Sådan starter fødslen

Fødslen kan starte med, at du oplever veer eller med, at fostervandet går.
De fleste fødsler starter med veer. Fostervandet går så i løbet af fødslen eller bliver "taget" som et led i fødslens normale udvikling eller som en metode til vestimulation.

Hvis fødslen starter med vandafgang, vil de fleste opleve, at veerne begynder i timerne, efter at fostervandet er gået. Se vores vejledning om, når fødslen starter med vandafgang.

Læs om fødsel, der starter med vandafgang

Faktorer, der styrer og driver fødslen

Fødslen drives lidt enkelt formuleret frem af 3 faktorer. Man kalder disse 3 faktorer for fødslens 3 P'er, og der er konstant et samspil mellem de 3.

Der er konstant et samspil mellem de 3 P'er, og de påvirker hinanden indbyrdes i en fascinerende proces, som man ikke til fulde forstår kompleksiteten af. Hvis 1 af de 3 P'er giver udfordringer, kan det påvirke de andre og få betydning for fødslens fremdrift.

Vi kan ikke før fødslen forudsige i hvilke fødsler, der kommer udfordringer, men generelt kan man sige, at der under fødslen af det første barn oftere er "bump på vejen" end ved efterfølgende fødsler. Heldigvis kan vi også selv påvirke alle 3 P'er undervejs i fødslen - altså gøre noget aktivt for at alle 3 P'er får så optimale forhold som muligt.

Opstartsfasen/Latensfasen

De første veer

Fødslens første veer minder ofte om plukkeveer og du kan nemt være i tvivl om, om det er optakt til fødsel, dvs. modningsveer, eller "bare" plukkeveer.

Veerne vil i denne fase af fødslen ofte være forskellige og relativt milde. De kan komme med meget forskelligt interval, have forskellig varighed og styrke. Nogle gange kan det føles som en mere eller mindre konstant murren mere end reelle veer, der kommer og går.

Modningsveerne i latensfasen har til opgave at blødgøre og afkorte livmoderhalsen samt åbne livmodermunden de første 4-5 cm.

Illustrationen til venstre viser en bevaret livmoderhals og en stort set lukket livmodermund. I den smalle livmoderhalskanal kan slimproppen sidde. Illustrationen til højre viser en helt afkortet livmoderhals, og en livmodermund, der også næsten er helt åben. Barnet kan nu snart begynde sin nedtrængning.

Gode råd til opstartsfasen 

Denne del af fødslen kan vare fra timer til dage og der kan være perioder undervejs, hvor veerne helt ophører i nogle timer for så at starte op påny.

Du vil ofte føle dig spændt og ved godt mod i denne fase af fødslen. Veerne kræver endnu ikke fuld koncentration, men det er allerede nu en god idé at have fokus på vejrttækning og afspænding.

Brug denne del af fødslen til at tanke op. Hvil dig, mens du stadig kan, og sørg for at spise og drikke. Du vil ofte være hjemme i denne del af fødslen, og det er helt ufarligt og tilrådeligt.

Du kan lindre de begyndende vesmerter med varmepuder, et langt varmt bad, bevægelse, massage, paracetamol, akupressur, Rebozo mm.

Læs om de forskellige typer smertelindring

Video om vejrtrækning, vehåndtering mv.

Se også gerne en video fra vores kolleger på Regionshospitalet Gødstrup om vehåndtering, vejrtrækning og smertelindringsmetoder:

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Veerne tager til

Mod slutningen af den latente fase bliver veerne gradvist mere og mere koordinerede, helt regelmæssige, kraftige og kommer med et kortere interval.

Du vil mærke en tydelig udvikling i forhold til de veer, der var i begyndelsen af fødslen. Veerne vil kræve din koncentration, og du kan ikke overskue at tale, samtidig med at du har en ve. Det er ofte på dette tidspunkt, at behovet for at kontakte Fødeafsnittet opstår.

