Information til dig, der trækker vejret uhensigtsmæssigt, og se vores vejledning til de øvelser, vi anbefaler, så du kan trække vejret bedre.
Gå direkte til
Dysfunktionel vejrtrækning betyder, at man trækker vejret uhensigtsmæssigt. Typisk trækker man vejret for hurtigt og for overfladisk, urytmisk eller med små stop.
Hyperventilation er et eksempel på dysfunktionel vejrtrækning og betyder, at man trækker vejret for meget i forhold til kroppens behov. Det er en normal reaktion i stressede situationer, men hos nogle mennesker bliver hyperventilationen mere kronisk.
Når man hyperventilerer, udvasker man kuldioxid fra blodet. Hvis man har et lavt niveau af kuldioxid i blodet, kan man opleve en række symptomer:
Udtalt åndenød, selv ved let anstrengelse
Problemer med at tage en dyb, tilfredsstillende indånding
Gaben eller sukken
Problemer med at koordinere vejrtrækningen, når man skal tale eller spise
Prikken/stikken i fingre og tæer
Sovende fornemmelse omkring munden
Hjertebanken
Indre uro og angst
Utilpashed, sortnen for øjnene
Problemer med at koncentrere sig
Svimmelhed/let fornemmelse i hovedet.
Hvis du lider af en lungesygdom, som f.eks. astma, kan hyperventilation gøre dine lungesymptomer værre. Det kan hos nogle føre til et stort forbrug af medicin, men typisk oplever man, at astmamedicinen ikke hjælper på symptomerne.
Forklaring på symptomerne
Lavt kuldioxid i blodet medfører en kemisk ubalance i kroppen, som påvirker mange af kroppens organer – og derfor giver mange forskellige symptomer.
Symptomerne kan opleves som ekstremt ubehagelige og kan føre til en ond cirkel, hvor man hyperventilerer mere og mere, fordi det føles, som om man ikke kan få luft.
Der kan være mange udløsende faktorer til kronisk hyperventilation. Stress er en hyppig årsag, f.eks. som følge af en stor arbejdsbelastning, alvorlig sygdom eller problemer i familien.
En anden vigtig årsag er sygdom, der påvirker vejrtrækningen. Mange patienter med astma udvikler eks. en tendens til at hyperventilere. Lungebetændelse og større operationer i maven kan også give efterfølgende problemer med vejrtrækningen.
Vær opmærksom på
Det kan tage lang tid at ændre den måde, du trækker vejret på, og de fleste skal øve sig dagligt gennem måneder for at opnå en bedre vejrtrækning. Vær tålmodig med dig selv.
Formålet med øvelserne er at opnå en dybere og roligere vejrtrækning, hvor mellemgulvet (diaphragma) arbejder bedre. Denne muskel er hovedansvarlig for vejrtrækningen og kan arbejde længe uden at blive træt.
En vejrtrækningscyklus (indånding + udånding) gentages normalt 8-14 gange i minuttet. Når man øger antallet af vejrtrækninger, som det ofte er tilfældet ved uhensigsmæssig vejrtrækning, kan det være gavnligt at forsøge at reducere antallet igen.
Det vil være helt naturligt, hvis du hungrer efter luft under øvelserne, men prøv at fortsætte alligevel. Det er ikke farligt at mangle luft et stykke tid og det er vigtigt, at din krop vænner sig til følelsen, så den ikke reagerer med hurtig, uhensigtsmæssig vejrtrækning.
At forbedre din vejrtrækning kræver daglig træning. I starten kan du måske kun klare øvelserne i 2-3 minutter. Prøv at øge gradvist.
Start med øvelse 1 og gå videre, når du har styr på øvelsen.
Planlæg, hvornår du vil træne, og find et sted, hvor du har ro omkring dig og ikke bliver forstyrret.
Du skal gerne nå til, at du kan lave øvelserne 2 gange hver dag i 10 minutter, f.eks. morgen og aften.
Øvelser
Find en behagelig liggestilling. Anvend puder efter behov
Placér en hånd på brystkassen og den anden på maven
Træk vejret roligt og langsomt ind gennem næsen
”Giv slip” og lad udåndingen foregå passivt. Pres ikke luften ud på udåndingen
Mærk hvordan maven løfter sig på indånding og sænker sig på udåndingen.
Du må ikke tage for dybe vejtrækninger. Hvis du kan mærke den øvre del af brystkassen løfte sig, tager du for meget luft ind.
Find en behagelig liggestilling. Anvend puder efter behov
Placér en hånd på brystkassen og den anden på maven
Træk vejret roligt og langsomt ind gennem næsen
Pust ud, imens du tæller langsomt til 3. Lad udåndingen foregå passivt. Pres ikke luften ud på udåndingen.
Hold en kort pause, når du har pustet ud, tæl langsomt til 3, før du trækker vejret ind igen.
Denne øvelse skal du kun lave hveranden dag.
Hold dig for næsen, når du har pustet ud. Hold vejret, indtil du får trang til at tage en ny indånding
Træk vejret roligt ind gennem næsen. Hvis du er nødt til at åbne munden eller hive efter vejret, skal du holde vejret lidt kortere næste gang
Prøv at holde vejret i alt 3 gange under hver træning den dag, du laver øvelsen.
Forsøg at lave øvelse 1-2, mens du er aktiv:
Start med at trække vejret gennem næsen, når du går
Efterhånden kan du begynde at bruge vejrtrækningen under mere fysiske krævende aktiviteter, såsom løb og cykling.
Videre forløb
Det tager tid for kroppen og hjernens vejtrækningscenter at lære en ny måde at arbejde på. Det kan være en god idé at forsætte et stykke tid med de daglige øvelser.
Oplever du på et senere tidspunkt, at du igen får svært ved at trække vejret, så start forfra i programmet.
Kontakt
Fysio- og Ergoterapien
Østervangsvej 54 Indgang C - gå til C4 8930 Randers NØ
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1309691
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.