3. søndag i advent var ikke en almindelig dag i Dialyseafsnittet på Regionshospitalet Randers. Afdelingen lagde rammer til en festlig julefrokost for patienter, deres nære familiemedlemmer, venner og personale. 

Hvert år inviterer personalet i Dialyseafsnittet samtlige patienter og deres nære familiemedlemmer og venner til julefrokost. I år var det tiende gang, julefrokosten blev holdt i afdelingen, og tilslutningen var stor. 

- Der er omkring 40 patienter, familiemedlemmer og venner med i dag. Det er en hyggelig begivenhed, som mange gerne vil støtte. Her kan patienterne nemlig hygge sig med hinanden udenfor stuen. De opbygger relationer med andre patienter, der står i samme situation som dem selv, og møder hinandens familier og venner, fortæller afdelingssygeplejerske Marian Leth.

Marian Leth og kolleger havde i dagens anledning fravalgt at iføre sig den hvide kittel til fordel for civilt tøj. På den måde indgik de i julefrokosten på nogenlunde lige fod som gæsterne. Personalet sad til bords og hyggede sig med gæsterne, men de arbejdede også undervejs. De sørgede for at anrette buffeten og betjene patienter med mad og drikke under julefrokosten.

- Vi står for den praktiske tilrettelæggelse af julefrokosten. Det gør vi med glæde hvert år, fordi det er hyggeligt, og vi kan se, hvor meget det betyder for vores patienter og deres familier. Vi bestiller traditionel julemad udefra, og arrangementet dækkes både via en donation fra Nyreforeningen og egenbetaling, fortæller Marian Leth.

Glade dialysepatienter

Julefrokosten i Dialyseafsnittet er en begivenhed, som patienterne er glade for. I år deltog 66-årige dialysepatient Lars Balle Christensen for tiende gang, og han var taget af sted til julefrokosten uden pårørende for at mødes med sine medpatienter.

- Det er et dejligt arrangement, som jeg har deltaget i, siden det startede. Jeg hygger mig, og vi får noget godt at spise. Jeg nyder at møde de andre patienter her, både dem jeg kender fra stuen og rejser, men også de nye patienter, der kommer til, forklarer Lars Balle Christensen.

Der var både store og små familiemedlemmer og venner, der deltog i julefrokosten. Thea på fem år var med sin mormor, 64-årige Elita Hald, for anden gang.

- Thea har været med mig på hospitalet, hvor jeg skulle i dialyse. Hun så sin mormor få renset blod, og hun var i starten ikke helt sikker på, at blodet kom ind i kroppen igen, griner mormor Elita Hald, der er glad for at have barnebarn, mand og veninde med til julefrokosten.

Julefrokosten i Dialyseafsnittet blev holdt den 11. december, og varede fra kl. 12-16. Flere af patienterne kunne kombinere julefrokosten i afdelingen med efterfølgende dialyse i de tilstødende stuer.