6.december 2019

To års arbejde med at søge fonde og donationer har givet pote: Et farverigt vægmaleri og et hyggeligt indrettet legehjørne skal gøre børnenes ophold i venteværelset på Øre-, Næse og Halsklinikken til en bedre oplevelse.

 

Kunstværk færdig gruppebillede_1115 700px.jpg

Sygeplejerske Charlotte Vinther (tv) har med hjælp og sparring fra sin kollega, Charlotte Klink Sørensen, søgt og fået økonomisk støtte til at indrette et børnehjørne i venteværelset på Øre-, Næse- Halsklinikken. Kunstner Kiss Jönsson har udført vægmaleriet. Foto: Helle Brandstrup Larsen 

Venteværelset på Øre-, Næse og Halsklinikken har hidtil ikke gjort meget væsen af sig. Det var – for nu at sige det, som det er – temmelig kedeligt. Især for de mange børn, der kommer på afdelingen.

- Det venterum er faktisk aldrig blevet lavet om. Det var meget nedslidt og ikke særlig børnevenligt, fortæller sygeplejerske på afdelingen, Charlotte Vinther.

For to år siden satte hun sig for at søge penge til at indrette et legehjørne til børnene. Adskillige ansøgninger blev skrevet og sendt af sted, men mange kom tilbage med afslag.

- Der er ikke mange, der vil støtte projekter i en offentlig institution, forklarer Charlotte Vinther.

Men det ville Jubilæumsfonden for Grundfos. For nylig gav den 20.000 kroner, og sammen med 5000 kroner fra Lions Club Norddjurs, var der pludselig et fundament for projektet.

Kunstner Kiss Jönsson maler på øre næse hals klinik_0997.jpg

Kiss Jönsson har malet ud fra illustrationerne i Trygfondens bog Den lange bamsefærd. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Charlotte Vinther tog kontakt til billedkunstner Kiss Jönsson og præsenterede hende for en særlig idé. Hun ville have hende til at skabe et vægmaleri ud fra et univers, som børnene kender.

Trygfonden har i en årrække uddelt krammebamser til børn, der skal i narkose. Med bamsen følger historien om de plyssede isbjørnevenner Theo og Thea, der i bogen "Den lange bamsefærd" bliver til på en bamsefabrik i "Djakarta" og drager på en eventyrlig rejse mod Danmark. Som i virkelighedens verden ender bamserne i en seng hos et barn på en hospitalsstue. Og nu kan de yngste patienter på Øre-, Næse- og Halsklinikken møde Theo og Thea allerede i venteværelset.

Kunstner Kiss Jönsson maler på øre næse hals klinik_1000.jpg

Ved vægmaleriet bliver der også indrettet et legehjørne med aktivitetestavler og legekøkken. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Kiss Jönsson har sirligt tegnet bamsernes færd ud fra bogens illustrationer, som er tegnet af illustrator Birde Poulsen.

- Jeg laver normalt mine egne ting. Det her er faktisk første gang, jeg maler en andens streg, og det kræver en særlig opmærksomhed, forklarer Kiss Jönsson.

Charlotte Vinther glæder sig over, at de ca. 1500 børn, der hvert år er til undersøgelse eller kontrol på afdelingen, fremover kan få en bedre og forhåbentlig mindre nervøs ventetid.

- Ideen er, at genkendeligheden med isbjørnene kan give børnene mere tryghed i deres møde med sundhedsvæsnet. Det kan godt være en stor mundfuld for et barn at sidde i et venteværelse, hvor der også sidder syge voksne, siger Charlotte Vinther.

Kunstner Kiss Jönsson maler på øre næse hals klinik_1049.jpg

På væggen i venteværelset kan man følge bamsernes færd fra "Djakarta" til Danmark. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Af samme grund bliver legehjørnet skærmet med to skillevægge, og inden længe bliver det indrettet med møbler og legetøj. Ilva Møbler har sponsoreret borde og stole og lokale Bino A/S har doneret et legekøkken. Hos virksomheden Playzone har Charlotte Vinther købt en aktivitetstavle til at hænge på væggen. Virksomheden har kvitteret ved at forære afdelingen yderligere to aktivitetstavler.

Planen er, at historien om bamserne skal følge med børnene videre ind på afdelingens to undersøgelsesstuer, hvor Charlotte Vinther vil hænge plakater op med maleriet fra venteværelset.

- Det er vigtigt, at børnene oplever en tryghed og sammenhæng i hele forløbet på afdelingen. Ved at have de genkendelige figurer på væggen i undersøgelsesrummene kan vi aflede børnene fra det ubehagelige og utrygge, som mange børn vil forbinde med vores undersøgelser, siger Charlotte Vinther.

Kunstner Kiss Jönsson maler på øre næse hals klinik_1047.jpg