De fleste fødende vil have mulighed for at benytte et badekar som smertelindring under fødslen og/eller føde i vand. Læs om, hvad der sker ved en vandfødsel.

Vand som smertelindring

Karret på fødestuen vil være fyldt med 36-37 grader varmt vand. De fleste oplever, at den temperatur lindrer vesmerterne. Det varme vand lindrer også noget af det ubehag, som du vil føle, når barnets hoved udspiler dit mellemkød.

Mange bruger badekar som smertelindring i udvidelsesfasen, men kommer "på land" i pressefasen. 

Mens du er i karret, er det muligt at kobinere badekarret med andre typer smertelindring f.eks. steriltvandspapler, akupunktur eller lattergas.

Læs om vand og varme som smertelindring; herunder hvordan du kan bruge vand og varme, før du kommer ind på hospitalet, på vores sider om smertelindring.

Læs om vand og varme under fødslen

Rammer for at føde i vand

Hvis du har haft en ukompliceret graviditet, og fødslen forløber uden komplikationer, kan du vælge at føde i et badekar. Du kan dog ikke føde i vand, hvis du har fået en epiduralblokade. 

Vi anbefaler, at du får et lavement/klyx, inden du føder i vand, så der ikke kommer store mængder afføring i badevandet lige op til fødslen.

Når barnet fødes i vand

Særligt om pressefase i vand

Jordemoderen vil i presseperioden guide dig, så hovedet fødes forsigtigt. Det er ikke på samme måde muligt at lave håndgreb for at beskytte mellemkødet for bristninger, når du ligger i fødekarret, som når du ligger på fødelejet, men vandet udøver i sig selv en blødgørende og let beskyttende effekt.

Barnets første vejrtrækning

Barnet får ilt via sin moderkage og navlestreng og skal først selv sørge for iltning af sit blod efter fødslen. Så længe barnet er under vandoverfladen, trækker det ikke vejret, hvilket er helt ok. Først når barnet kommer op i den "kolde" luft over vandoverfladen, begynder det sin omstilling til livet udenfor livmoderen, og det vil i løbet af det første minut trække vejret for første gang.

Indtil barnet er kommet godt i gang med sin vejrtrækning, ser det lidt blå-lilla ud i hudfarven. Det er helt normalt, og sådan har barnet også set ud inde i livmoderen. Efter ca. 1 minut vil de fleste børn være blevet lyserøde og vil også have grædt.

Du eller din partner kan selv hjælpe med at løfte barnet fra vandet og op til mors bryst.

Efter fødslen

Relativ kort tid (minutter) efter fødslen anbefaler vi, at du og barnet kommer op af karret. Det bliver hurtigt koldt for barnet at ligge i vandoverfladen.

Derudover kan det være forbundet med en lille risiko at føde moderkagen i vandet, og det kan også være meget vanskeligt at vurdere mængden af blødning efter fødslen, hvis det foregår i vand.

Barnet kan få klippet navlesnoren over, mens det ligger hos dig i karret, eller du kan stå op af karret, mens barnet stadig er forbundet til dig med navlesnoren, hvis navesnorens længde tillader det.

Kontakt

Akutte henvendelser

Hvis du er bekymret for dit eget eller barnets helbred, skal du henvende dig til følgende:

Før uge 18+0

Kontakt egen læge. Udenfor din læges åbningstid skal du kontakte lægevagten.

Se kontaktinformation til lægevagten (sundhed.rm.dk)

Fra og med uge 18+0

Situationer, hvor du skal kontakte Fødeafsnittet

Kontakt altid Fødeafsnittet, hvis...

Fødeafsnittet
Skovlyvej 15 
Indgang A - gå til A5 
8930 Randers NØ

Tlf. 78 42 10 10 

Se afsnittets placering på webkort

Hvis du er del af Kendt Jordemoderordning
Ring på det vagttelefonnummer, der står på din vandrejournal.

Ikke-akutte henvendelser

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål om din graviditet, som ikke haster, kan du sende os en besked via dit forløb i Emento-/forløbsguide-appen. 

Sådan downloader du appen (hvis du ikke allerede har gjort det)

Alternativt kan du ringe til vores jordemoderkonsultation. Se nedenfor.

Ændring af aftale

Hvis du vil ændre en aftale, skal du henvende dig til det sted, du har en aftale.

Jordemoderkonsultationer 
Se adresser og kontaktinformation til jordemoderkonsultationerne

Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet 
Østervangsvej 54 
Indgang A eller C - gå til C3 
8930 Randers NØ 

Tlf. 78 42 10 60 
Telefontid: Mandag-fredag fra kl. 8.00-11.30 og kl. 13.00-14.00

Parkering

Parkering på hospitalet

Mail til alle afsnit

Skriv en sikker mail til os (Hav dit MitID klar):

Send mail via borger.dk