Spis fiberrig kost
Fiberrig kost nedsætter risikoen for symptomer fra divertiklerne. Et godt tip til at sikre, at du får fibre nok, er at spise loppefrøskaller.
Du kan opleve forbigående bivirkninger i form af øget luft i maven de første uger, efter at du er startet op med loppefrøskaller. Disse gener bliver dog oftest mindre eller forsvinder helt efter 2-4 uger.
Vi anbefaler generelt, at man følger de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen.
Drik rigelig væske
Ved fiberrig kost og særligt ved brug af loppefrøskaller er det vigtigt at drikke nok væske. Vi anbefaler minimum 2 liter væske i døgnet. Husk at både vand, mælk, juice, kaffe, te og andre drikkevarer tæller med i dit væskeindtag.
Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man højst får 400 mg koffein dagligt. 400 mg koffein svarer til 4 kopper kaffer.
Stop med at ryge
Rygning øger risikoen for, at du får betændelse i udposningerne (divertikulitis) og komplikationer ved divertikulitis. Derfor anbefaler vi, at du gør, hvad du kan for at stoppe med at ryge, hvis du ryger i dag. Du kan få hjælp til rygestop i din kommune.
Se kontaktoplysninger i vejledningen www.nikotinfri.randers.rm.dk
Vær fysisk aktiv
Fysisk aktivitet og motion stimulerer tarmens bevægelser og holder gang i tarmene på den gode måde. Vi anbefaler derfor, at du fastholder eller øger din fysiske aktivitet, og husk at al fysisk aktivitet tæller.
Sørg for at have gode toiletvaner
Afsæt tid til toiletbesøg – gerne på faste tidspunkter. Gå på toilettet, når du føler trang til det og undgå at holde dig i længere tid.
Hvis du har svært ved at komme af med afføringen, kan du sætte fødderne op på en skammel. Når benene er bøjet i en vinkel under 90 grader, åbner tarmen sig mere op. Se illustrationen nedenfor.
Hvis stillingen ikke får afføringen på gled, så hold en pause og gå på toilettet igen senere. Det er bedre end at sidde og presse hårdt i lang tid.
