Moderkagen fødes

Moderkagens funktion

Moderkagen fødes ofte 10-20 minutter efter barnets fødsel, men der kan i nogle tilfælde gå længere tid.

Moderkagen har siddet fast på indersiden af din livmoder, og blod fra moderkagen har transporteret ilt og næring fra dig til barnet gennem navlestrengen og bragt affaldsprodukter fra barnet tilbage, hvorefter det så er blevet fjernet via dit kredsløb.

Jordemoderen føler på din livmoder gennem dit maveskind efter fødslen for at mærke, om moderkagen er løs, og om livmoderen trækker sig fint sammen. Ved at mærke efter kan jordemoderen opdage, hvis livmoderen står og fylder sig med blod.

Nogle gange kan det være nødvendigt at klemme blod ud af livmoderen og prøve at fremskynde moderkagens løsning. Det er ikke behageligt, men kan forhindre, at du bløder for meget. Oftest løsnes moderkagen spontant.

Når moderkagen skal fødes

Det gør ikke ondt at føde moderkagen. De fleste synes, at det er en lettelse. Måske kan du mærke lidt murren eller en lille ve.

Jordemoderen holder tit i navlestrengen, som hænger ud af skeden, og hjælper moderkagen ud. Du kan også selv presse moderkagen ud, men det kræver tit, at du skal op at stå, og det er ikke altid det, der er i fokus her kort tid efter fødslen, hvor barnet lige er landet på brystet.

Moderkagen efterlader et sår i livmoderen

Når moderkagen løsner sig, efterlader den et stort sår i livmoderen. Når livmoderen efterfølgende trækker sig sammen (efter-veer), komprimeres og lukkes såret gradvist.

Du vil bløde fra såret, og især lige efter fødslen kan blødningen være kraftig. En indsprøjtning med oxytocin, som vi skrev om på siden om pressefasen, kan hjælpe din livmoder med at trække sig sammen.

Jordemoderen holder løbende øje med blødningen i timerne efter fødslen.

Fødselsbristninger

Du mærker typisk ikke, at du brister

Der kan opstå rifter og bristninger i kønslæberne, skeden og/eller mellemkødet samt bækkenbundsmusklerne under fødslen, når hovedet eller skuldrene skal igennem fødselsåbningen.

Som regel mærker man ikke, når bristningerne kommer. Området omkring fødselsåbningen svier og brænder, uanset om vævet brister eller ej.

Vi tjekker, om du skal syes

Efter fødslen ser jordemoderen efter, om der er kommet rifter, der skal syes. Det er normalt, at man som førstegangsfødende skal syes efter fødslen.

Ofte er det ukomplicerede rifter, som efter syning vil hele uden problemer. Du vil selvfølgelig blive bedøvet, inden din bristning syes.

Læs om bristninger i "Din krop efter fødslen"

De første timer efter fødslen

Tid til jeres nye familie

I bliver på fødestuen de første timer efter fødslen. Når moderkagen er født, blødningen er under kontrol og eventuelle bristninger er syet, vil du få hjælp til at komme i noget rent tøj og finde dig til rette i en behagelig og afslappende stilling - ofte på 3/4-briksen.

Barnet er ofte meget vågent og opmærksomt de første par timer efter fødslen. Måske viser det tegn på, at det gerne vil til brystet for første gang? Måske vil det bare ligge og kigge lidt? Måske tager det en kort lur? Uanset hvad får I nu som ny familie ro og fred til at lande i alt det nye og sunde jer ovenpå fødslen.

I vil bliver tilbudt lidt at spise, og det er vigtigt, at du husker at drikke rigeligt.

Tjek og undersøgelser

Jordemoderen tjekker løbende din blødning og vil hjælpe dig ud at tisse indenfor de første timer. Du får kontrolleret dit blodtryk og bliver tilbudt smertestillende mod efterveer og smerter fra evt. bristning.

Efter et par timer, eller når det passer med, at barnet måske er færdig med den første amning, kommer jordemoderen og måler, vejer og undersøger barnet. I må selvfølgelig være med og gerne tage billeder undervejs.

