Information og øvelser til børn med medfødt skade på nervebundtet til armen
Vejledning til forældre til et barn med en medfødt skade på nervebundtet til armen (obstetrisk plexus brachialis parese - OPBP).
Gå direkte til
Information og øvelser til børn med medfødt skade på nervebundtet til armen
Hel eller delvis lammelse af armen efter fødslen kaldes på latin obstetrisk plexus brachialis parese (OPBD).
Den hyppigste årsag er, at det har været så svært at føde barnet, at det har været nødvendigt at trække i hovedet for at få skulderen frem. Det har resulteret i en forstrækning af nerverne, som går ud i armen.
Nerverne har to funktioner. De fører signal ud til musklerne med besked om, at musklerne skal bevæge sig. De fører også signaler tilbage fra følesansen, så barnet registrerer bl.a. berøring. Derfor har et barn med en forstrækning af nerverne svært ved at bevæge armen, samtidig med at følesansen er nedsat.
Nervebundtet plexus brachialis kommer fra halsen og forgrener sig ud i armen.
Vær opmærksom på
Den skade, der er sket på nervevævet, er individuel. Det kan både være hævelse omkring nervevævet, men der kan også være tale om en hel eller delvis overrivning af nerven. Fuldstændig overrivning af nerven ses sjældent.
Armens funktion er på længere sigt afhængig af, hvor stor en skade, der er sket på nervevævet. Ofte vil der i begyndelsen være en hævelse omkring skulderen. Hævelsen kan trykke på nervevævet, men når hævelsen forsvinder i løbet af de første 1–2 måneder, ser man ofte en stor fremgang af armens funktion.
Hvis der er sket en skade på nervevævet, vil man fortsat se en nedsat funktion af armen, når hævelsen er forsvundet. Det er vanskeligt at forudsige, hvordan funktionen af armen bliver, før barnet er 6–12 måneder.
Ud over skadens omfang har genoptræning stor betydning for, hvor god funktionen af armen bliver. Genoptræningen består i at træne de muskler, som har nedsat kraft, bibeholde bevægeligheden og stimulere følesansen. Træningen skal løbende tilpasses i forhold til barnets motoriske udvikling.
Det er vigtigt at undgå uhensigtsmæssige træk og vrid i armen i den første tid efter fødslen, hvor barnets arm er mest slap. Vær derfor opmærksom på armens stilling, da barnet ikke selv kan flytte armen, hvis den er i en uhensigtsmæssig stilling.
I forbindelse med af- og påklædning er det vigtigt at undgå uhensigtsmæssige træk i armen. Når barnet får en trøje på, skal du starte med den påvirkede arm. Når barnet skal have trøjen af, starter du med den raske arm.
Stimuler barnets følesans
På grund af den nedsatte følesans i armen kan barnet "glemme" armen. Når du stimulerer følesansen, bliver dit barn mere opmærksom på armen og bruger den mere.
Følesansen kan stimuleres på mange måder. Du kan f.eks. få barnet til at sutte på fingrene, eller du kan nusse, massere eller give faste tryk på armen.
Vær opmærksom på at give dit barn noget i hånden, det kan gribe fat i. I begyndelsen f.eks. din finger og senere, når barnet bliver interesseret i legetøj, kan det også bruges.
Vær opmærksom på barnets hoved
Som følge af den nedsatte opmærksomhed på armen kan barnet få tendens til kun at dreje hovedet mod den raske arm.
Det er vigtigt at stimulere dit barn til også at kigge til den anden side. Det kan være ved at tale til det fra den side eller stimulere følesansen i den påvirkede arm.
Når dit barn sover, er det vigtigt, at det ligger med hovedet skiftevis til højre og venstre.
Øvelser
Når man har en OPBP, er der nogle muskler, der har tendens til at blive stramme, og dermed bliver det sværere at bevæge armen på sigt. Det er derfor vigtigt at bevæge armen på bestemte måder og eventuelt lave udspænding.
Som udgangspunkt er musklerne sjældent stramme. I begyndelsen kan dit barn være øm omkring skulderen, og øvelserne laves, mens du tager hensyn til, om barnet har smerter.
Gentag øvelserne 5–10 gange, hold i yderstilling i 2–5 sekunder.
Gentag øvelserne 2 gange dagligt.
Øvelse 1: Strækning af armen over hovedet
Læg dit barn på ryggen. Tag fat i hånden og før forsigtigt armen fremad og op over dit barns hoved. Albuen skal være strakt og tommelfingeren pege ned i underlaget.
Øvelse 2: Udaddrejning af skulderleddet
Læg dit barn på ryggen. Tag fat om hånden og albuen. Bøj albuen 90 grader og hold den ind til kroppen, drej underarmen udad.
Øvelse 3: Udaddrejning af hånd og underarm
Læg dit barn på ryggen med armen ned langs siden. Tag fat om håndleddet og albuen og drej underarmen, så håndfladen vender opad.
Øvelse 4: Berøring af den påvirkede arm
Berøring kan være at stryge, give faste tryk, holde i hånden osv.
Liggende på maven
Det er vigtigt, at barnet ligger på maven, når det er vågent. Alle børn har godt af at ligge på maven, da det styrker barnets motoriske udvikling. For børn med OPBP er det ekstra vigtigt, da det også styrker armenes muskler.
I begyndelsen er det en god idé at have barnet liggende på maven på ens eget bryst, både når det er vågent og når det hviler sig, da det giver en tæt kontakt.
Eller du kan lægge barnet på maven hen over dine ben, som vist på billedet. Når barnet pusles, er det en god anledning til at lægge barnet om på maven. Det er vigtigt at dit barn ligger på maven flere gange om dagen.
Liggende på siden
Barnet må gerne ligge på siden. Når barnet ligger på den påvirkede arm, stimuleres følesansen ekstra meget, og opmærksomheden øges på armen.
Når barnet ligger med den påvirkede arm øverst, giver det barnet gode muligheder for at bevæge armen, bl.a. at få hånden ind foran kroppen, hvor barnet kan se hånden og få den op til munden.
Liggende på ryggen
Når barnet ligger på ryggen, er det en god idé at støtte den påvirkede arm, så den kommer ind til kroppen og evt. hviler oven på kroppen. Det kan gøres ved at lægge en stofble under armen.
Kig på, hvordan dit barn placerer den raske arm spontant og forsøg at placere den anden på samme måde. Når dit barn bruger den raske hånd, så prøv at stimulere barnet til at gøre det samme med den anden hånd.
Det kan f.eks. være at sutte på den påvirkede hånd, række og gribe efter legetøj – både når barnet ligger på ryggen, siden, maven eller sidder på arm.
Det er en god idé og samtidig sjovt at træne i vand. Vandet har både opdrift og kan også give modstand. Det giver barnet mulighed for at bevæge og træne armen på andre måder end ellers.
Kontakt
Kontakt
Fysio- og Ergoterapien Østervangsvej 54 Indgang - gå til 8930 Randers NØ
Tlf. 78 42 19 80 Telefontid: alle hverdage kl. 8.00-11.30
Gå direkte til
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1077024
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.