Når du har problemer med at tygge og synke maden, risikerer du, at maden kommer i den gale hals.
Hvis maden kommer i den gale hals, betyder det, at den synkes ned i luftvejene. Udover at være meget ubehageligt, øger det risikoen for gentagne lungebetændelser.
Blød kost er blød og nem at tygge. Maden skal let kunne deles med en gaffel.
I afsnittet "Sådan gør du" kan du se eksempler på blød kost. I nogle supermarkeder kan du købe færdigretter af blød kost.
Hvis ergoterapeuten har vurderet, at du fejlsynker tynde væsker, og du skal bruge fortykningsmiddel, skal du følge den pjece, du har fået herom.
Vær opmærksom på alle væsker
Supper, mælk på grød, saucer m.m. skal også fortykkes
Proteindrikke skal også fortykkes
Sådan gør du
Sid ret op og læn overkroppen let fremad
Spis og drik én mundfuld ad gangen
Tyg maden grundigt
Bøj hovedet let mod brystet, når du synker
Tøm munden, før du tager næste mundfuld
Bland ikke væske og mad i munden
Tag dig god tid
Når du laver øvelser, kan det fremme spytproduktionen og vække sanserne.
Øvelser inden et måltid
Kør tungen eller en tandbørste hen over gummerne flere gange
Røm dig og synk efterfølgende to gange
Før hagen frem og ned mod brystet - gentag 10 gange
Træk hagen tilbage så der laves dobbelthage - gentag 10 gange
Pres tungen ud mod din finger, en tandbørste eller en ske - gentage 10 gange
Øvelser efter et måltid
Synk gentagne gange
Rens munden med tungen eller med en tandbørste
Vi anbefaler mange måltider, for at sikre, at du får nok energi og protein.
Er appetitten lille, kan du fordele maden ud på 8 mindre måltider.
Forslag til måltider:
Lyst rugbrød/bondebrød og lyst brød uden skorpe eller kerner
Pålæg som smør, smøreost, marmelade, honning, Nutella, brie
Yoghurt, ymer, A38 m.m. uden drys
Alle typer grød, gerne med fløde og mælk
Havregrød med smørklat og sukker
Æg - scramble eller kogte
Brød uden skorpe eller kerner
Smør og alle typer af smørepålæg som eksempelvis smøreost, leverpostej mm.
Tun- og laksemousse, torskerogn, findelt makrel, hytteost, brie, fiskefrikadelle
Finthakkede pålægssalater
Syltede grøntsager, pesto, mayonnaise, cremefraiche eventuelt med finthakkede krydderurter
Suppe med blødt fyld. Eventuelt med revet ost over
Kogte kartofler, mos, ris og pasta blandet med sovs.
Æg og æggeretter for eksempel æggekage, omelet
Godt kogte grøntsager, der kan moses med en gaffel.
Gryderet med hakket kød
Pølser uden skind
Hakket kød, fisk og fjerkræ - helst kogt og uden hård skorpe
Farsbrød med sovs
Lasagne
Millionbøf
Bagt kartoffel med blødt fyld
Gratin og soufflé
Risengrød m.m.
Frisk, blød og meget moden frugt. Eksempelvis banan, kiwi, jordbær og pære
Konserveret frugt i små stykker
Fromage, mousse, is, blød kage, budding
Frugtgrød og kompot med fløde eller mælk
Yoghurt, ymer, A38 m.m. uden drys
Lyst brød uden skorpe eller kerner og med smør på
Proteindrikke (Du kan købe proteindrik på apoteket, eller du kan lave din egen. Se opskrifter under Mere information)
Eksempler på fødevarer, du kan vælge til og hvilke variationer, du skal vælge fra:
Spis gerne:
Brød uden hårde skorper og kerner. Gerne med smør på.
Grød og øllebrød
Bløde pandekager
Mørdej
Spis ikke:
Tørt og hårdt brød med hele kerner, hård skorpe
Knækbrød
Flute
Pizza
Spis gerne:
Hele kartofler (der kan moses med en gaffel)
Flødekartofler
Kartoffelgratin
Kartoffelmos
Pasta, der er blandet med sovs
Velkogte ris blandet med sovs, så det har en samlet konsistens
Spis ikke:
Hårdt stegte kartofler f.eks. kartoffelbåde og brasede kartofler
Løse ris uden sovs
Spis gerne:
Bagte og kogte grøntsager (der kan moses med en gaffel)
Kogt frugt, enten som kompot eller frugtgrød
Banan og frugter, der har en naturlig blødhed
Spis ikke:
Bønner, asparges, champignon og grøn salat
Ananas og andre frugter, der trevler
Æbler, Pærer (frugt med en fast, hård konsistens)
Tørret frugt
Spis gerne:
Smør
Mælke og surmælksprodukter
Bløde oste
Spis ikke:
Hårde skæreoste
Spis gerne:
Kød, indmad, fisk og fjerkræ, der hakkes før tilberedning. Server gerne som farsretter
Kødet, indmad, fisk og fjerkræ dampes eller steges let
Spis ikke:
Helt hårdt stegt kød, fisk og fjerkræ
Sejt kød
Hårde stegeskorper
Spis gerne:
De fleste typer: Hårdkogt, blødkogt, scrambled mm.
Spis ikke:
Spejlæg med skorpe
Spis gerne:
Chokolade
Blød vingummi
Blød lakrids
Spis ikke:
Popcorn
Chips
Nødder
Bolcher mm.
Det kan være svært at få dækket dit daglige behov af kalorier og protein, når du spiser mad i blød konsistens.
Hvis du oplever, at du fx spiser mindre, end du gjorde førhen, kan du tilføre din kost eller drikkevare et tilskudspulver. Tilskudspulveret kan hjælpe dig med at sikre tilstrækkeligt energi og protein.
Energi- og proteindrikke mellem måltiderne kan også være et godt tilskud. Vær opmærksom på, at væskekonsistensen er tilpasset dig.
Køb tilskudspulver på apoteket - tal med din læge om tilskud
Der findes forskellige muligheder for tilskudspulver og proteindrikke. Begge dele kan købes på apoteket. Du kan få 60% tilskud til energi- og proteindrikke via en ”Grøn recept” fra lægen.
Brug gerne fedtstoffer som eksempelvis olie og plantemargarine
Direkte link til denne side: www.randers.rm.dk/685103
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.