Latensfasen går over i en aktiv fase, når der er regelmæssige, tiltagende veer, der har påvirket og åbnet livmodermunden ca 4-5 cm. Det kan du ikke selv mærke, men veerne kommer typisk med 3-5 minutters interval, varer godt 60 sek og er kraftige og intense i styrken på det her tidspunkt.

Som partner/fødselshjælper er din rolle i denne del af fødslen vigtig. Du kan tilbyde massage, lave en varmepude og støtte din kæreste i en rolig vejrtrækning.

En af de ting, vi med sikkerhed ved, er, at din tilstedeværelse er med til at skabe tryghed – og at det i sig selv virker smertelindrende. Så selv om du kan føle dig lidt afmægtig, skal du vide, at det har en positiv betydning for oplevelsen af fødslen, at du er til stede og støtter op. Det gælder selvfølgelig i særlig høj grad, hvis du bevarer roen, opmuntrer og tilbyder din hjælp.

Se en video fra om at være den gode hjælper ved fødslen:

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Vandafgang

Kontakt altid Fødeafsnittet ved vandafgang eller mistanke om vandafgang og gem gerne dine våde bind. Se under Kontakt.

Blødning

Kontakt altid Fødeafsnittet ved blødning af menstruationsmængde eller mere. Se under Kontakt.

Veer

Hvis det er dit første barn

Når du har haft regelmæssige, smertefulde veer af 1 minuts varighed med 3-5 minutters interval gennem ca. 2 timer, er det ved at være tid til at ringe til Fødeafsnittet.

Er du i tvivl om, om det er nu, så ring endelig og fortæl, hvad du oplever. Så beslutter vi i fællesskab, om du/I skal komme ind nu eller afvente lidt længere derhjemme.

Hvis du har født før

Hvornår du skal kontakte os afhænger meget af, hvordan din første fødsel er gået. Som tommelfingerregel skal du henvende dig, når veerne er taget til i styrke og kommer regelmæssigt med et interval på 5-10 minutter. Veernes styrke er den vigtigste faktor.

Hvis du tidligere har fået kejsersnit

Hvis du tidligere har født ved kejsersnit, anbefaler vi, at du ringer til Fødeafsnittet tidligt i forløbet. Du behøver ikke at ringe, så snart veerne begynder, men kontakt os, når de tager til og opleves som smertefulde.

Se video om, hvornår du skal kontakte Fødeafsnittet: 

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Kontakt

Akutte henvendelser

Hvis du er bekymret for dit eget eller barnets helbred, skal du henvende dig til følgende:

Før uge 18+0

Kontakt egen læge. Udenfor din læges åbningstid skal du kontakte lægevagten.

Se kontaktinformation til lægevagten (sundhed.rm.dk)

Fra og med uge 18+0

Situationer, hvor du skal kontakte Fødeafsnittet

Kontakt altid Fødeafsnittet, hvis...

Fødeafsnittet
Skovlyvej 15 
Indgang A - gå til A5 
8930 Randers NØ

Tlf. 78 42 10 10 

Se afsnittets placering på webkort

Hvis du er del af Kendt Jordemoderordning
Ring på det vagttelefonnummer, der står på din vandrejournal.

Ikke-akutte henvendelser

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål om din graviditet, som ikke haster, kan du sende os en besked via dit forløb i Emento-/forløbsguide-appen. 

Sådan downloader du appen (hvis du ikke allerede har gjort det)

Alternativt kan du ringe til vores jordemoderkonsultation. Se nedenfor.

Ændring af aftale

Hvis du vil ændre en aftale, skal du henvende dig til det sted, du har en aftale.

Jordemoderkonsultationer 
Se adresser og kontaktinformation til jordemoderkonsultationerne

Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet 
Østervangsvej 54 
Indgang A eller C - gå til C3 
8930 Randers NØ 

Tlf. 78 42 10 60 
Telefontid: Mandag-fredag fra kl. 8.00-11.30 og kl. 13.00-14.00

Parkering

Parkering på hospitalet

Mail til alle afsnit

Skriv en sikker mail til os (Hav dit MitID klar):

Send mail via borger.dk