12. oktober 2018. Foto: Helle Brandstrup Larsen.

HR-konsulent Maria Gaden har skudt et kæmpe projekt i gang, som skal sætte skub i arbejdet med bæredygtighed på hospitalerne i hele regionen. Men kan man egentlig svanemærke et hospital?

Hvorfor sorterer vi ikke affaldet på hospitalet, når vi gør det derhjemme? Det spørgsmål blev startskuddet for et storstilet miljøprojekt, som Maria Gaden (HR-medarbejder og tidligere jordemoder) har sat i verden. Projektet har nu både fået HMU's, hospitalsledelsens- og regionens opbakning, men der er lang vej igen.

Men spørgsmålet er i den grad værd at holde fast i. Ikke mindst fordi hospitalet hver eneste uge får afhentet mellem 3-5 tons usorteret affald (udover det, som sorteres). Det gør os til kommunens største bidragsyder på den front, og det forpligter, mener Maria Gaden:

Maria Gaden Bjerre HR-konsulent_1-16-02-396-18_7196 700.JPGHR-konsulent Maria Gaden

"Helt grundlæggende synes jeg jo, vi skal sætte spørgsmålstegn ved vores egen rolle ift. miljøet. Vi gør en dyd ud af at arbejde samvittighedsfuldt på patientens præmisser, men hvad siger vi egentlig til miljøets præmisser? Er miljøets præmisser ikke også en del patientens præmisser? Vi har et kæmpe stort forbrug, så det gør jo en enorm forskel, om vi bruger miljøvenlige materialer, og om vi tænker over vores forbrug i dagligdagen".

Det vi gør, skal ganges med 1800

Når projektet her beskrives som storstilet, skyldes det netop omfanget af hospitalernes forbrug. For selv små overforbrug har betydning i det samlede miljøregnskab. Hvis de ca. 1800 medarbejdere på hospitalet eksempelvis bruger et eller flere plastickrus hver dag, så efterlader det et meget tydeligt negativt miljøaftryk. Men det handler ikke kun om mængden af vores forbrug, fortæller Maria Gaden.

"Vi har hver især et forbrug af alt fra plastickrus og toiletpapir til operationsudstyr og blå stykker (absorberende underlag til fødsler/operationer. red). Og I mange tilfælde kan og bør vi ændre vores forbrug, men så er der også masser af ting, vi er nødt til at bruge. Vi kan jo f.eks. ikke undvære  de blå stykker, men kan vi forbruge lidt mindre og bidrage til udviklingen af et ”grønt” blåt stykke. Så er både samvittigheden og miljøet renere”

"Og det her projekt handler om det hele. Om de ting, der udgør vores rammer. Om vores kultur i forhold til at forbruge. Og om de ting, vi skal bruge i vores kerneydelser. Vi er nød til at arbejde på, at gøre noget ved det, og perspektiverne er jo helt vildt store, når man tænker på, hvor meget vi forbruger – ikke bare på hospitalet og i Region Midt, men i hele landet".

20181010_miljø krus - blå stykker - toiletpapir_9970 700.jpg

De såkaldte "blå stykker", som består af bl.a. plastic og et vandabsorberende materiale. Dem bruger vi 131.800 af om året. Det svarer til, at de kan nå 66 gange rundt om hele hospitalet.

Kan man svanemærke et hospital?

Svanemærkningen er en af de helt store målsætninger for projektet. Det stempel som viser, at man hele vejen rundt har formået at tænke miljøet ind i forbruget og processerne. Men der er et problem. For der findes ikke en svanemærkning for hospitaler, så det er Maria Gaden nu i fuld gang med at ændre på i samarbejde med Miljømærkningen Danmark. Og løsningen er måske at bryde hospitalet op i mindre bidder:

"Det kan godt være, man ikke kan svanemærke et hospital som helhed, men hvis vi bryder det lidt op i bidder, så åbner det nogle muligheder. Hvis vi ser på køkkenet som en kantine/restaurant, så kan man. Hvis vi ser på familieafsnittet som et hotel, så er det nok muligt. Lige nu ser vi på mulighederne for Service Afdelingen. Og sådan prøver vi at nå hele vejen rundt.

"Det er en større omgang, men jeg møder enormt meget interesse og velvilje, så jeg tror på det. Og det er jo også fundstændig afgørende, at andre kan se lyset i det her, for det er ikke et en-mands-projekt. Der er brug for ildsjæle, vilje og handlekraft i hele huset, for meget af det handler jo om adfærdsændringer, og gamle vaner ændrer ikke sig selv", siger Maria Gaden, som 24. oktober holder et længere oplæg om projektet på Regionens innovationsdag.

20181010_miljø krus - blå stykker - toiletpapir_9964 700.jpg

Ikke kun et Randers-projekt

Projektet køres i samarbejde med Regional Udvikling, og hensigten er netop, at det bliver et større samarbejde. Både med regionen og de øvrige hospitaler, men i høj grad også med eksterne organisationer og virksomheder.

Aktuelt er Maria Gaden bl.a. i dialog med virksomheden Abena (som f.eks. leverer handsker og bind) og med Ingeniør-uddannelsen for bæredygtigt design på Aalborg Universitet.

"For hvis hospitalet skal være grønnere, så kræver det, at vi kan købe bæredygtige produkter, og dem kan vi ikke udvikle og producere selv. Men vi kan italesætte problemet, gå forrest og åbne op for samarbejder på kryds og tværs, og vise, at det her er noget, vi vil", fortæller Maria Gaden.