Nu er det tid til at føde barnet. Læs om hvad du kan forvente i fasen, af veerne, og hvad der sker de første minutter efter barnets fødsel.

Oplevelsen af pressefasen

Når livmoderen er helt åben - 10 cm, og barnet er kommet helt ned på bækkenbunden, starter pressefasen. Som ved de andre faser kan overgangen mellem nedtrængningsfasen og pressefasen både være meget tydelig og brat eller opleves mere flydende.

Presseveerne, som du kan mærke nu, føles anderledes end udvidelsesveerne. Du kan måske mærke - og tit kan det også ses - at livmoderen trækker sig sammen og ligesom rejser sig, for så af sig selv at presse nedad.

Det kan opleves overvældende pludselig at mærke pressetrang, men mange oplever presseveerne som mere overkommelige end udvidelsesveerne. Hvis du aktivt presser med på veerne, kan det føles lidt som en lettelse, samtidig med at det selvfølgelig også stadig gør ondt.

Man har ofte brug for lidt tid til at omstille sig til denne nye følelse. Det kan også blive nødvendigt med en ny vejrtrækningsteknik, men det skal din jordemoder nok guide dig i.

Varighed af og stillinger i pressefasen

Varighed

Pressefasen tager i gennemsnit ca. 1 time for førstegangsfødende, men fasen må tage op til 2 timer, før man betragter den som forlænget. Nogle førstegangsfødende presser kun i 15-20 minutter, og har du født før, er det meget normalt, at pressefasen er væsentlig hurtigere anden gang end første gang. 

Stillinger i pressefasen

Du kan presse i forskellige stillinger:

  • I sideleje
  • Siddende på hug på gulvet eller på fødelejet
  • På alle 4
  • Stående
  • Halvt siddende i sengen
  • På bækkenstolen

Det er kun fantasien, der sætter grænser. Det er ofte en god idé at prøve at presse i forskellige stillinger. Nogle stillinger vil for dig føles mere naturlige at presse i end andre.

Når barnet fødes

Barnet glider frem og tilbage

I pressefasen presser du med, hver gang der er ve og pressetrang, og barnets hoved bliver synligt i skedeåbningen. I vepauserne glider hovedet tilbage.

Det kan føles som fuldstændig umuligt at presse barnet ud og virke demotiverende, at hovedet glider tilbage i vepauserne, men det kan bedst beskrives som 1 skridt frem og 0,9 skridt tilbage.

En sviende og brændende fornemmelse

Gradvist bliver mere og mere af barnets hoved bliver synligt under veerne, og du vil opleve en sviende og brændende fornemmelse fra mellemkødet, når hovedet lige så stille udspiler vævet. En varm klud kan lindre lidt, og føder du i badekar, vil varmen fra vandet også lindre.

At hovedet kommer langsomt frem er hensigtsmæssigt. Det hjælper dit væv med langsomt at udvide sig og mindsker risikoen for større bristninger.

Nu fødes barnet

På et tidspunkt er barnets hoved så langt fremme, at det er kommet helt forbi kønsbenet og ikke længere smutter tilbage i skeden i vepauserne.

Fødslen er nu meget nært forestående. Her vil jordemoderen hjælpe dig med en gispende vejrtrækning og støtte dit mellemkød med sine hænder for at hjælpe hovedet skånsomt ud.

Når først hovedet er født, kommer resten af barnet i samme eller næste ve. Barnet får stadig ilt via sin navlesnor og trækker endnu ikke vejret. Smerterne stopper nærmest umiddelbart efter fødslen, og det opleves af de fleste som en stor lettelse.

Hjælp fra dig som partner/fødselshjælper

Det er hårdt arbejde at presse barnet ud. Som partner kan du hjælpe din kvinde med en kold klud til panden, en tår kold vand og dine opmuntrende ord.

Forvent ikke de store tilbagemeldinger. På dette tidspunkt bruges vepauserne til at samle kræfter og nogle fødende falder næsten i søvn mellem veerne.

At tage imod barnet

Når den sidste presseve presser barnets skuldre og krop fri af fødselskanalen, løfter jordemoderen barnet direkte op på dit bryst.

Hvis du selv eller din partner har lyst, kan en af jer hjælpe med at tage imod barnet, hvis fødslen ellers forløber ukompliceret. Giv i så fald din jordemoder besked.

De første minutter efter fødslen

Barnet må ikke blive koldt

På brystet aftørres barnet for at undgå afkøling, og det får en lille strikket hue på for at undgå afkøling fra det våde hoved. Barnet vil være vådt af fostervand og lidt blod fra fødslen, og det er ofte også indsmurt i fosterfedt.

