En biopsi er en procedure, hvor en læge tager en lille vævsprøve for eksempel fra et organ eller fra bughulen. Du får taget en biopsi, hvis der er mistanke om kræft. Biopsien kan vise, om du har kræft, forstadier til kræft eller om du har en godartet lidelse.
Når du skal have foretaget en biopsi, bliver du ultralydsscannet, mens prøven tages, for at sikre at prøven tages det bedst mulige sted.
Ultralyd er en særlig type lydbølger, der sendes ind i kroppen. Ekkoet, der kommer, når ultralydsbølgerne rammer vævet, bliver registreret af det lydhoved, som lægen fører hen over din hud. Ekkoet er grundlaget for de levende billeder af vævet, som lægen kan se på skærmen.
Da der ikke er bivirkninger ved ultralyd, er det en velegnet undersøgelsesmetode til gravide og børn.
Forbered dig til undersøgelsen
Du skal selv booke tiden til blodprøvetagning på et af regionens prøvetagningssteder.
Du booker selv tid via app'en MineAftaler Region Midtjylland eller på booking.rm.dk med dit MitID.
Hvis du ikke har MitID
Hvis du er fritaget for MitID, kan du booke en tid på tlf. 78 42 22 81 alle hverdage kl. 11.00-13.00.
Hvis du får blodfortyndende medicin, og er i tvivl om du må tage dette, skal du ringe til Mave- og Tarmkirurgisk Klinik på telefonnummer: 78 42 12 60
Tag 1000 mg. paracetamol (f.eks. Panodil, Pinex eller Pamol) om morgenen på undersøgelsesdagen for at mindske generne efter undersøgelsen.
Drik to glas saft senest 2 timer før undersøgelsen.
Vær opmærksom på, at det skal være senest 2 timer inden undersøgelsen, da du skal faste herefter.
Du skal faste 4 timer inden undersøgelsen. Det betyder, at du ikke må spise eller drikke alkohol eller mælkeprodukter de sidste 4 timer inden undersøgelsen.
Frem til 2 timer før undersøgelsen må du gerne drikke vand, saft, te og kaffe.
De sidste 2 timer må du hverken spise eller drikke.
På undersøgelsesdagen
Din tid fremgår af dit indkaldelsesbrev. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte os. Se under Kontakt her i vejledningen.
Medbring din vanlige medicin
Skan dit gule sundhedskort i standeren på afsnittet
Du får et nummer printet ud. Tag plads i venteværelset
Hold øje med dit nummer på skærmen
Når dit nummer kommer frem på skærmen i venteværelset, skal du gå til den stue, der bliver angivet. Du bliver modtaget af plejepersonalet på stuen.
Du bliver gjort klar til undersøgelsen
Du får armbånd med navn og cpr-nummer.
Du får udleveret patienttøj.
Dine ejendele bliver opbevaret i sengeafsnittet, til du er tilbage igen.
Du transporteres i en seng ned til Røntgen og Skanning, hvor undersøgelsen foregår. Når undersøgelsen er overstået, bliver du transporteret tilbage igen.
Om undersøgelsen
Du skal ligge ned, mens du bliver undersøgt. Du skal muligvis have noget af dit tøj af, da du skal have en gel på huden der, hvor du skal undersøges.
Skanningen foregår ved, at lægen fører et lydhoved henover din hud.
Du får smurt en vandbaseret gel på der, hvor du skal skannes for at få den bedste kontakt mellem din hud og lydhovedet. Hvis der kommer gel på dit tøj, forsvinder det igen i almindelig vask.
Når lægen har skannet dig og konstateret, at der skal tages en biopsi, vil lægen og plejepersonalet bruge lidt tid på at pakke udstyr ud. Udpakningen skal foregå korrekt, da indgrebet foregår under sterile forhold.
Du vil også opleve, at lægen spritter området på huden rigtig grundigt af med gul sprit. Området omkring indstikstedet vil blive beklædt med noget specielt afdækning, så alt, der kan røres ved omkring området, hvor biopsien skal tages, ikke kan blive berørt med noget urent.
Når lægen udfører indgrebet, vil du være lokalbedøvet i området. Bedøvelsen bliver lagt med en lille nål og kan svie og spænde, når den bliver lagt.
Oplever du alligevel, at det gør ondt, når lægen begynder at udføre indgrebet, siger du blot til, og du vil få mere bedøvelse.
Vævsprøven bliver taget med en bestemt biopsipistol. Når prøven tages, skyder lægen en nål ind i området, som tager en lille pølse i form af en vævsprøve med ud. Denne pølse bliver lagt i noget bestemt væske og derefter sendt til videre undersøgelse.
Der vil lyde et smæld, når vi tager prøven. Lægen vil i de fleste tilfælde afprøve biopsipistolen inden, så du ved, hvordan det lyder.
Lægen tager typisk to prøver for at være sikker på, at der er nok materiale at sende til videre undersøgelse.
Efter undersøgelsen får du plaster på og bliver kørt tilbage til afsnittet.
Undersøgelsen varer ca. 30 minutter
Risici og bivirkninger
Der kan være komplikationer i form af blødning, infektion og skader på de omkringliggende organer i forbindelse med undersøgelsen.
Lægen skanner dig undervejs og kan derved hele tiden se, hvad der foregår, imens indgrebet udføres. Risikoen for komplikationer er derfor minimal, men de kan i sjældne tilfælde forekomme.
Efter undersøgelsen bliver du kørt tilbage til observation på det afsnit, du er tilknyttet.
Efter undersøgelsen
Efter biopsien bliver du kørt tilbage til Mave- og Tarmkirurgisk Sengeafsnit til observation. Ved nogle typer biopsier, for eksempel biopsi af lever eller bugspytskirtel, skal du observeres i nogle timer pga. risikoen for komplikationer.
Ved andre typer biopsier kan du udskrives ganske kort tid efter, du har fået foretaget biopsien. Du får information om, hvor længe du skal observeres, når biopsien er foretaget. Du udskrives som udgangspunkt samme dag, uanset hvorfra du har fået foretaget biopsien.
Du må som udgangspunkt godt selv køre bil, men hvis der sker komplikationer i forbindelse med undersøgelsen, må du ikke selv køre.
Der vil være svar på undersøgelsen efter cirka 8 hverdage. Inden du bliver udskrevet, aftaler du med personalet, om du skal komme ind og have svaret i Mave- og Tarmkirurgisk Klinik, eller om du skal have svaret telefonisk.
Kontakt
Kontakt - efter undersøgelsen
Kontakt indtil kl. 08.00 dagen efter undersøgelse:
Hvis du har brug for at tale med en læge før kl. 08.00 den efterfølgende morgen, kan du kontakte en kirurg på telefon 78423211
Kontakt efter kl. 08.00 dagen efter undersøgelsen:
Hvis du får behov for at kontakte Kirurgisk Fællesafdeling vedrørende dit forløb, kan du kontakte forløbskoordinatoren i Mave- og Tarmkirurgisk Klinik på telefon 78421230 alle hverdage fra kl. 08.00-15.00.
Kontakt
Mave- og Tarmkirurgisk Sengeafsnit Skovlyvej 15 8930 Randers NØ Indgang - gå til
Telefon 78 42 13 25
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1493444
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.