Barnet vil ofte få en lille stof- eller engangsble på, men får tit først tøj på senere. Det er en god idé at have barnet meget hud-mod-hud i de første dage, da det stimulerer barnet til at sutte ved brystet.

Læs mere om amning og flaske

Før I forlader Fødeafsnittet

Klar til at komme hjem eller blive på hospitalet

Hvis I har et tilbud om at blive på hospitalet 1 dag eller 2 efter fødslen, som I gerne vil benytte jer af, vil I typisk forlade fødestuen efter 2-4 timer. Det præcise tidspunkt afhænger af, hvordan du og barnet har det.

Ønsker I at tage hjem direkte fra fødestuen, er der en mængde information, du skal have forinden, og du skal føle dig tryg ved følgende punkter:

  • Dit barn har suttet ved brystet - eller du har givet barnet flaske, hvis det er det, du har valgt
  • Du har prøvet at skifte dit barn
  • Du kender trivselstegnene som vist på det skema, du får udleveret.

Vælger I at blive på hospitalet, vil den samme information komme i løbet af jeres ophold.

Nyt forløb i Emento/forløbsguiden

Efter fødslen får du et nyt forløb i din Emento forløbsguide - nemlig et barselsforløb. Her kan du finde en masse relevant information om det nyfødte barn, amning, kroppen efter fødslen mm. 

Hvis du gerne vil læse vores barselsinformation på forhånd, kan du også finde den her på Randersbaby.

Læs vores barselsinformation

Marker fødslen på Livets træ

Foto af Livets træ til download

På Fødeafsnittet finder I livets træ, hvor hvert barns fødsel er markeret med forskellige symboler. Der er flest mørkegrønne og lysegrønne blade, der viser henholdsvis fødslen af en dreng og en pige. Tvillingefødsler er markeret med to kirsebær på stilk, mens hjemmefødslerne er træets blomster.

Livets træ har været anvendt af jordemødre i generationer som et symbol på et barns fødsel. Moderkagen kaldes også for livets træ, da den forbinder mor og barn og med sine blodkar og navlesnoren ligner rodnet og stamme på et træ.

I er meget velkomne til at sætte et blad, kirsebær eller blomst på træet og tage et foto som minde.

I kan også klikke på billedet nedenfor. Så åbner det i en høj opløsning, som I kan downloade til brug i barnets bog eller lignende.

Kontakt

Akutte henvendelser

Hvis du er bekymret for dit eget eller barnets helbred, skal du henvende dig til følgende:

Før uge 18+0

Kontakt egen læge. Udenfor din læges åbningstid skal du kontakte lægevagten.

Se kontaktinformation til lægevagten (sundhed.rm.dk)

Fra og med uge 18+0

Situationer, hvor du skal kontakte Fødeafsnittet

Kontakt altid Fødeafsnittet, hvis...

Fødeafsnittet
Skovlyvej 15 
Indgang A - gå til A5 
8930 Randers NØ

Tlf. 78 42 10 10 

Se afsnittets placering på webkort

Hvis du er del af Kendt Jordemoderordning
Ring på det vagttelefonnummer, der står på din vandrejournal.

Ikke-akutte henvendelser

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål om din graviditet, som ikke haster, kan du sende os en besked via dit forløb i Emento-/forløbsguide-appen. 

Sådan downloader du appen (hvis du ikke allerede har gjort det)

Alternativt kan du ringe til vores jordemoderkonsultation. Se nedenfor.

Ændring af aftale

Hvis du vil ændre en aftale, skal du henvende dig til det sted, du har en aftale.

Jordemoderkonsultationer 
Se adresser og kontaktinformation til jordemoderkonsultationerne

Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet 
Østervangsvej 54 
Indgang A eller C - gå til C3 
8930 Randers NØ 

Tlf. 78 42 10 60 
Telefontid: Mandag-fredag fra kl. 8.00-11.30 og kl. 13.00-14.00

Parkering

Parkering på hospitalet

Mail til alle afsnit

Skriv en sikker mail til os (Hav dit MitID klar):

Send mail via borger.dk