21. juni 2018. Foto: Peter Lund Krogsøe 

En ny behandlingsmetode med opvarmet mitomycin har givet 74-årige Niels Ove ny energi. Behandlingsformen er helt ny i Danmark, og de første patienter har taget godt imod den.

Niels Ove er på vej til sin femte skyllebehandling på Urinvejskirurgisk Klinik på Regionshospitalet Randers. Han fløjter. Det har han ikke gjort længe, for hans helbredstilstand er alvorlig. Han har svære celleforandringer i blæren, som ubehandlet kan udvikle sig til kræft, og hans krop har ikke taget godt imod de normale behandlingsformer. En operation har været på tale, men hans tilstand taler imod, så det vil være vanskeligt og risikabelt. Men nu fløjter han alligevel i bilen fra Ikast til Randers.

Årsagen er en, i dansk kontekst, ny behandlingsform, som har vist sig at være effektiv i Niels Oves tilfælde. For mens Niels Oves krop ikke tager godt imod den hyppigst anvendte behandling, den såkaldte BCG-skylning, så har en ny kemobehandling vist sig anerledes effektiv.

- Jeg havde ingen klare forventninger til behandlingen. Det er jo en ny behandling både for mig og personalet, men min tilstand gør, at alternativerne var problematiske. Så jeg snakkede med lægen (Henning Nielsen Dominiak, afdelingslæge ved Urinvejskirurgi på Aarhus Universitetshospital*) om at give det en chance, fortæller Niels Ove Pedersen.

På HIVEC-maskinen kan sygeplejerskerne se, hvor lang tid der er igen, om trykket i slangesystemet er korrekt og at temperaturen er konstant.

Skylning ved 43 grader

Niels Ove er én ud af kun tre (snart fire) personer i Danmark, som tager imod denne nye behandlingsform, hvor man én gang hver uge skyller blæren med stoffet Mitomycin C. 

Mitomycin C anvendes til efterbehandling af godartede polypper i blæren, men studier har vist, at stoffet er effektivt mod blærekræft og forstadier hertil, hvis opvarmes til 43 grader. En såkaldt hypertherm behandling, som Niels Ove ikke får særlige bivirkninger af.

Og selvom man først vil drage endelige konklusioner senere i forløbet, så mærker Niels Ove tydelige forbedringer:

- Det har været meget positivt. Jeg kan bedre holde på vandet, det svier ikke så meget, når jeg tisser, og så kan jeg nu sove 3-4 timer i streg om natten, hvor jeg før var oppe hver time. Så jeg har det meget bedre, og jeg har faktisk for første gang i flere år gået en længere tur på 4 km.", fortæller han.

 Niels Ove Pedersen fortæller om mærkbare forbedringer og højere livskvalitet

Og de tydelige forandringer bekræfter sygeplejerske, Anne Vadsbach Jørgensen, som sammen sygeplejeske-kollegaen, Louise Hylleberg Schaar, forestår den nye behandlingsmetode på Urinvejskirurgisk Klinik.

"Vi kan selvfølgelig mærke det på Niels Ove, som virker friskere, men jeg kan også tydeligt se det i urinen, som ser meget bedre ud. Og det er jo så dejligt både for Niels Ove og de andre patienter, vi kan behandle på den her måde. De ved godt, at de ikke slipper af med sygdommen, men nu har vi en behandlingsmulighed til nogle mennesker, som ellers er ved at løbe tør for muligheder, og det betyder meget", fortæller Anne Vadsbach Jørgensen.

Et nært forhold til sundhedspersonalet

Skylningerne tager 60 minutter, og oftest er enten Anne eller Louise til stede imens. Det har været givende for både sygeplejersker og patient og har gjort det til et lidt anerledes forløb, fortæller Anne:

- Det er jo rigtig dejligt at følge den samme patient igennem et længere forløb, og det er unikt, at vi kan være sammen med patienten i længere tid ad gangen", siger hun. Og Niels Ove Pedersen lægger heller ikke skjul på, at han har været overordentlig tilfreds med forløbet:

- Altså det har været meget specielt. Jeg har aldrig før mødt så dejlige, positive og glade mennesker, som Anne, Louise og Henning".

Sygeplejerskerne Anne Vadsbach Jørgensen og Louise Hylleberg Schaar står for behandlingen i på Urinvejskirurgisk Klinik i Randers. Det sker i tæt samarbejde med Afdelingslæge Henning Nielsen Dominiak på Urinvejskirurgi på Aarhus Universitetshospital.

Fakta om behandlingen

Tidligere studier har vist, at man kan forbedre effekten af Mitomycin C ved at give det som hypertherm behandling ved ca. 43 grader i stedet for som normalt ved 37 grader.

Urinvejskirurgi ved Aarhus Universitetshospital tilbyder behandlingen til udvalgte patienter, som ikke har effekt af BCG-behandling og som ikke er kandidater til operation.

*Urinvejskirurgisk Klinik på Regionshospitalet Randers hører under afdelingen Urinvejskirurgi på Aarhus Universitetshospital, men plejepersonalet i klinikken er ansatte på Regionshospitalet Randers.