Væksthormon er et lille proteinstof (æggehvidestof), der dannes i hypofysen, som sidder lige under hjernen. Via blodbanen sender hypofysen sender væksthormonet til leveren, hvor der dannes vækstfaktorer, og det sendes videre til knoglernes vækstzoner, hvor knoglerne vokser.
Væksthormon virker, fra du bliver født, og regulerer bl.a. blodsukkeret sammen med andre hormoner, der dannes forskellige steder i kroppen. Væksthormon virker også på muskel- og fedtstofskiftet, så musklerne bliver stærke, derved kan kroppen bedre klare hårdt arbejde.
Væksthormon produceres i forskellige mængder hele livet. Mængden afhænger af din alder, og der vil hele tiden være brug for væksthormon, for at du kan vokse. Lige op til og under puberteten har kroppen brug for særlig store mængder væksthormon for, at du kan vokse og blive højere.
Knoglernes vækst foregår i såkaldte vækstzoner. Sammen med kønshormonerne, der dannes under puberteten, sørger væksthormon for, at du vokser mere end ellers. Kønshormonerne modner vækstzonerne, så de langsomt lukker sig, og du er derved færdig med at vokse.