Barnet bliver ikke vasket, men pakket varmt ind hud mod hud. Barnet vil ofte være blå-lilla i farven lige ved fødslen, men indenfor 1 minut, når barnet for første gang selv begynder at trække vejret, vil hudfarven skifte til mere lyserød.

Apgar Score

Jordemoderen observerer barnets evne til at omstille sig til livet udenfor livmoderen og giver det en Apgar Score. Ved Apgar Score gives barnet point fra 0-2 for

  • hudfarven
  • vejrtrækningen
  • hjerteaktion/puls
  • reflekserne
  • muskeltonus.

Skulle barnet mod forventning have brug for hjælp til at omstille sig, vil afnavlingen foregå hurtigt, og barnet vil blive taget med over på det lille børnebord, som står tæt på fødelejet. Her kan vi give ilt og opstarte behandling, hvis det skulle være nødvendigt. Langt de fleste børn omstiller sig helt uden besvær eller indblanden.

Navlesnoren klippes

Navlesnoren klippes over i tiden efter fødslen. Ofte ventes nogle minutter indtil pulsationen er ophørt eller blevet svagere. Du eller din partner kan klippe navlesnoren, hvis I ønsker det.

Blodprøver og indsprøjtninger

Blodprøver fra navlestrengen

Jordemoderen tager 2 blodprøver fra den endnu pulserende navlestreng. Blodprøverne giver personalet et indblik i, om barnet har manglet ilt undervejs i fødslen, og om det er i risiko for at udvikle lavt bodsukker. Det påvirker ikke afnavlingstidspunktet at tage blodprøverne.

K-vitamin til barnet

Alle nyfødte børn anbefales at få en indsprøjtning med K-vitamin lige efter fødslen. K-vitamin hjælper med til at få blodet til at størkne.

Vitaminet dannes i tarmen, men det nyfødte barn kan først danne det efter noget tid. Det er vist i talrige studier, at en forebyggende indsprøjtning med K-vitamin kan reducere blødningsrisikoen blandt nyfødte.

Det har derfor været Sundhedsstyrelsens anbefaling rutinemæssigt at tilbyde K-vitamin til nyfødte i Danmark igennem mere end 40 år. I skal som forældre samtykke til, at jeres barn må få indsprøjtningen.

Oxytocin til mor

Umiddelbart efter fødslen tilbyder vi dig en indsprøjtning med et stof, der hedder oxytocin. Stoffet er det samme, som bruges til ve-stimulation i et ve-stimulerende drop.

Formålet med indsprøjtningen er at få din livmoder til at trække sig hurtigere og mere effektivt sammen efter fødslen og dermed mindske risikoen for større blødninger. Du skal give samtykke til indsprøjtningen.

Kontakt

Akutte henvendelser

Hvis du er bekymret for dit eget eller barnets helbred, skal du henvende dig til følgende:

Før uge 18+0

Kontakt egen læge. Udenfor din læges åbningstid skal du kontakte lægevagten.

Se kontaktinformation til lægevagten (sundhed.rm.dk)

Fra og med uge 18+0

Situationer, hvor du skal kontakte Fødeafsnittet

Kontakt altid Fødeafsnittet, hvis...

Fødeafsnittet
Skovlyvej 15 
Indgang A - gå til A5 
8930 Randers NØ

Tlf. 78 42 10 10 

Se afsnittets placering på webkort

Hvis du er del af Kendt Jordemoderordning
Ring på det vagttelefonnummer, der står på din vandrejournal.

Ikke-akutte henvendelser

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål om din graviditet, som ikke haster, kan du sende os en besked via dit forløb i Emento-/forløbsguide-appen. 

Sådan downloader du appen (hvis du ikke allerede har gjort det)

Alternativt kan du ringe til vores jordemoderkonsultation. Se nedenfor.

Ændring af aftale

Hvis du vil ændre en aftale, skal du henvende dig til det sted, du har en aftale.

Jordemoderkonsultationer 
Se adresser og kontaktinformation til jordemoderkonsultationerne

Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet 
Østervangsvej 54 
Indgang A eller C - gå til C3 
8930 Randers NØ 

Tlf. 78 42 10 60 
Telefontid: Mandag-fredag fra kl. 8.00-11.30 og kl. 13.00-14.00

Parkering

Parkering på hospitalet

Mail til alle afsnit

Skriv en sikker mail til os (Hav dit MitID klar):

Send mail via borger.dk