyder for dig og din graviditet, med din partner, venner/familie og evt. fagpersoner. Det hjælper at få støtte og opbakning til at klare udfordringerne.
Overvej din arbejdssituation, hvis det arbejde, du har, forværrer kvalmen og opkastningerne.
Har du mulighed for deltid eller kortere/færre arbejdsdage? Tal med din praksiserende læge om evt. behov for sygemelding i en periode.
Som sagt er det normalt at opleve kvalme og opkastning i graviditeten, og de fleste kan, når de følger de gode råd, du kan læse i den her vejledning, have en nogenlunde normal hverdag.
Enkelte vil dog opleve, at deres såkaldte almentilstand bliver så påvirket, at de ikke er i stand til at have en almindelig hverdag. I de tilfælde skal du altid kontakte din læge, der kan vurdere, om du skal henvises til os på hospitalet.
Behandling på hospitalet
Hvis din læge vurderer, at du har behov for at blive henvist til os, får du en tid til at komme ind til Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet. Her vil vi
Spørge ind til dine symptomer
Tage blodprøver
Veje dig
Ud fra det, undersøgelsen viser, vurderer vi, om du har brug for intravenøs væskebehandling.
Sådan foregår behandlingen
Intravenøs væskebehandling betyder, at du får væske direkte i kroppen via en adgang i din hånd. Vi anlægger en ny adgang ved hver behandling.
Hver behandling tager 3-4 timer og foregår i Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet.
Du skal selv medbringe drikkevarer og snacks til væskebehandlingerne.
Efter 1 måned
Hvis vi tilbyder dig væskebehandling, kan du få det hos os i op til 1 måned. Derefter afslutter vi behandlingen, og behandlingsansvaret går tilbage til din praktiserende læge.
Hvis du fortsat har problemer med kvalme og opkastning, laver du sammen med din egen læge en plan for dit videre forløb.
Kontakt
Kontakt
Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet Østervangsvej 54 Indgang C eller A Gå til C3 8930 Randers NØ
Telefon 78 42 10 69
Telefontid Mandag - fredag fra kl. 8.00-10.00
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/880293
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.