Hvis du får blodfortyndende medicin såsom Marevan, Eliquis, Xarelto, Pradaxa eller Clopidogrel skal du kontakte Kikkertundersøgelser senest 5 dage før undersøgelsen (se under Kontakt), så vi kan aftale nærmere, om du eventuelt skal holde pause med din medicin og evt. have taget blodprøver forud for din undersøgelse.
Hvis du får Magnyl/Hjertemagnyl eller Persantin, skal du blot oplyse det inden undersøgelsens start.
Hvis du bor i eget hjem, kan din praktiserende læge eller hjemmesygeplejerske udarbejde en ernæringsplan - evt. gennem en kommunal diætist.
Egen læge underskriver en grøn recept, som berettiger dig til at få tilskud til sondeernæring samt relevante remedier.
Egen læge sikrer derudover, at hjemmeplejen er inddraget i forhold til anskaffelse af relevante remedier og planlægning af pleje i forbindelse med sondeernæring.
Forbered dig til operationen
Du skal selv sørge for transport til og fra hospitalet. Det er vigtigt, at du kan hentes, når du er klar til at komme hjem.
Hvis du er blevet bedøvet/har fået medicin i forbindelse med undersøgelsen
Du må ikke køre bil eller andre motorkøretøjer samt betjene farlige maskiner 24 timer efter undersøgelsen, da du stadigvæk er påvirket af medicinen.
Hvis du ikke kan køre selv eller benytte offentlig transport
Er du ikke i stand til at køre selv eller benytte offentlig transport, kan du kontakte Kørselskontoret i Region Midtjylland, der kan vurdere, om du er berettiget til kørsel til og fra hospitalet.
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Hvis du har en sonde, gennem næsen til ernæring, skal du være opmærksom på, at sondeernæring - som er flydende, ikke må gives, når der er mindre end 6 timer til dit indgreb.
Hvis du ikke har fået andet at vide, skal du tage din vanlige morgenmedicin på undersøgelsesdagen - dog ikke medicin mod sukkersyge og blodfortyndende.
Får du normalt blodfortyndende medicin, skal du henvende dig til Kikkertundersøgelser, se kontaktfeltet.
Får du medicin mod sukkersyge, skal du kontakte den afdeling/læge, der behandler din sukkersyge og følge deres anvisninger.
En pårørende kan være en god støtte og kan efterfølgende hjælpe dig med at huske det, der blev sagt. Der er mulighed for, at din pårørende kan deltage i samtalen før og efter undersøgelsen.
Som udgangspunkt deltager pårørende ikke ved selve undersøgelsen. Vi henviser i stedet til venteværelset.
Når du ankommer til afsnittet, skal du melde din ankomst ved at skanne dit sundhedskort ved ankomststanderen. Herefter tager du plads i venteværelset.
Om operationen
Beroligende medicin gives ved, at vi anlægger et drop og giver dig beroligende medicin igennem det.
Hvis du i forbindelse med undersøgelsen/indgrebet har fået beroligende medicin, må du ikke køre bil, betjene maskiner eller værktøj i 24 timer.
Hvis du har fået medicin til undersøgelsen/indgrebet, kan du ikke forvente at gennemføre en normal arbejdsdag, hvis du betjener maskiner, værktøj el. lign. i forbindelse med dit arbejde.
Før du får anlagt sonden, starter en læge eller specialuddannet sygeplejerske med foretage en kikkertundersøgelse af din mavesæk. Det gør vi for at sikre, at der ikke er noget, der forhindrer, at vi kan anlægge sonden.
Samtidig med undersøgelsen af mavesækken får du lagt lokalbedøvelse i huden.
Selve sonden bliver anlagt af en læge. Lægen laver et lille snit i huden, hvorefter sonden bliver anlagt gennem bugvæggen og ind i mavesækken.
Vi vil gerne vide, om du har stifttænder, bro eller andre oplysninger om din tandstatus, før undersøgelsen starter.
Hvis du har en protese, skal den tages ud før undersøgelsen
Risici og bivirkninger
En del patienter får let forhøjet temperatur de første dage efter indgrebet.
Hvis du har feber over 38,5 grader i flere dage, skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Der er risiko for infektion i huden, maveskindet eller bughinden, når man har fået anlagt en ernæringssonde. En svækket ernæringstilstand eller sukkersyge giver desuden risiko for dårlig sårheling.
Mange får lidt infektion omkring sonden med pusdannelse (gullig væske). Det skyldes, at der kommer lidt maveindhold ud langs sonden. Det er helt ufarligt og kan som regel behandles af hjemmesygeplejersken.
Der kan komme blødning fra mavesækken eller huden i forbindelse med eller efter indgrebet.
I enkelte tilfælde kan det kræve blodtransfusion. Hvis du ikke ønsker blodtransfusion, skal du fortælle det til lægen før operationen.
Komplikationer er generelt meget sjældne, men meget sjældent kan der opstå bughindebetændelse efter anlæggelse af en ernæringssonde.
Efter operationen
Du kan opleve lidt ubehag i form af oppustethed og rumlen i maven lige efter at have fået lavet undersøgelsen.
Der kan være ømhed i området, hvor sonden går ind.
Hvis du har fået medicin i forbindelse med undersøgelsen, og du ved undersøgelsens afslutning fortsat er påvirket af medicinen, skal du blive i afsnittet til observation.
Observationen varer max. 30 minutter. Personalet informerer dig om, hvornår du må tage hjem.
Når du kommer hjem
Du må få vand i sonden, så snart den er lagt. Hvis det foregår uden problemer, herunder smerter eller anden ubehag, kan du starte med sondemad og medicin gennem sonden efter 2-3 timer.
Du vil få yderligere vejledning af sundhedspersonalet i din kommune i forhold til sondeernæring.
Hvis der opstår problemer med sonden, skal de behandles i samråd med din praktiserende læge og/eller personalet i hjemmeplejen.
Kontakt
Kontakt Kikkertundersøgelser ved spørgsmål om blodfortyndende medicin eller andre elementer i undersøgelsen:
Kontakt
Kikkertundersøgelser
Telefon 78 42 12 50
Telefontid Hverdage kl. 12.30-14.30
Kontakt Kirurgisk Fællesafdeling, hvis du har spørgsmål til udtømningen, vil aflyse eller ændre din tid samt hvis du har spørgsmål til transport:
Kontakt
Sekretærerne
Telefon 78 42 12 60
Telefontid Alle hverdage kl. 09.00 -12.00
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/851859
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.