Et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Randers vil undersøge, hvordan moderens livsstil påvirker barnets sundhed. Særligt brugen af naturmedicin kommer under lup, og nu kan gravide kvinder i Randers hjælpe forskningen på vej.

Tekst: Peter Lund Krogsøe. Foto: Helle Brandstrup Larsen. Nyhed: 23. juni 2016

Hvordan påvirker baldrian, perikum og ingefær et foster, og kan gravide kvinders brug af kosmetik spores i moderkagen? Det er blot nogle af de spørgsmål, 225 gravide kvinder i Randers de næste to år kan hjælpe med at svare på i forbindelse med et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Randers.


Fra venstre: Sissel Kramer Aagaard og Pinar Bor i samtale med en gravid kvinde.

Projektet ledes af Pinar Bor, forskningsansvarlig overlæge på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling og Sissel Kramer Aagaard, forskningsårs-studerende på Regionshospitalet. Om projektet "Mors livsstil – barnets sundhed", fremhæver Sissel, at der især er fokus på kvindernes brug af naturmedicin:

“Naturmedicin anses stort set pr. definition for at være sikkert – fordi det kommer fra naturen – men ligesom almindelige lægemidler er det også muligt, at det kan give bivirkninger og måske påvirke negativt i sammenhæng med anden medicin. Derfor er det vigtigt at undersøge, hvor mange gravide, der tager naturlægemidler, og hvordan det påvirker barnets udvikling. Med den viden kan vi meget bedre rådgive kommende gravide", fortæller Sissel.

Brug for 225 gravide kvinder
Når gravide kvinder i Randers kommer til 12-ugers scanning, vil Sissel Kramer Aagaard være til stede for at spørge den kommende mor, om hun har lyst til at hjælpe forskningsprojektet på vej. Og det er ganske nemt, fortæller Sissel:

"Det er simpelthen utrolig nemt at hjælpe. De gravide kommer jo alligevel herind til scanningerne, så det handler om, at de får taget en blodprøve og at de snakker med mig i 10-15 minutter. Helt stille og roligt. Så jeg håber, de har lyst til at være med til at gøre os alle sammen klogere", siger Sissel Kramer Aagaard.

Projektet køres i samarbejde med Aarhus Universitet og Aarhus Universitets Hospital Skejby