Gener i efterfølgende graviditet
Når du har fået lavet et kejsersnit, kan du opleve "strækgener" i en efterfølgende graviditet. Dette kaldes også adhærencer og betyder sammenvoksninger pga. arvæv.
Når du føder ved kejsersnit, skal lægen igennem flere lag for at komme ind til barnet: først huden, dernæst skal mavemusklerne deles, bughinden og urinblæren skal skubbes til side, og allersidst skal livmoderen skæres op.
Når barnet er født, skal de enkelte lag samles hver for sig og hele op. Normalt vil de enkelte lag kunne glide frit mod hinanden, men efter en operation kan der komme sammenvoksninger mellem lagene.
Ved en ny graviditet vil der blive trukket i sammenvoksningerne, efterhånden som barnet vokser, hvorved du kan opleve at få stikkende jag og smerter i underlivet. Det er generende, men ikke farligt.
Sammenvoksningerne kan også gøre et efterfølgende kejsersnit vanskeligere.
Hvor mange kejsersnit kan jeg få?
For hvert nyt kejsersnit stiger den samlede risiko for komplikationer. Der er ikke som sådan et loft for, hvor mange kejsersnit en kvinde kan få - det vil være individuelt, men hvis du ønsker at få mange børn, kan det være værd at tage med i dine overvejelser.
Vaginal fødsel efter kejsersnit
Når du tidligere har født ved kejsersnit har du et ar i din livmoder. Arret er svagere end resten af din livmoder. Under en fødsel kan arret blive belastet i sådan en grad, at det brister. Dette er en meget alvorlig, men heldigvis også meget sjælden komplikation og opleves i 1-2 ud af 200 fødsler.
Risikoen for at arret brister øges, hvis der går kort tid imellem graviditeterne (mindre end 18 måneder) eller hvis du har fået foretaget flere kejsersnit.
Oftest vil du i en efterfølgende graviditet blive anbefalet en vaginal fødsel, hvis forholdene er til det.
Forliggende moderkage
Ved en ny graviditet er der en let øget risiko på 1-4% for, at moderkagen ligger dybt og dermed muligvis forhindrer vaginal fødsel (forliggende moderkage). Dette vil blive undersøgt ved en ultralydsscanning i graviditeten.
Moderkagen kan vokse dybt ned omkring det gamle ar
Moderkagen kan i sjældne tilfælde været vokset dybt ned omkring det gamle kejsersnit-ar og være vanskelig at fjerne. Dette kan medføre kraftig blødning og i meget sjældne tilfælde nødvendiggøre, at livmoderen må fjernes efter kejsersnittet.
Om moderkagen er vokset fast kan ikke undersøges på forhånd. Hvis denne situation opstår, vil den forårsage blødning og komplikationer både ved et kejsersnit og ved en vaginal fødsel.