Situationer, hvor du skal tage kontakt
Tag altid kontakt til Fødeafsnittet, hvis du oplever en af nedenstående ting:
- Du bløder mere end en plet på ca 3x4 cm
- Du bløder, og blødningen er klumpet
Hvis du bløder mindre end en plet på 3x4 cm i flere dage i streg, eller blødningen opstår sammen med smerter og ondt i maven, skal du også kontakte Fødeafsnittet.
Hvis du har en forliggende moderkage/placenta prævia og bløder, også selvom det ikke er så meget, skal du kontakte Fødeafsnittet.
Normale blødninger
Mange gravide oplever at bløde fra skeden i løbet af graviditeten. Blodkarrene i livmoderhalsen brister lettere under en graviditet, og slimhinden i skeden er, ligesom f.eks. slimhinden i næsen, mere sårbar, når man er gravid.
Det kan resultere i pletblødninger og kontaktblødninger svarende til størrelsen af et par femkroner, og du kan eks. se blod på toiletpapiret i forbindelse med, at du tørrer dig efter toiletbesøg.
Blødningen kan opstå uprovokeret eller i forbindelse med fysisk aktivitet, skanning via skeden, gynækologiske undersøgelser eller samleje. Der er typisk ikke smerter samtidig med blødningen. Blødningen har intet med barnet at gøre og er helt ufarlig.
Tegnblødning - hvornår skal du reagere
En tegnblødning kommer fra aktivitet i den nederste del af livmoderhalsen. Når fødslen nærmer sig, kommer der ofte flere og flere plukkeveer, der gør, at livmoderhalsen blødgøres og afkortes, og livmodermunden åbner sig en smule. Aktiviteten får små blodkar i livmoderhalsen/livmodermunden til at briste, og der opstår en lille blødning.
Blødningen vil ofte være lyserød og slimet (evt. blandet med slimprop), men kan også være brunlig (størknet blødning).
Er du tæt på din termin, er tegnblødning helt ufarligt og et tegn på, at fødslen er nært forestående.
Hvis du oplever tegnblødning, før du er nået til uge 34+0 i din graviditet, skal du kontakte Fødeafsnittet, da tegnblødning kan være tegn på truende for tidlig fødsel.