Næsten 100% økologisk mad til et helt hospital uden at det koster ekstra. Som det første hospital i Danmark tildeles Regionshospitalet Randers nu Det økologiske Spisemærke i guld for den præstation.

Spisemærket er statskontrolleret, og det tildeles af Fødevarestyrelsen, når et køkken kan dokumentere en økologiprocent på mellem 90 og 100. Hospitalskøkkenets økologiprocent er 93, og den er stadig på vej op.

"Præstationerne i vores køkken er et godt eksempel på, hvad en ildsjæl i spidsen og et meget dedikeret og ambitiøst personale sammen kan drive det til. Vi er meget stolte af, at vi her i Randers kan servere landets mest økologiske mad til vores patienter", siger hospitalsdirektør Jonas Dahl.
"Sund og fristende mad, som giver næring, er en af vejene til at genvinde kræfterne, når man er syg, og køkkenet her på hospitalet viser med sine mange nyskabende initiativer vejen for andre hospitaler i Danmark", siger han.

Hjemmelavet mad smager bedst

Ildsjælen er hospitalets cheføkonoma Mona Carøe. Siden det økologiske spisemærke blev indført, har hun vedholdende og entusiastisk sammen med sit personale arbejdet for at ligge i front i Danmark, når det gælder god økologisk mad til patienterne.

"Vores ambition er at lave velsmagende mad, som frister patienterne til at spise", fortæller hun. "Især mange ældre spiser for lidt, og derfor er det vigtigt, at maden har høj kvalitet og taler til både øjne og mave", siger Mona Carøe.

En af hemmelighederne bag hospitalets succes er, at al mad laves fra bunden. Hospitalet har egne slagtere og bagere ansat, sådan at alt kød bliver anvendt, og brød og kager laves helt uden færdigblandinger og tilsætningsstoffer. Slagterne producerer kødpålæg både til egne patienter, til andre hospitaler i Region Midtjylland og til kantinen, hvor ambulante patienter og pårørende også kan spise.

Hvert efterår sylter køkkenpersonalet 4,5 tons rødbeder, asier og drueagurker, sådan at der er nok til et års forbrug. Den omhyggelige udnyttelse af råvarerne betyder, at der kan produceres næsten 100% økologisk mad, uden at det koster ekstra.

Mona Carøe er medforfatter til kogebogen "Sund fornuft – økologi til patienter", som er udgivet af Økologisk Landsforening. 

Læs mere om Det økologiske Spisemærke

Yderligere oplysninger:

Cheføkonoma Mona Carøe, Regionshospitalet Randers
Mail: Monajeen@rm.dk
Tlf.: 78 42 26 01/M 28 72 26 42

Hospitalsdirektør Jonas Dahl, Regionshospitalet Randers
mail: Jonas.Dahl@randers.rm.dk
Tlf.: 78 42 01 01/M 29 74 41 45