Læs om cremet kost, og hvad du ellers skal være opmærksom på, når du har spise- og synkeproblemer.
Gå direkte til
Spise- og synkeproblemer
Under din indlæggelse er du blevet undersøgt af en ergoterapeut i forbindelse med måltider.
Ergoterapeuten har undersøgt, hvordan du spiser, tygger og synker maden. Undersøgelsen har vist, at du har tygge- og/eller synkeproblemer. Derfor anbefaler vi, at du spiser cremet kost.
Spise- og synkeproblemer kaldes fejlsynkning. Risikoen for fejlsynkning er mindre, hvis du spiser mad med cremet konsistens.
Hvis du efter udskrivelse oplever, at der sker en forværring eller en forbedring af din synkefunktion, bør der rettes kontakt til relevant sundhedspersonale, for at sikre, at du får den rette konsistens.
Vær opmærksom på
Når du har problemer med at tygge og synke maden, risikerer du, at maden kommer i den gale hals.
Hvis maden kommer i den gale hals, betyder det, at den synkes ned i luftvejene. Udover at være meget ubehageligt, øger det risikoen for gentagne lungebetændelser.
Cremet konsistens består af en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens, som i sig selv danner en fødebolle. Konsistensen skal være så forarbejdet, at det er muligt at sutte maden i sig.
Konsistensen skal pureres inden tilberedning, så der ikke er klumper, kerner, trevler eller skind i maden.
Konsistensen skal være fugtig, sammenhængende og helt uden klumper.
Konsistensen skal holde sin form på en ske og må ikke flyde ud på en tallerken. Det vil sige, at disse fødevarer ikke skal blandes sammen, når de placeres side om side på en tallerken.
Det kan være svært at få nok kalorier (energi og protein) igennem cremet kost. Derfor kan energi- og proteindrikke mellem måltiderne være et godt tilskud. Vær opmærksom på at væskekonsistensen er tilpasset dig.
Når du bestiller igennem en madserviceordning, er du sikker på, at konsistensen er korrekt, og du minimerer derfor risikoen for fejlsynkning.
Hvis du bestiller igennem en ordning ved kommunen, bliver din ordning automatisk afmeldt, hvis du eksempelvis bliver indlagt.
Grød af forskellige meget finvalsede mel- og grynprodukter, f.eks. havremel, rismel og semulje.
Cremet kartoffelmos.
Alle fuldfede mælke- og surmælksprodukter uden klumper, som er naturligt tykke, f.eks. skyr og græsk yoghurt.
Pureret og jævnet frugtgrød.
Cremede fromager, budding, mouse og koldskål.
Hvis du ønsker at tilberede cremet kost selv, findes der links til vejledning og opskrifter i dette informationsmateriale.
Vær opmærksom på
at de opskrifter, du vælger, overholder den anbefalede konsistens.
Sid ret op på en stol og læn overkroppen let fremad
Bøj hovedet let mod brystet, når du synker
Hav gerne god understøttelse under arme og ben.
Sørg for at luftvejene er renset for slim inden spisning
Spis langsomt og tag små mundfulde
Sænk hagen mod brystet, når du synker
Sørg for at mad og drikke har passende konsistens og temperatur
Spis og drik én mundfuld ad gangen
Bland ikke væske og mad i munden
Tyg maden grundigt før du tager næste mundfuld.
Mere information
Hvis du ønsker at tilberede cremet kost selv, findes der vejledning og opskrifter på:
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/1525340
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.