Overvej håndudmalkning/håndstimulation
Hvis der er en øget risiko for, at dit barn har brug for mad umiddelbart efter fødslen for at forhindre et lavt blodsukker (GDM, tvillinger), kan du overveje, om du vil opstarte håndudmalkning/håndstimulation i graviditeten allerede fra graviditetsuge 36-37.
Barnet har et større behov for mælk end ellers
Barnet vil blive lagt til brystet lige efter fødslen, men har ofte brug for ekstra tilskud i form af modermælkserstatning pga. risikoen for udvikling af lavt blodsukker.
Ved håndudmalkning/håndstimulaion fra graviditetsuge 36-37 kan du øge mængden af råmælk, og den blivende mælk falder ligeledes hurtigere til. På den måde mindsker du risikoen for, at dit barn har behov for andet end din mælk. Du vil formentlig også blive mere fortrolig med dit bryst og have nemmere ved at lægge dit barn til.
Metode til håndudmalkning/håndstimulation:
Vil du forsøge dig med at håndudmalke/håndstimulere anbefaler vi, at du starter fra graviditetsuge 36-37.
Du kan gøre det 2 gange dagligt i 5-10 minutter, f.eks. om morgenen efter et bad, hvor du er ren, varm og afslappet.
Du kan finde en video, hvor teknikken til håndudmalkning er vist her:
http://med.stanford.edu/newborns/professional-education/breastfeeding/hand-expressing-milk.html
Vær opmærksom på at kvinden i videoen allerede har født og derfor har langt mere spændte bryster og kan udmalke langt mere mælk, end det forventes i graviditeten. Fortvivl ikke, hvis der kun kommer få dråber eller slet intet råmælk ud. Giv ikke op - dit hårde arbejde kan i sidste ende alligevel vise sig at give bonus.
Opsamling og opbevaring af den udmalkede råmælk
Du skal udmalke ned i en helt ren beholder/medicinbæger, som du efterfølgende kan lægge i fryseren (-18 grader) Alternativt kan den udmalkede råmælk med fordel opbevares i en steril engangssprøjte ligeledes i fryseren.
Medicinbægre og sterile engangssprøjter kan købes på apoteket.
Medbring den udmalkede råmælk til fødslen
Den udmalkede råmælk kan du medbringe i frossen stand til sygehuset, når fødslen går i gang. På fødestuen er der en fryser, hvor mælken kan opbevares. Det er vigtigt, at mælken er markeret med dit navn og CPR-nummer.
Barnet tilbydes din mælk som det første, hvis der er behov for ekstra mælk efter fødslen
Hvis barnet efter fødslen hurtigt får fat ved brystet, har du formodentlig mere mælk i brystet, end du ville have haft, hvis du ikke havde håndstimuleret. Det nedsætter risikoen for lavt blodsukker hos barnet.
Skulle barnet alligevel få lavt blodsukker, vil det blive tilbudt din udmalkede mælk først. Det kan stadig blive nødvendigt med modermælkserstatning, men sandsynligheden for det er mindre.
Du skal stoppe med håndudmalkning/håndstimulation, hvis du får mange sammentrækninger eller smerter
Det er en gammel myte, at brystvortestimulation skulle udløse for tidlig fødsel, og ved korrekt håndudmalkning/håndstimulation er det heller ikke brystvorten, men selve brystet, der masseres.
Skulle håndudmalkning/håndstimulation alligevel resultere i kraftige sammentrækninger eller smerter i livmoderen, anbefaler vi dig at holde en pause og evt. kontakte din jordemoder eller Fødeafsnittet.