12. juli 2016. Video: Peter Lund Krogsøe

Glem alt om Tour de France. Vi har vores egne cykelryttere på dialyseafsnittet, hvor patienterne cykler, mens de får renset deres blod. De er lige nu på vej tværs gennem USA, og Annalise hjælper godt til med sine 10 km. 4 gange om ugen. Men så er der også Apple Pie, når de når til Louisville.

 

Dialysepatienter krydser USA på cykel

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Bruger de virkelig doping?

Ja, i princippet er det jo nært beslægtet med doping, men her på hospitalet handler det selvfølgelig om patientens sundhed og ikke om at nå først over målstregen. EPO er et hormon, som hovedsageligt produceres i nyrerne, og som via blodbanen føres videre til knoglemarven, hvor det stimulerer knoglemarven til at producere røde, ilttransporterende blodlegemer. Men hvis nyrerne ikke fungerer ordentligt, producerer de måske ikke den epo, som kroppen skal bruge, og så må det tilføres.

Når man taler om bloddoping ifm. med idrætsudøvere, så foretages det ved at tage en mængde blod ud af kroppen, nedkøle eller fryse det, indtil kroppen selv har gendannet den fjernede mængde. Så genindgives det for derved at øge mængden af røde blodlegemer. Man kan også få en blodtransfusion fra en anden person. For dialysepatienterne handler det om at få renset blodet, fordi nyrerne ikke er i stand til det. Så blodet trækkes ud i dialysemaskinen, som renser blodet, som så føres tilbage ind i kroppen.