Når du har problemer med at tygge og synke maden, risikerer du, at maden kommer i den gale hals.
Hvis maden kommer i den gale hals, betyder det, at den synkes ned i luftvejene. Udover at være meget ubehageligt, øger det risikoen for gentagne lungebetændelser.
Gratinkost skal ikke tygges, men bearbejdes med tungen.
Det er vigtigt at maden er ensartet og sammenhængende. Konsistensen må ikke være sej, klæg eller klistret.
Hvis ergoterapeuten har vurderet, at du fejlsynker tynde væsker, og du skal bruge fortykningsmiddel, skal du følge den pjece, du har fået herom.
Vær opmærksom på alle væsker
Supper, mælk på grød, saucer m.m. skal også fortykkes
Proteindrikke skal også fortykkes
Det kan være svært at få nok kalorier (energi) og protein igennem gratinkost. Derfor kan energi- og proteindrikke mellem måltiderne være et godt tilskud.
Du kan også tilføre din kost eller drikkevarer et tilskudspulver, som ligeledes kan hjælpe dig med at sikre tilstrækkeligt energi og protein.
Både proteindrikke og tilskudspulver kan købes på apoteket. Du kan få 60% tilskud til energi- og proteindrikke via en ”Grøn recept” fra lægen.
Vi anbefaler, at du drikker 3 proteindrikke om dagen som supplement til din gratinkost.
Vær opmærksom på, at væskekonsistensen er tilpasset dig.
Sådan gør du
Sid ret op og læn overkroppen let fremad
Spis og drik én mundfuld ad gangen
Tyg maden grundigt
Bøj hovedet let mod brystet, når du synker
Tøm munden, før du tager næste mundfuld
Bland ikke væske og mad i munden
Tag dig god tid
Når du laver øvelser, kan det fremme spytproduktionen og vække sanserne.
Øvelser inden et måltid
Kør tungen eller en tandbørste hen over gummerne flere gange
Røm dig og synk efterfølgende to gange
Før hagen frem og ned mod brystet - gentag 10 gange
Træk hagen tilbage så der laves dobbelthage - gentag 10 gange
Pres tungen ud mod din finger, en tandbørste eller en ske - gentage 10 gange
Øvelser efter et måltid
Synk gentagne gange
Rens munden med tungen eller med en tandbørste
Vi anbefaler mange måltider, for at sikre, at du får nok energi og protein.
Er appetitten lille, kan du fordele maden ud på 8 mindre måltider.
Når du bestiller igennem en madserviceordning, er du sikker på, at konsistensen er korrekt, og du minimerer derfor risikoen for fejlsynkning.
Hvis du bestiller igennem en ordning ved kommunen, bliver din ordning automatisk afmeldt, hvis du eksempelvis bliver indlagt.
Det kræver en god blender og andre remedier at lave gratinkost selv.
Du være opmærksom på, at al maden skal blendes til en ensartet puré uden trevler, skorper eller skind og efterfølgende sies. Derefter skal puréen tilsættes husblas ved kolde retter eller æggemasse til varme retter.
Ved varme retter skal puréen med den tilsatte æggemasse bages i et vandbad. Det er vigtigt for at holde konsistens og form.
Det er afgørende, at gratinkost har den rette konsistens for at mindske risikoen for fejlsynkning.
Hvis du ønsker at tilberede gratinkost selv, findes der links til vejledning og opskrifter til sidst i dette informationsmateriale.
Disse dagligvarer har konsistens, som svarer til gratinkost, og du kan bruge dem som supplement i hverdagen:
Mælkeprodukter uden frugtstykker med tilpassende mængder fortykningsmiddel
Fromage, budding eller gelé uden klumper eller frugtstykker
Siet, cremet kartoffelmos eller grønsagsmos
Siet torskerogn rørt fx med creme fraiche
Æggestand
Fløderand
Finpureret, siet grød med fortykningsmiddel
Vær opmærksom på om konsistensen er korrekt
Det kan være nødvendigt i enkle varianter af fx yoghurt og grød at tilsætte fortykningsmiddel eller husblas.
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/768709
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.