27. juli 2017

Det grønlandske herrekor Saqqaarsik gæstede i dag Regionshospitalet Randers, hvor de med traditionelle grønlandske salmer og sange spredte glæde blandt ansatte, patienter og øvrige borgere.

Det er ikke hver dag, at 10 grønlandske herrer stiller sig op og synger på Regionhospitalet Randers. Det skete dog i dag, hvor det grønlandske herrekor Saqqaarsik slog vejen forbi hospitalet for at synge for personale og patienter – og hermed indvie dem i lidt af den grønlandske kultur.

- Vi har set frem til at synge på hospitalet. Vi kommer på en arbejdsdag, hvor personalet er i fuld gang med arbejdet. Vi var derfor valgt at synge stille sange, så vi forhåbentlig ikke forstyrrer, men supplerer med en god oplevelse til arbejdsdagen. Vi har oplevet en rigtig god modtagelse her på hospitalet, og vi håber, at vi med vores musik har givet alle et godt indtryk af grønlandsk kultur, fortæller Alibak Hard, der er sanger i koret og til daglig postchef i Telepost i Sydgrønland.

Kormedlemmerne er i alderen 40-70 år, og består af skolelærere, håndværkere, kontoransatte og tidligere fangere. Saqqaarsik har taget turen til Danmark for at give koncerter i forskellige byer i Region Midtjylland i forbindelse med Kulturhovedstad 2017. Touren i Midtjylland varer en uge og derefter vender koret tilbage til hjemstavnen Qaqortoq i Sydgrønland.

 
Sang fremkaldte smil og glædestårer
På Regionshospitalet Randers gav koret to korte koncerter, henholdsvis i forhallen på Skovlyvej 15 og i personalekantinen. Herrerne var elegant klædt i sort og hvidt og sang fortrinsvis i a capella stil, mens enkelte sange blev akkompagneret af guitar og harmonika. Programmet bød på traditionelle grønlandske salmer, lystige viser – og det blev også til et par stille, klassiske kærlighedssange nyfortolket på grønlandsk. Publikum kunne for eksempel nyde Leonard Cohens klassiker "Hallelujah" omsat til grønlandsk.

Publikum nød koncerten, og der var mange smil på læben, samtidig med at der også blev fældet et par tårer hos enkelte grønlandske patienter, der havde taget turen fra sengeafsnittene for at opleve koret. 

Ud over personale og patienter på hospitalet var også interesserede borgere mødt op til koncerterne. En af tilskuerne havde taget familien med til hospitalet for at høre koret synge.

- Jeg så i et opslag på Facebook, at Saqqaarsik skulle spille på Regionshospitalet Randers i dag. Det kunne jeg ikke stå for, så derfor har jeg taget min familie med for at høre koret synge. Og Saqqaarsik gjorde det rigtig godt, fortæller Vera Enevoldsen på 31 år, der bor i Randers, men oprindeligt kommer fra byen Qaqortoq i Grønland, hvor koret kommer fra.

Saqqaarsik var inviteret til Regionshospitalet Randers i anledning af Europæisk Kulturhovedstad 2017. Regionshospitalet Randers tager del i Kulturhovedstad 2017 og vil i sensommeren og hen over efteråret præsentere udvalgte kulturarrangementer på hospitalet til glæde for ansatte, patienter og alle interesserede borgere.

Herrekoret Saqqaarsik er det første kulturarrangement på Regionshospitalet Randers fra kulturhovedstadens program.