I de kommende måneder modtager 6000 kvinder i Region Midtjylland en invitation til at deltage i screening for livmoderhalskræft med en hjemmeopsamlet prøve. Det nye tilbud skal få flere til at blive undersøgt.

Når en kvinde i dag skal undersøges for livmoderhalskræft, sker det ved en gynækologisk undersøgelse hos egen læge. Knap hver tredje kvinde i Region Midtjylland tager dog ikke imod tilbuddet. Det kan være, fordi kvinden ikke tager sig tid til at gå til lægen, eller fordi den gynækologiske undersøgelse er for ubehagelig.

"Hvis kvinden ønsker undersøgelse med hjemmeopsamlet prøve, skal hun tage en prøve fra skeden med en lille børste. Det minder på mange måder om at bruge en tampon", siger projektleder Mette Tranberg Nielsen, Afdeling for Folkeundersøgelser. "De foreløbige erfaringer med børsten er, at langt de fleste kvinder synes, det er enkelt at tage prøven".

Det nye tilbud er målrettet kvinder, som er blevet inviteret til screening for livmoderhalskræft, men som ikke har fået taget den anbefalede prøve hos egen læge. I forvejen viser erfaringer fra screening for tarmkræft, at borgerne er gode til selv at tage en prøve og sende den afsted til undersøgelse. Det giver forhåbninger om en positiv effekt af det nye tilbud.

Børste og vejledning til hjemmeprøve. Foto: Helle Brandstrup Larsen

"Vi håber, at den hjemmeopsamlede prøve kan få kvinder, som egentlig gerne vil undersøges, men som ikke får det gjort, til at sende en prøve afsted til os", siger ledende overlæge Berit Andersen, Afdeling for Folkeundersøgelser. "Det vil øge chancen for at få konstateret eventuelle celleforandringer på et så tidligt tidspunkt, at de kan behandles og ikke udvikler sig til kræft".

Prøven skal sendes afsted til Patologisk Institut på Regionshospitalet Randers, hvor den vil blive undersøgt for Humant Papillomavirus (HPV). Hvis der findes HPV-infektion, skal kvinden til sin egen læge for at få taget et celleskrab, som kan vise, om der er behov for yderligere undersøgelser.

Der er i først omgang tale om en forsøgsordning, som skal evalueres, før det evt. besluttes, om den nye metode skal være en permanent del af livmoderhalskræftscreenings-programmet.

Fakta

  • I Region Midtjylland inviteres årligt cirka 90.000 kvinder til screening for livmoderhalskræft
  • Deltagelsen i screening for livmoderhalskræft er 65%
  • Humant Papillomavirus (HPV) skal være til stede, for at man kan udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft
  • Hvis der findes HPV i den hjemmeopsamlede prøve, skal man til lægen for at få taget et celleskrab
  • Der konstateres hvert år cirka 350 tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. De fleste findes hos kvinder, som ikke har deltager i screeningsprogrammet

Yderligere oplysninger

Ledende overlæge Berit Andersen
Afdeling for Folkeundersøgelser
Regionshospitalet Randers
Mail: berand@rm.dk
Tlf.: 78 42 01 71/M: 20 56 74 76

Projektleder Mette T. Nielsen
Mail: mettrani@rm.dk
Tlf.: 78 42 02 64/M: 40 11 36 76


Nyhed 10. marts 2016